luni, 2 iulie 2018

Constituirea bibliotecii Baronului Samuel von Brukenthal
Muzeul Național Brukenthal 


Sibiu 


29 iunie - 30 septembrie 2018


   Exemplu tipic de bibliotecă enciclopedică, iluministă, Biblioteca lui Samuel von Brukenthal acoperea toate cele șase domenii majore ale cunoașterii umane, potrivit structurii din acea vreme: teologie, istorie, jurisprudență, științe, arte, și beletristică.
   Alături de alte biblioteci din Transilvania secolului al XVIII-lea, cum ar fi cea a episcopului catolic Ignác Batthyány și a contelui Sámuel Teleki, colecția de aproximativ 16.000 de volume, alcătuită și păstrată de Samuel von Brukenthal în palatul său de la Sibiu, se înscria în rândul celor mai mari din Transilvania și, totodată, în peisajul cultural central-european.
   Prin expoziția Constituirea bibliotecii Baronului Samuel von Brukenthal: cataloagele licitațiilor de carte din perioada 1756-1796, "curioșii” (cum erau numiți bibliofilii în secolul al XVIII-lea) au prilejul de a afla povestea din spatele alcătuirii unei biblioteci de asemenea anvergură. Cu alte cuvinte, vor vedea cum funcționa piața cărții în vremea baronului von Brukenthal, cum și-a îmbogățit el biblioteca, cât a cheltuit ca Guvernator al Transilvaniei pe unele cărți din colecția sa, etc.
Locul desfășurării: Cabinetul de Cartografie, Piața Mare, nr. 4.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu