Muzeul Judetean Teleorman
Alexandria
6 iulie - 17 august 2012
Concepută ca o tentativă de reconstituire a obiceiurilor culinare din
spaţiul românesc de-a lungul timpului, expoziţia oferă publicului o imagine a bucătăriei autohtone care
pendulează permanent între tradiţionalism regional şi tendinţa
asimilării influenţelor moderne, manifestate atât sub forma denumirilor
de produse culinare, cât şi a ingredientelor folosite.
Expoziţia reuneşte documente din diferite perioade istorice (cel mai
vechi de la 1700, din vremea lui Constantin Brâncoveanu, cel mai nou din
1980 – este vorba despre reţeta de preparare a salamului Glina),
fotografii şi reclame din presa vremii, provenite de fondurile şi
colecţiile arhivistice aflate în depozitele Arhivelor Naţionale din
Bucureşti şi structurilor sale subordonate din teritoriu, dintre care
amintim : Cluj, Bistriţa, Iaşi, Tulcea şi Teleorman.
De asemenea,
în expoziţie se regăsesc şi obiecte de porţelan, cristal, sticlă şi
metal, necesare servirii mesei, băuturii, ceaiului şi a cafelei,
obiecte aflate în patrimoniul Muzeului Judeţean Teleorman.
În
epoca modernă, luatul mesei depăşeşte cadrul intim, familial, devenind
un eveniment social, public. Expoziţia surprinde acest moment prezentând
meniuri de restaurante şi hoteluri, meniuri regale şi de gală, dejunuri
aristocratice.
Prezentarea tematică a reţetelor şi meniurilor
este completată de informaţii privind băuturile adecvate sortimentelor
culinare, prepararea şi servirea lor.
Descrierea dulciurilor
rafinate şi savant denumite, cu un accent deosebit plasat pe produsele
de ciocolată ale Casei Capşa, completează imaginea unei gastronomii
româneşti care, ca orice gastronomie, exprimă raportul dintre cultură şi
alimentaţie.
Expoziţia va rămâne deschisă publicului până la data de 21septembrie 2012 (prelugind astfel programarea initiala)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu