marți, 23 octombrie 2012

Festivalul National de Folclor Ioan Macrea


Casa de Cultura a Sindicatelor, Sibiu


editia a XIV-a, 31 octombrie - 2 noiembrie 2012




     România va fi cunoscută în paşi de joc şi în ritmuri populare, care vor purta spectatorii prezenţi la Festivalul Naţional de Folclor Ioan Macrea prin toate colţurile ţării. Cea de a XIV-a ediţie a evenimentului va aduce şi câteva noutăţi publicului. Astfel, în premieră, festivalul va uni românii din diaspora, care vor fi alături de profesioniştii folclorului românesc. Printre aceste formaţii care vor sălta pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor se numără Doina Gorjului, Târgu Jiu, Banatul, Timişoara, Crişana, Oradea, Ciprian Porumbescu, Suceava, Maria Tănase, Craiova, Transilvania, Baia Mare, Busuiocul, Bacău, Mureşul, Târgu Mureş, Timişul, Timişoara, Doina Oltului, Slatina, Baladele Deltei, Tulcea, Cindrelul-Junii Sibiului, evenimentul avându-i ca invitaţi speciali pe cei de la de la Orchestra Lăutarii, Chişinău şi de la Orchestra Consiliului Naţional al Minorităţii Naţionale Române din Serbia.
    Cea de a doua premieră a acestei ediţii prezintă o frumoasă combinaţie între tradiţional şi baroc. Astfel, după cum Sibiul este parte integrantă a programului Sibiu Baroc Update, se vor împleti elementele de interferenţă între cultura populară şi stilul baroc, un exemplu sugestiv fiind şi învârtita de salon, împrumutată de nobili din mediul rural.
    În ceea ce priveşte data începerii festivalului, trebuie menţionat faptul că aceasta nu este deloc întâmplătoare. Asta pentru că 31 octombrie reprezintă chiar ziua de naştere a maestrului coregraf Ioan Macrea, fondatorul Junilor Sibiului. Acest moment va fi marcat pe scena festivalului de cei pe care maestrul i-a îndrumat decenii la rând, respectiv de Veteranii-Junii Sibiului. La cei 60, 70 sau chiar la 80 de ani, membrii ansamblului urcă din nou pe scenă pentru a arăta că dragostea de joc popular, pe care maestrul Macrea le-a insuflat-o, le dă puterea să bată încă în cizmă sau să execute piruete în lanţ. Veteranii-Junii Sibiului de azi sunt cei alături de care maestrul Ioan Macrea a transformat Junii Sibiului din ansamblu de amatori în ansamblul folcloric-emblemă al României.
     Atmosfera va fi întreţinută şi de numeroase recitaluri. Astfel, Alina Bîcă, Viorica Telcean, Nelu Albu, Daniel Rosalim, Robert Târnăveanu, Adrian Neamţu de la ansamblul Cindrelul-Junii Sibiului, Marcel Părău, Veta Biriş, Sava Negrean-Brudaşcu, Stana Stepanescu, Cristian Pomohaci, Mariana Anghel, Nineta Popa, Mariana Ionescu Căpitănescu, Mioara Velicu, Nicolae Furdui-Iancu şi Nicu Novac vor ridica spectatorii în picioare şi îi vor determina să fredoneze cântecele cu suflet.
    Festivalul Naţional de Folclor Ioan Macrea este un eveniment organizat de Consiliul Judeţean Sibiu, de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cindrelul - Junii Sibiului, în colaborare cu Cercul Militar, fiind un proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi cofinanţat de Consiliul Local Sibiu, prin Primăria şi Casa de Cultură a Municipiului Sibiu.
    Cei care doresc să fie martorii spectacolului care va transforma casa de Cultură a Sindicatelor din Sibiu într-un adevărat spaţiu de tradiţie şi folclor sunt aşteptaţi în toate cele trei zile ale festivalului, începând cu ora 18:00. Biletele s-au pus în vânzare la Casa de Cultura a Sindicatelor, la preţul de 15 lei..\
  (***articol scris de Andra Marinescu pe Tribuna.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu