marți, 1 octombrie 2013

Dubla, banita, feldera...




Muzeul Judetean Teleorman


Exponatul lunii


Alexandria


1 - 31 octombrie 2013




   În cadrul Exponatului Lunii, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator, pentru perioada 1 – 31 octombrie 2013, un obiect ce face parte din patrimoniul Muzeului Judeţean Teleorman : DUBLA PENTRU CEREALE.
  DUBLA PENTRU CEREALE expusă provine dintr-o comună a judeţului nostru, fiind o donaţie. Dubla este un recipient mobil pentru măsurarea cerealelor în târguri şi oboare, foarte util în comerţul ambulant. De asemenea, se mai foloseşte pentru măsuratul seminţelor dar şi ca măsură pentru luatul uiumului la moară. 
  DUBLA PENTRU CEREALE poartă mai multe denumiri populare în funcţie de regiune, cum ar fi: baniţă, felderă, dublu decalitru. Are valoare diferită după epoci şi regiuni, dar, în general, este egală cu 20 ocale (1,291 kg în Moldova şi 1,272 kg în Muntenia). De la introducerea sistemului metric, se numeşte astfel măsura de 20 litri, pentru cereale.
  Obiectul expus este o piesă de formă cilindrică, confecţionată din lemn, din 12 doage, consolidată cu vergele metalice atât pe adâncime cât şi pe diametru (3 cercuri din fier), care sunt foarte utile în manipularea produsului. La alte piese de acelaşi gen, prelungirea unei doage reprezintă mânerul vasului. În Gorj, spre exemplu, se folosea pentru măsuratul cerealelor şi căpeţul sau cupa din lemn, un vas lucrat prin cioplire sau strunjire dintr-o singură bucată de lemn, de forma unei căni uşor tronconice cu toartă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu