vineri, 20 iulie 2012

Dintre comorile Capitalei



Bucurestiul meu frumos


Casa Arhitectului Ion Mincu


Iulie 2012




  Am avut, pe la mijlocul lui Ciresar, interesanta ocazia sa vizitez aceasta cladire, monument istoric si de arta. Aflat in plin proces de restaurare va deveni, sunt sigur, un spatiu de referinta pentru cei care admira si sporesc frumosul de orice fel.



















   Alese felicitari tuturor restauratorilor, unii voluntari entuziasti, tineri si mai putin tineri, idealisti sau mai pragmatici.

   Si pentru ca va deveni sediul Ordinului Arhitectilor din Romania, reproduc in continuare motivatia acestuia asa cum este trecuta pe site-ul institutiei.

    "Amplasarea sediului Ordinului Arhitectilor din Romania in Casa arhitectului Ion Mincu (1852-1912), fondatorul curentului de arhitectura nationala, al modernitatii arhitecturale romanesti si invatamantului superior de arhitectura, se inscrie in directia de recuperare a traditiei culturale si mostenirii spirituale autohtone. Optiunea membrilor OAR de a valorifica acest spatiu memorial cu o puternica amprenta arhitecturala si culturala presupune un efort financiar sustinut pe termen lung, dublat de o chestiune de mandrie profesionala pentru breasla arhitectilor ce revitalizeaza un monument istoric (Cod LMI 2004 B-II-m-B-19835), reper in istoria arhitecturii romanesti. Valoarea istorica exceptionala a constructiei, unul din primele exemple de arhitectura civila realizata de arhitecti in Bucuresti, cea arhitecturala (fatadele reprezentand unul din primele exemple de arhitectura neoromaneasca), precum si valoarea memoriala (locuinta arhitectului si loc faimos de intalnire a unor cercuri intelectuale ale vremii) innobileaza acest spatiu, actual sediu al arhitectilor romani. Cumpararea proprietatii de 910 mp din Bucuresti, str. Pictor Verona nr. 19, de catre membrii OAR din intreaga tara, teren pe care se afla si casa, remodelata de Ion Mincu pentru biroul si familia sa - unde a locuit si a lucrat din 1890 pana la disparitia sa in 1912 - presupune restaurarea locuintei si functionarea Memorialului Mincu in spatiul imaginat si executat de arhitect pentru sine. Valorificarea proprietatii Mincu, situata in proximitatea casei boieresti Dimitrie Sturdza si a Bisericii Anglicane (exemplu de eclectic tipologic, construita de arh. Victor Stefanescu in 1916), ambele monumente istorice, vizeaza un dialog cu arhitectura de referinta a imobilului ARO - Patria, creatie manifest pentru opera arhitectului interbelic Horia Creanga. Plasat in rezervatie prestigioasa a capitalei, ce a atras in cursul istoriei functiuni de prim rang, acest program face apel la conjugarea unor eforturi importante de naturi diferite, de la conceptia si implantul unui obiect nou de arhitectura in nucleul central, la montajul financiar si executie pentru a asigura apoi exploatarea de succes, spre beneficiul prestigiului si activitatilor Ordinului, al patrimoniului astfel realizat."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu