marți, 14 mai 2013

Suflete frumoase - Susurand cuvinte


Nicu Alifantis


Povestea de dragoste spusa ca un...Mozaic 






coperta  1 vinyl

   Il "cunosc" de mult pe Nicu Alifantis...Din vremea adolescentei si tineretii mele. Muzical, evident.   L-am ascultat, ori de cate ori am avut ocazia, in concertele din cluburi, sali mai mari sau mai mici, pe undele radio. Dar mai cu seama l-am ascultat pe vinilurile, single ori LP-uri, din anii '70; pe care le pastrez si azi, cu o anumita "sfintenie" de colectionar. Mai apoi au fost casetele audio si CD-urile... si mp-3-urile. 
   M-am plimbat In cantec de noapte...Dupa melci...L-am gasit pe Risipitorul de iubire in Piata Romana nr. 9...Ba chiar pe timpul unui Voiaj...prin Decembre, parca, m-a facut sa-l intalnesc si sa-l cunosc atat de bine pe Nichita. Si pe Neuitatele femei m-a indemnat sa le aflu in ale sale Cantece de semineu...
   Nu m-a facut sa ma plictisesc vreodata ascultand si reascultand compozitiile sale; meticulos in toate cele privind o cariera muzicala serioasa, profesionista mai bine zis, a stiut sa cerceteze si sa scoata la lumina valoarea unor versuri - romanesti in mare majoritate - pe care sa ni le daruiasca in acordurile de chitara mereu actuale, chiar si-n cazul unor sonoritati "retro". Eu il cunosc ca pe un rebel; nu s-a integrat in curentele la moda sau in comandamentele politice ale vremii. A avut dificultati la primirea in Cenaclul Flacara din cauza acestor temeiuri, adica de pe la inceputul carierei lui muzicale. Si-mi place ca a ramas asa; scrupulos, cu migala, cizeleaza fiecare sunet si aparitie - din pacate tot mai rare. 
   Acum, a sosit timpul depanarii unei povesti de dragoste..."spusă în diferite feluri, graiuri, aidoma unui mozaic. Un amalgam de ritmuri şi stiluri muzicale, de instrumente clasice şi exotice, de sonorităţi neaşteptate, precum o îmbrăţişare deosebit de tandră. 14 cântece dedicate femeii, dragostei şi prieteniei, fiecare cu istoria sa.". 
   A venit vremea, la 40 de ani de la prima urcare pe scena, sa ne depene amintiri, franturi de ganduri, despre locuri si mai ales despre oameni. Cu o oarecare sfiiciune si ceva tristete in inima. Si este atat de omenesc in asta si atat de inteles caci, dupa atata amar de ani, sunt fiinte care nu-i mai vietuiesc decat in suflet...
   La versurile acestui album - destainuire a apelat si de data aceasta la poeti importanti - "picuratori de cuvinte" cum le spun eu, romani: Dinu Olarasu, Ion Horea, George Toparceanu, Laurentiu Ulici, Ion Nicolescu, Nina Cassian, Cezar Baltag, Nichita Stanescu, Mihai Eminescu, dar si de pe alte meleaguri (Luis de Camoes, Maria Mirtiotissa).
   I-au fost aproape, in acest demers, muzicieni tot unul si unul (reuniti in Mosaic Band), invitati speciali si, de fapt, o intreaga echipa de prieteni mai noi sau mai vechi. Ramane sa ii descoperiti achizionand albumul sau urmarindu-i pe scena Operei Nationale Romane in concertele de lansare de pe 20 sau 21 mai anul curent. 
   Dar mai bine, pentru a cunoaste mai multe despre cantautor si toate detaliile produsului muzical
Mozaic 
accesati link-ul

Nicu Alifantis

   Sunt sigur ca ii veti (re)descoperi sufletul susurat, pe versuri, in acorduri de chitara.




Un comentariu: