joi, 10 octombrie 2019

In memoriam lagush Poradeci




Biblioteca Metropolitană București 


14 octombrie 2019




    Luni, 14 octombrie 2019, Asociația Liga Albanezilor din România (ALAR) organizează, la Biblioteca Metropolitană București, cu începere de la orele 18:00, o conferință dedicată marelui poet albanez Lasgush Poradeci (1889-1987), un nume important nu doar pentru literatura albaneză, ci și pentru comunitatea albaneză din România. 
    Invitații speciali ai conferinței sunt profesorul Neli Naço, de la Universitatea Fan S. Noli din Korça, și scriitorul și criticul literar Marius Chelaru, redactor-șef adjunct al prestigioasei reviste Convorbiri literare, de la Iași.
    Lasgush Poradeci este, de fapt, pseudonimul lui Llazar Sotir Gusho, născut în Albania, la Pogradec, la 27 decembrie 1889. După absolvirea gimnaziului la Manastir, în limba română, și-a continuat studiile la Lycée des Frères Maristes din Atena. În anul 1921, tânărul Poradeci a ajuns la București, unde spera să studieze la Academia de Arte Frumoase, cu ajutorul fratelui său deja stabilit în capitala României. La București, i-a cunoscut pe marii scriitori albanezi Asdreni și Mitrush Kuteli, iar în anul 1922 i-a urmat poetului Asdreni în funcția de secretar general al coloniei albaneze din București. În paralel cu studiile la Academia de Arte Frumoase, Poradeci a urmat și cursurile de la Facultatea de Litere și Teologie, iar pentru a-și asigura existența și continuarea studiilor a dat meditații de limbă franceză, a vândut ziare, dar și tablouri pictate de el însuși. Sprijinit de comunitatea albaneză din București și, în special, de Asdreni, Lasgush Poradeci a reușit să depășească greutățile acestei perioade, iar în anul 1924 a primit de la guvernul albanez condus de Fan Noli o bursă de studiu la Graz, în Austria. Nu a întrerupt legătura cu comunitatea albaneză din București și nici cu cultura românească; drept dovadă, în 1933 și-a susținut la Graz teza de doctorat cu tema Eminescu și legăturile sale cu poezia populară română. S-a întors în Albania în anul 1934, a activat ca profesor de desen la Tirana, dar după al doilea război mondial a rămas fără loc de muncă. Ulterior, a reușit să se încadreze ca traducător la Editura Naim Frashëri din Tirana, de unde a și ieșit la pensie, în anul 1974. A murit la Tirana, la 12 noiembrie 1987, într-o cruntă sărăcie.
   Lasgush Poradeci este considerat de către mulți specialiști drept cel mai mare poet albanez al secolului al XX-lea. A publicat două volume de poeme în România: Dansul stelelor (Vallja e yjeve), în anul 1933, la tipografia Albania din Constanța, și Steaua inimii (Ylli i zemrës), în anul 1937. Deși nu este autorul unei opere voluminoase, poezia lui Lasgush Poradeci rămâne extrem de valoroasă, având un mesaj liric profund, un conținut filosofic aparte, precum și o muzicalitate deosebită.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu