Ioana si Tudor Bindea
Expozitia de cruci: De la mestesug la Marturisire
Libraria Predania, Bucuresti
13 - 27 ianuarie 2013
Librăria Predania găzduiște în perioada 13 - 27 ianuarie 2013 expoziția de cruci De la meșteșug la Mărturisire. Expoziția va fi vernisată pe data de 13 ianuarie ora 18.00 în prezența lui Teodor Bindea.
Meșteșugul a fost cel care i-a ales pe ei în momentul în care au optat, cu câțiva ani în urmă, pentru un mod de viață tradițional, reașezat pe singura temelie adevărată: raportarea permanentă la Dumnezeu. Din întâlnirea cu arta populară românească s-a născut ulterior pasiunea pentru lemn și pentru motivul crucii, omniprezent în reprezentările ei.
Prin crestătură, gravură și sculptură Ioana și Teodor Bindea crează cruci tradiţionale româneşti, precum și modele de cruci romane (bizantine), etiopiene, nigeriene, persane sau celtice. Lemnul din care sunt crestate crucile provine din esenţe autohtone - tei, paltin, nuc, păr sălbatic, dar şi exotice - chiparos, komora, eucalipt, merbau sau wenge, iar finisarea se face fie cu seu şi praf de cărbune, fie cu diverse amestecuri de uleiuri.
Crucile create de Ioana și Teodor Bindea și-au găsit deja locul în colecţii particulare româneşti la Alba Iulia şi Bucureşti, la Bisericile Etiopiană şi Siro-Antiohiană din Koln, cât şi în uzul unor parohii şi mănăstiri din România şi din Sf. Munte Athos.
Expoziția cuprinde 20 de cruci și un engolpion.
"Meşteşugul de crucer reprezinta un mod de transfigurare, atât pentru noi, cât şi pentru lemn, pentru că, aşa cum spunea şi Petre Jucu, "toate sunt într-o vrăjmăşie: materia n-ascultă dalta, dalta n-ascultă mâna, mâna n-ascultă mintea, şi toate trebuie domolite, domesticite.” (Teodor Bindea)
"Pentru un om, pentru un creştin, a alege tema crucii este un act de mărturisire. A mărturisi înseamnă însă şi a depune mărturie; şi asta înseamnă mai mult decât un act de credinţă, capătă un sens social. Noi facem aici un gest public, simţim nevoia să afirmăm CRUCEA, într-un moment cum este cel prezent. Înseamnă să reafirmi omniprezenţa crucii, importanţa şi puterea ei în ziua de astăzi, într-o lume rătăcită, secularizată şi îndrăcită de multe ori.”(Horia Bernea)
"Crucea
există în orice construcţie, în orice obiect: este sursa de durabil
pentru îmbinare, ţesere, împletire. Noi suntem mai atenţi la cruce,
sesizăm omniprezenţa ei pentru că suntem creştini. Prin răstignirea lui
Hristos, ea a devenit pentru noi semn de viaţă... Viaţa este imposibilă
fără cruce... Când două beţe "se fac cruce”, se întâmplă un lucru
extraordinar, ia naştere un semn cu resurse inepuizabile, mereu nou,
încărcat de ceva care-i mai mult decât însumarea datelor fizice ale "obiectelor” care intră în intersecţie.” (Horia Bernea)
Cruce bizantina
Adresa: Str. Vulturilor, Nr.8 (zona Hala Traian)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu