vineri, 25 ianuarie 2013

Foarte In Plus



Arta plastică contemporană românească


Ioana Iacob


Galeria de Arte Călina, Timișoara


28 ianuarie - 20 februarie 2013






 Vernisaj: luni, 28 ianuarie 2013, între orele 18-20.

   Ioana Iacob a absolvit Universitatea de Artă şi Design din Cluj în anul 2009. În acelaşi an face o practică de specialitate la Colecţia Peggy Guggenheim din Veneţia. A avut expoziţii peronale la Galeria Anaid Art, Bucureşti / 2012 /, Mie Lefever, Gent / 2011 /, Laika Art Space, Cluj / 2010 / şi expoziţii de grup la Art Market Budapesta/ 2012 /, Galeria Bulgakov, Cluj / 2009 / şi Galeria Plan b, Cluj / 2008 /. A participat la atelierele Construire une exposition de la Muzeul Luvru, Paris / 2010 / si la Ananas et bisons blancs de la Reşedinţa de vară a baronului Brukenthal, Avrig / 2009/.

    Este adesea dificil să vorbeşti despre ce se întâmplă în pictura Ioanei Iacob. Întrebarea este dacă Ioana Iacob se joacă ori face un casting precis cu obiectele ei. Pictura este plină de referinţe, problema este să o gaseşti pe cea adevarată. Ioana Iacob cere de la început o taxă afectivă.
    
Contextualizează cu metodele unui artist conceptual. Nu ajunge la o rezoluţie clasică. Pare mereu atrasă de o altă lume şi are mereu o distanţă nesofisticată. Combină tradiţia romantică şi cultura de consum cu o agendă care rămâne clară. Ioana Iacob este absorbită de sine, dar vigilentă, personală, dar aspră, cu o rezervă de dorinţe, de proiecţii, de vise, de strălucire. Imaginea derivă din fotografie şi apare oarecum tradiţională. Sensul tradiţiei vine însă din reflecţiile despre arta modernă. Ioana Iacob combină frumosul urmărit formal, fanteziile media, realitatea autentică cu comentariile ei personale de multe ori caustice. 
    În termenii formei şi al conţinutului rupe multe tabu-uri, dar echilibrează, uneori dur, flirtul ei cu un anume "zeitgeist".
   Pictura Ioanei Iacob vine misterios ca o nuvelă romantică şi vorbeşte despre memorie, despre copilărie, despre timpul călătoriilor, despre adevarata identitate, dar dispare imediat ce noi credem ca în sfîrşit am înţeles.
    Pictura este de fapt o confesiune de secrete.
    Pictura este seductivă, cu promisiunea intimităţii.
    În spatele ficţiunii există un sens al lucrurilor reale care rămâne oricum dificil de explicat.
     (Curator Liviana Dan)

   Expoziţia va fi deschisă de luni până vineri între orele 10:00 şi 18:00, sâmbăta între 11:00 şi 15:00.

  Galeria Calina este un spaţiu independent, dedicat artei contemporane.
Str. Mărăşeşti 1-3 / Timişoara / 0256 498 856 / galeria@calina.ro / calina.ro 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu