marți, 12 martie 2013

Hai sa-ti povestesc ceva!




Muzeul Etnografic al Transilvaniei



Festivalul Povestilor din Transilvania


Cluj-Napoca


prima editie, 23 - 24 martie 2013





Hai sa-ti povestesc ceva…
Pe 23 și 24 martie 2013, prima ediție a Festivalul Poveștilor din Transilvania va avea loc la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, celebrând Ziua Mondială a Poveștilor 2013. Acest festival de două zile va reuni o serie de reprezentaţii atractive, ateliere și expoziții pentru familii și copii cu vârsta între 5 și 16 ani, având tema: Despre Soartă și Noroc.

Descrierea evenimentului

o Istoric

Fie că te fac să râzi, plângi, sau să sari de bucurie, magia de a asculta o poveste este î
nțeleasă de toată lumea, de la tineri la bătrâni, în întreaga lume. În ultimii ani, poveștile au avut o renaștere în întreaga lume și în fiecare primăvară, în cadrul Zilei Mondiale a Poveștilor, se încurajează întâlniri pentru a împărtăși povești în cât mai multe limbi și cât mai multe locuri. 

o Scopul principal al evenimentului

Poveștile sunt un instrument incredibil de puternic; din cele mai vechi timpuri am învățat prin acestea mai multe despre lumea din jurul nostru, si mai multe despre noi înșine. Acest lucru face poveștile modul ideal de a împărtăși ce este special în această regiune, nu doar între noi, ci și cu întreaga lume.
Poveștile sunt un concept nou și necunoscut multora în România, dar totuși această zonă incredibil de bogată și unică în tradiții de povestit atrage interes în întreaga lume. Acest festival își propune să ofere o platformă pentru cultivarea acestui talent și dezvoltarea unui interes tot mai mare în spunerea poveștilor, la nivel local, național și internațional.

o Ce se întâmplă 

Reunind artiști cunoscuți, companii de teatru, interpreți internaționali cu experiență de povestitor, precum și muzicieni și artiști de circ, ilustratori și artiști de benzi desenate, Festivalul Poveștilor din Transilvania 2013 are scopul de a declanșa un interes tot mai mare în acest domeniu, pornind de la generațiile mai tinere și de a dezvolta o rețea de povestitori locali în Transilvania.
Dar asta nu e tot! În afară de această gamă minunată de spectacole oferită de oaspeți locali, naționali și internaționali, copiii cu vârsta cuprinsă între 9 - 16 ani sunt invitați să participe la un concurs de povestitor și să primească titlul de 
Povestitorul tânăr al anului.
În următoarele săptămâni, înaintea desfășurării festivalului, vor avea loc evenimente interesante în diverse locații din oraș, de la librării și stații de autobuz, menite să promoveze evenimentul și să îi includă publicul în spusul poveștilor

Scopul evenimentului

o Misiune/valori/scop 

MISIUNEA NOASTRĂ

Festivalul Poveștilor din Transilvania
asigură promovarea, dezvoltarea și continuarea artei și obiceiului de povești în Transilvania și creșterea vizibilității la nivel internațional a poveștilor din Transilvania.

Scop și Obiective 

Organizarea unui festival anual internațional, multicultural și multi-disciplinar.
Oferirea unei platforme pentru povestitori de toate etniile, vârstele și nivelurile profesionale. Poate include artiști care folosesc o varietate de medii, inclusiv dans, teatru, muzică sau păpuși.
Încurajarea dezvoltării locale a diferitelor forme de povești, prin ateliere de lucru și oportunitățile de formare profesională.
Asigurarea că festivalul este centrat pe tema familiei și păstrează modul intim de a spune povești.
Implicarea activă a copiilor, prin activități, ateliere de lucru și oportunitatea de a spune povești.
Promovarea utilizării poveștilor în organizații educaționale (biblioteci, școli, muzee, etc.).
Dezvoltarea resurselor educaționale care utilizează tehnici narative.

o Rezultate
Promovarea cu succes a poveștilor în Transilvania

• Atragere unui număr de peste 500 de participanți la festival
• Atragerea unui număr de peste 250 de participanți la evenimentele conexe
• Creșterea interesului pentru aceste activități pentru 700 de persoane, prin intermediul website-ului, promovării, mediul online, resurse educaționale etc.
• Participarea activă a copiilor și tinerilor voluntari în activitățile festivalului (aproximativ 40)
• Resursele artei de a povesti utilizate în cadrul organizațiilor educaționale (includerea a 8 școli la nivel local și 40 la nivel național)
• Promovarea intensă a festivalului prin intermediul canalelor de media (parteneriate cu ziare/reviste locale și naționale, televiziuni, radio, PR în media și website-uri internaționale.
Dezvoltarea unui reţele de povestitori în Transilvania
• Colaborarea între organizații diverse, locale, pentru a organiza un eveniment comun care celebrează poveștile din Transilvania.
• Dezvoltarea website-ului, inclusiv link-uri către povestitori care lucrează în Transilvania și resurse educaționale pentru a fi utilizate în școli,
• Legături strânse cu organizațiile internaționale de povești
• Includerea a 40 de persoane în programul de training cu scopul de a susține efortul de dezvoltare a proiectelor locale de povești.

o Activități viitoare

• Organizarea unui proiect care încurajează schimbul cultural prin aducerea de povestitori pentru o serie de ateliere de lucru, eveniment parte a festivalului Zilelor Clujului.

• Continuarea dezvoltării și diseminării resurselor educaționale la nivel local și la nivel național; promovarea rolului de povestitori în școli, muzee, organizații educaționale, etc.

• Continuarea dezvoltării website-ului pentru a crea o rețea profesională de povestitori la nivel local și la nivel național; dezvoltarea legăturilor cu comunitatea internațională de povestitori și continuarea dezvoltării de proiecte de colaborare.

• Pregătirea următoarei ediții: Festivalul Poveștilor din Transilvania 2014
Activități
o Festival

• Reprezentaţii de povești (incluzând teatru de păpuși, teatru, lecturi, dansuri, arte marțiale, muzică și recitaluri)
• Invitați speciali, internaționali
• Workshop-uri (incluzând terapie prin artă, meșteșuguri, ilustrații, benzi desenate, jurnalism și scriere creativă, bibliotecă vie )
• Jocuri și zone pentru copii (organizat de Playful Learning Center și FasTracKids)
Post a story – Postează o poveste – proiect comun de povestiri (organizat de De Scris)
• Bibliotecă și colț de lectură (organizat de Librăria Independentă BookStory)
• Expoziție de ilustrații pentru cărțile de copii (organizat de Clubul Ilustraților)
• Standuri pentru vânzarea cărților pentru copii, materiale artistice și de scris, jucării educaționale, etc.
Povestitorul tânăr al anului - Young Storyteller of the Year – competiție și gală de decernare
• Lansarea The Glorious Fanzine – compilație de povești tradiționale românești în forma unui roman grafic (organizat de Clubul de Comedie Cluj)

Evenimente/activități conexe ale festivalului

The Story of the City – Povestea Orașului – proiect video de spunere a poveștii comunității, desfășurat în tot orașul
Hey, come tell us a story – Hai, spune-ne o poveste. Cabină de poze pentru promovarea festivalului în oraș
• Atelier de benzi desenate pentru studenții la artă (organizat de Comic Club Cluj)
• Discuții despre călătorii și povestiri (cu invitat special) la BookStory Independent Book Shop
• Reprezentație cu Ben Haggerty de povești pentru adulți
• Ateliere de povești pentru adulți (care lucrează în domeniul educației) și studenți ai Facultății de Teatru și Televiziune din cadrul Universității Babeș-Bolyai (organizat de Consiliul Britanic Cluj)
The Impact of Storytelling –Impactul poveștilor, serii de discursuri despre rolul acestora în diverse domenii, printre care sănătate și asistență socială, marketing și conflict ( cu participarea PATRIR Peace and Action Training and Resource Institute of Romania și Creștem Idei
• Reprezentații ale muzicienilor și formațiilor locale și internaționale care combină muzica și poveștile 

o Public 

Ne așteptăm ca aproximativ 35 de participanți să contribuie în mod direct la festival (inclusiv artiștii, organizatorii de ateliere și voluntarii), și peste 500 de persoane indirect. Publicul țintă este format din familii cu copii cu vârsta între 5-16 ani.

Evenimentele conexe festivalului au scopul de a atrage un public mai în vârstă, în special studenți și tineri profesioniști. Ne așteptăm ca prin intermediul acestora să atragem 250 de participanți în mod direct, și peste 700 în mod indirect, prin intermediul site-ului, promovării on-line, resurselor educaționale, etc.
În total, numărul participanților va fi de 1500, atât direct, cât și indirect.



Parteneri principali: 

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, British Council, Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca, BookStory Librărie independentă, Universiatatea Babeş-Bolyai, Kingdom of the Netherlands, Primăria Cluj-Napoca.


Contact

Nume: Camilla Rooney, organizator
Mobil: +40 752 824 727
Email: camilla.rooney@gmail.com
Website:
http://festivaluldepovestiri.wordpress.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu