joi, 9 iunie 2016

Cluj 700




Lansare de carte


Vladimir-Alexandru Bogoslavievici


Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Cluj - Napoca


10 iunie 2016






Targ de Antichitati




Colectii si Colectionari


Focsani Mall


18 - 19 iunie 2016




***
Evenimente Focsani

Trei pisici si un ghem patrat




Arta plastica contemporana romaneasca


Ana-Maria Ovadiuc


Galeria de Arta Theodor Pallady, Iasi


10 - 20 iunie 2016





Vernisaj si lansare de carte: 11 iunie 2016, ora 18:00.
    Cunoscute deja largului public de cititori de toate vârstele, cărţile scrise şi ilustrate de
Ana-Maria Ovadiuc, precum Hamacul (Iaşi, 2009 – ilustraţie în acuarelă; Iaşi, 2013 –
ilustraţie digitală) şi Poveste din Golful Alabastru (Suceava, 2015), generează, fără
îndoială, bucuria şi plăcerea lecturii, mai ales pentru cei mici.
    Orizontului de aşteptare al micilor, dar şi al marilor iubitori de poveşti şi povestiri, Ana-
Maria Ovadiuc îi răspunde cu o nouă provocare, prin text şi ilustraţie: Trei pisici si un ghem patrat, carte apărută la Editura AMO din Suceava, în acest an. 
    Potrivit mărtusirii autoarei, cartea este dedicată bunei şi nepreţuitei sale prietene şi colaboratoare, conf. univ. dr. Sabina Fînaru. De altfel, însuşi personajul central al povestirii, care dă titlul primei secvenţe evenimenţiale, este numită Sabina, întruchipare a bunătăţii, a blândeţii, a generozităţii, a bucuriei de a iubi şi de a dărui, cea care crede că "în fiecare animal e un suflet de copil rătăcit, adus de pe tărâmul celor fără de chip” şi "întruchipat într-un nou trup”.
    Primind atributul irepetabilului, căci "a fost odată ca niciodată”, naraţiunea – scrisă într-
un limbaj simplu, accesibil copiilor – se circumscrie ludicului şi este dominată de umorul fin,
sincer, jovial. De altfel, acesta constituie una dintre "armele” favorite ale autoarei, pentru captarea atenţiei virtualilor lectori.
    Evenimenţialul este plasat într-un spaţiu aproape de poveste – pe strada "cea mai scurtă”
dintr-un oraş dintre şi de pe dealuri, într-o "casă mică cu acoperiş roşu” (cea mai mică şi cea mai veche casă din oraş), pe al cărei gard scria numărul unu, dar şi în grădina minunată a acesteia, cu flori "de Bună Dimineaţa”, în care bunica Sabina, într-o zi de vară în care, în mod ciudat, ninsese, aruncă flori albastre - ca într-un ritual magic – şi răsare soarele. Celelalte personaje care gravitează în jurul actantului sunt, nu întâmplător, fiinţe necuvântătoare (trei pisici, o broscuţă, o libelulă), pentru că acestea sunt, de fapt, personajele preferate ale autoarei.
Cele trei pisici (una mov, alta cenuşie şi a treia albă), numite Tobo (bătea cu lăbuţele în
pernuţă asemenea unui toboşar), Mâţart (îi plăcea muzica lui Mozart) şi Ghiocel (avea blana albă ca zăpada), încercând să "recupereze” ghemul pătrat Poc care îşi schimba culoarea când sărea, şi alături de ele o broscuţă şi Flu-libelulă ("mic, ‹cu solzii ca de balaur›, diamant din lacrimă, născut în dimineaţă, sub o frunză de iederă”) augmentează dorinţa de joacă şi necesitatea jocului ca dimensionare sau redimensionare a fiinţei şi fiinţării. De altfel, acesta credem că este mesajul povestirii Trei pisici si un ghem patrat.
    Această povestire, ca şi celelalte create de Ana-Maria Ovadiuc reprezintă o concretizare a ideii de a îi sensibiliza pe copii pentru a lectura, pentru a cunoaşte lumea în care trăiesc. 
   Cartea Trei pisici si un ghem patrat, a Anei-Maria Ovadiuc, cu o ilustraţie ce denotă talent şi pasiune, ne readuce aminte că iubirea, bunătatea şi ludicul ne fac mai umani şi
ne arată cum trebuie să fim noi înşine. (Conf. univ. dr. Claudia Costin).
***Ana Maria Ovadiuc Amo

O zi cu păsări în Muzeul Satului




Parcul Etnografic Romulus Vuia


Cluj - Napoca


11 iunie 2016





    Societatea Ornitologică Româna (SOR), prin Biroul Teritorial Cluj, organizează cea de-a treia editie a evenimentului O zi cu păsări în Muzeul Satului pe 11 iunie 2016. Evenimentul se va desfăsura în Parcul Etnografic Romulus Vuia cu începere de la ora 8:00 si este o actiune a
proiectului Păsările Clujului prin muzică si traditie. Proiectul susţine candidatura oraşului Cluj-Napoca la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021.
    Vom începe ziua devreme, între orele 8:00 si 10:00 avînd loc actiunea de inelare a păsărilor,
favorita copiilor la editiile anterioare. De la ora 10:00 intră în scenă si activitătile deja
consacrate. Participantii vor putea trece, pe rând, pe la standurile cu jocuri sau pe la atelierele cu activităti de artizanat (olărit, pictură pe ceramică si pe lemn, construire de cuiburi), toate
inspirate de păsări. Vor putea identifica păsările din parc cu ajutorul organizatorilor, al binoclului si al determinatorului. Vom avea si activităti de aventură, atât pentru cei mici cât si pentru însotitori. De asemenea, colegii nostri de la Vivariul Universitătii Babes-Bolyai vor fi din nou alături de noi cu o altă senzatie a evenimentului: o mică expozitie de animale vii, pregătite pentru interactiunea educativă cu tinerii participanti.
    Actiunile evenimentului sunt destinate în special copiilor si familiei; prin ele ne dorim să aducem publicul mai aproape de păsări si de natură, să atragem atentia asupra biodiversitătii urbane, a importantei acesteia si a datoriei noastre de a o proteja.

Programul evenimentului:
08:00 – 10:00 Inelare de păsări
10:00 – 17:00 Ateliere de artizanat, Jocuri pentru copii, Activităti de aventură, 
Mini-expozitie de animale vii, Observarea păsărilor

   Participarea la eveniment este gratuită, dar biletul de intrare în Parcul Etnografic costă 6 Ron pentru adulti si 3 Ron pentru copii.
   Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca.
Pentru informatii suplimentare vă invităm să îi contactati pe:
Teodora Domșa, Coordonator proiect SOR, tel: 0742151848, dora.domsa@sor.ro
Benkő Zoltán, Ornitolog SOR, tel: 0742394975, zoltan.benko@sor.ro
***

Pe simezele clujene




Arta plastica contemporana romaneasca


Vladimir Setran


Muzeul National de Istorie a Transilvaniei, Cluj - Napoca,


9 iunie - 15 iulie 2016





    Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, în parteneriat cu Asociația Culturală Pictor Octavian Smigelschi din Sibiu, are plăcerea de a vă invită la o întâlnire cu maestrul Vladimir Şetran şi lucrările sale cu ocazia vernisajului expoziţiei Şetran, Desen Pictura, care va avea loc la sediul MNIT, Str. C. Daicoviciu, nr. 2, Cluj-Napoca, în data de 9 iunie 2016, de la ora 17:00.

Exponatul lunii: casca militara model Adrian




Muzeul Municipal Campulung


iunie 2016




   Pentru că ne apropiem din ce în ce mai mult de Comemorarea Centenarului Primului Război Mondial, Muzeul Municipal vă propune luna aceasta să aflați mai multe despre o cască militară de infanterie model Adrian 1916 care poate fi admirată la Mausoleul Eroilor de la Mateiaș!
   Aceasta a fost realizată dintr-un aliaj de oțel îmbogățit cu crom şi nichel (pentru mărirea rezistenței) şi are o formă care acoperă în întregime capul luptătorului. Casca este împodobită cu însemnul Regatului României şi două litere F adosate provenind de la numele regelui Ferdinand I Întregitorul.
   În iarna 1914-1915 medicii militari din ambele tabere constatau că majoritatea leziunilor suferite de soldații de pe front nu sunt cauzate de loviturile directe ale gloanțelor, cu excepția cazurilor din timpul scurtelor acțiuni ofensive, ci de schijele de artilerie și peste trei sferturi din leziuni erau situate în zona capului. Astfel, Ministerul de Război din Franța a decis să adopte o cască din oțel, pentru protecția trupelor. După mai multe încercări, colonelul francez Louis Auguste Adrian a realizat o cască, adoptată în scurt timp de întreaga armată franceză.
    Aceasta avea o formă clasică, fiind inspirată după modelul celor al pompierilor vremii, cu vizieră în partea din față, protecție pentru gât în spate şi o creastă de amortizare a şocurilor verticale în partea superioară. Frontal era fixată o emblemă metalică pentru a reprezenta fiecare armă în parte. La interior avea un sistem de suspensie şi o cureluşă de fixare sub bărbie.
Până la sfârşitul războiului au fost produse mai mult de 20 de milioane de căşti militare Adrian pe care Franța le-a furnizat şi aliaților săi.
***

Targul mesterilor populari





Esplanada Casei de Cultura a Sindicatelor, Galati


editia a XVI-a, 17 - 19 iunie 2016





***Centrul Cultural Dunarea de Jos Galati

Lumini si umbre




Arta plastica contemporana romaneasca


Lansare de carte


Liviu Stelian


Cercul Militar National, Bucuresti


20 iunie - 5 iulie 2016




Dublu eveniment - Expoziție de artă plastică și lansare de carte: Lumini și umbre
ce va avea loc la Cercul Militar Național București.
Deschisa 20 iunie - 5 iulie 2016.
Vernisaj: 21 iunie, ora 18:00 . 
Prezintă dr. Roxana Păsculescu - critic de artă.

Tema rezervata




Suetele Avramizilor


Augustin Ioan


Casa Avramide, Tulcea


editia a XVIII-a, 17 iunie 2016





***MuzeuldeArta CasaAvramide

Vise conștiente




Arta plastica contemporana romaneasca


Bebu Dura


Palatul Administrativ, Baia Mare


10 - 27 iunie 2016




    Tânărul artist plastic Bebu Dură, în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș, organizează vineri, 10 iunie 2016, începând cu ora 18:00, vernisajul expoziției de pictură Vise conștiente în pavilionul expozițional al Palatului Administrativ.
     Printre lucrările expuse, publicul poate descoperi lucrări realizate în manieră post-realistă, suprarealistă, însă partea inedită o reprezintă lucrările realizate în manieră neo-suprarealistă, curent artistic inițiat chiar de artistul Bebu Dură. Evenimentul va fi moderat de istoricul de artă Eniko Botiș.
 Expoziția va rămân deschisă publicului iubitor de artă până în data de 27 iunie 2016.
***Consiliul Judeţean Maramureş