miercuri, 12 martie 2014

SALVATI MUZEUL TARII CRISURILOR din ORADEA




Petitie





   Cu stupefacție am constatat din presa locală oradeană că ideea năstrușnică a primarului a prins și la președintele Consiliului Județean Bihor (ordonatorul de credite pentru Muzeul Tarii Crisurilor, muzeu de rang regional!!!) care, recent, și-a dat acordul de principiu ca patrimoniul deținut de Muzeul Țării Crișurilor (MTC) să fie găzduit de Cetatea Oradiei sau să fie împrăștiat în câteva spații muzeabile din Oradea și județ.
   Am vrut să facem această petiție pentru ca prin ea să putem avea infinit mai ușor acces la orădenii și implicit bihorenii, iar de aici oricine din toată țara prin rețelele de socializare. Această petiție are ca scop informarea con/locuitorilor noștri și sensibilizarea pârghiilor elective. Ideea e că proiectul mutării MTC în Cetate sau în varii locuri din oraș și județ este o greșeală nocivă din partea autorităților locale din, cel puțin, trei puncte de vedere.
   În primul rând  Statul, prin Ministerul Culturii, a încredințat clădirea fostei garnizoane Consiliului Județean Bihor cu condiția de a finanța lucrările pentru amenajarea unui complex muzeal.
  În al doile rând Cetatea Oradiei NU este un spațiu capabil să găzduiască o instituție muzeală de rang regional pentru simplul fapt că în pereții groși ai Cetății va rămâne tot timpul – chiar și după finalizarea renovării în curs -  o umezeală constantă pe care nici o metodă nu o poate elimina cu desăvârișire, ori Legea Muzeelor și colecțiilor la art. 35 spune: Constituie contraventii urmatoarele fapte: a) încălcarea normelor de conservare a patrimoniului muzeal. Specialiștii în muzeologie spun că, oricum, majoritatea încăperilor din Cetate fiind boltite nu pot găzdui  " cele 4-5 tablouri” după cum afirma recent, la bășcălia joasă, de autobază un parlamentar bihorean.
   În al treilea rând și poate cel mai important argument este faptul că administrația locală a lansat o falsă problemă  invocând  economisirea banilor de la bugetele locale (județean și municipal) prin  relocarea muzeului în spațiile nepotrivite ale Cetății și mutarea unor instituții administrative în clădirea inițial destinată  MȚC. Astfel CJ Bihor a investit începând cu  proiectul de  restaurare și amenajare după toate cerințele muzeologiei și până la amenajările realizate în proporție de 85% peste 18 milioane de euro. Toți acești bani vor fi aruncați pe fereastră, pentru că, presupunând prin absurd, că instituțiile administrative ar intra în clădirea Diviziei reamenajarea ar mai costa cel puțin pe atât. Iar modificarea Proiectului Operațional Regional (POR) prin care se revitalizează Cetatea Oradiei ar costa Consiliul Local, adică pe noi contribuabilii!!!, returnarea celor aproximativ 20 milioane de euro bani primiți din fonduri UE. Pregătirea Cetății pentru a primi patrimoniul MȚC, pe lângă faptul că e de neimaginat și total ilegal, ar costa bugetul local (tot pe noi cetățenii Oradiei și ai județului!!!) pe puțin de 4-5 ori mai mult de cât s-a investit din bani europeni. Deci, făcând un calcul sumar, bihorenii ar plăti în jur de 100/120 milioane de euro în loc de cei 18 milioane de până acum și poate încă 10/20 plus chiria de 15.000 de euro  pe care CJ Bihor o achită lunar pentru menținerea MȚC în clădirea Episcopiei Romano-Catolice de Oradea până la reamenajarea Cetății.

www.petitieonline.com

Mai multe informații vă poate furniza vizitarea acestui site:

***Stef Simina - Relatii publice Muzeul Tarii Crisurilor
(Simina Stef, Relatii publice - Muzeul Tarii Crisurilor)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu