miercuri, 26 iunie 2013

Ziua Drapelului




Muzeul Militar National Regele Ferdinand I


 Bucuresti


26 iunie 2013




Photo: Astăzi, la ora 19.00, în Piaţa Tricolorului, din faţa Palatului Cercului Militar Naţional, va avea loc Ceremonia de coborâre a Drapelului. Activitatea se înscrie în seria manifestărilor dedicate sărbătoririi  Zilei Drapelului Naţional.
Drapelul Naţional va fi coborât de pe catarg şi predat militarilor Regimentului  30 Gardă "Mihai Viteazul", care îl vor depune la biserica regimentului din Bd. Gl. Vasile Milea. 
În Sfântul locaş, Drapelul Naţional va fi sfinţit şi păstrat până mâine dimineaţă, când militarii îl vor aduce în  Piaţa Tricolorului,  la Ceremonia Publică dedicată  sărbătoririi  Zilei Drapelului Naţional.

foto: MAPN

  Ziua Drapelului a fost instituită, pentru a serba înfiinţarea drapelului naţional al Ţării Româneşti, de către guvernul provizoriu, prin Decretul nr.1 din data de 26 iunie 1848. Acel decret stabilea culorile drapelului naţional al principatului: albastru, galben, roşu 
şi cu deviza 
DREPTATE – FRĂŢIE.


Stindard md.1923 si uniforma de sublocotenent, purtator al stindardului.


Drapelul Regimentului 1 Grăniceresc Năsăud .

  “Pentru noi, militarii români aflaţi acum în Afganistan, nu există moment mai înălţător, mai plin de încărcătură emoţională, decât momentul arborării Drapelului Naţional. Această picătură de curcubeu de pe cerul României, pentru mine reprezintă talismanul păstrat cu cinste în toate misiunile pe care le-am executat, departe de ţară, în Irak sau Afganistan.

  Mereu a făcut parte din bagajul sufletului meu şi fizic l-am avut în permanenţă arborat acolo unde îmi desfăşor activitatea, fiind acelaşi drapel pe care l-am purtat cu mine în toate misiunile externe executate.
  Acest drapel îl voi oferi copilului meu pentru a şti că este cea mai de preţ moştenire lăsată din generaţii în generaţii.” (Plutonier major Dumitru Șiuiu, Scorpionii Galbeni, Afganistan)


***MAPN.RO

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu