miercuri, 20 februarie 2013

Lumea ca teatru



Arta plastică contemporană româneascâ


Ștefan Câlția


Galeria Posibilă, București


22 februarie - 16 martie 2013




   Galeria Posibilǎ este gazda unei expoziţii atipice – serie de șapte “capitole” care, pe parcursul unui an (martie 2012 – martie 2013) a prezentat lucrări de mari dimensiuni ale artistului Ştefan Câlţia.
   Pentru ca opera artistului sǎ devinǎ obiectul unei priviri proaspete, Matei Câlţia, directorul galeriei şi iniţiatorul proiectului, a conceput fiecare dintre cele şapte capitole ale expoziţiei ca pe o recontextualizare şi o rediscutare a lucrǎrilor alese, conform viziunilor a şapte tineri curatori, absolvenţi ai Facultǎţii de Istoria şi Teoria Artei.
   Pentru a întregi problematica generatǎ de fiecare eveniment în parte, fiecare dintre capitolele de expoziţie ale proiectului Șapte povești cu Ștefan Câlția a fost dublat de câte o conferinţǎ în care o personalitate a vieţii culturale româneşti şi-a expus propria viziune asupra temei în discuţie. Astfel, perspectiva artistului, cea curatorialǎ şi unghiul de vedere teoretic s-au contrapunctat în mod fertil, cu scopul de a oferi o înţelegere pe cât posibil integralǎ, dar nedogmaticǎ, a fiecǎreia dintre cele şapte teme puse în discuţie.
  Lumea ca teatru, 1987-1989, ulei pe pânză, 160 x 585 cm – una dintre lucrările reprezentative ale pictorului Ștefan Câlția și readusă special în țară pentru această expoziție dintr-o colecție privată din Olanda face obiectul capitolului ce încheie întreg proiectul.

  Conferința organizată în cadrul acestui capitol al expoziției îl are ca invitat pe
Horia-Roman Patapievici, cu prelegerea Teatrul, carnavalul, teroarea, pustiul. Și paradisul.

   Evenimentul va avea loc la Galeria Posibilă, vineri 22 februarie, de la ora 18:00.
***modernism.ro


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu