marți, 6 noiembrie 2012

Turneul: Enesco Re-ImaginedPrezente romanesti peste hotare


Lucian Ban


noiembrie 2012Enesco Re-Imagined, final de turneu

    Turneul Enesco Re-Imagined se încheie în această toamnă cu o serie de cinci concerte organizate cu sprijinul Institutului Cultural Român în Belgia, Germania, Portugalia, Spania și Franța.

•8 noiembrie 2012 - De Singel, Anvers, Belgia - în colaborare cu ICR Bruxelles
•9 noiembrie 2012 - Altes Pfandhaus Kunst, Köln, Germania
•11 noiembrie 2012 - Guimarães 2012 European Capital of Culture, Guimarães, Portugalia
 - în colaborare cu ICR Lisabona
•13 noiembrie 2012 - Barcelona Jazz Festival, Spania
•14 noiembrie 2012 - Strasbourg Festival Jazz Dor, Franța

   De asemenea, pe 15 noiembrie, muzicienii Lucian Ban și Badal Roy au fost invitați să susțină conferinţa Enesco and Jazz Today la Conservatorul din Strasbourg. Detalii conservatoire-strasbourg.fr

   Proiectul Enesco Re-Imagined, conceput în 2006, sub forma unui seminar, de pianistul și compozitorul de jazz Lucian Ban, este o reimaginare contemporană, îndrăzneață, a câtorva dintre lucrările lui George Enescu, pentru o trupă extraordinară și iconoclastă de muzicieni de jazz din New York.

Lucian Ban – pian și reorchestrații
Mark Helias  – contrabas
Ralph Alessi – trompetă
Mat Maneri – violă
Tony Malaby – saxofon
Albrecht Maurer – vioară
Gerald Cleaver – tobe
Badal Roy – tablas

  Aflându-se la granița dintre muzica clasică, jazz, improvizație și muzica contemporană, trupa reorchestrează și reinterpretează pasaje din impresionantele opere ale lui George Enescu – de la Sonata nr. 3 pentru vioară și pian "în caracter popular românesc” la Simfonia a IV-a.
  Albumul Enesco Re-Imagined a fost lansat la București, în septembrie 2010, în cadrul unui eveniment organizat de ICR, iar în luna noiembrie a aceluiași an a avut loc lansarea din Statele Unite ale Americii, la Poisson Rouge, New York, un eveniment Sunnyside Records & ICR.
   La aproape un an de la apariția albumului Enesco Re-Imagined, editat de casa de discuri Sunnyside Records, numeroasele recenzii elogioase din presa internațională de specialitate, precum și concertele susținute pe scene prestigioase din Europa și Statele Unite ale Americii confirmă succesul proiectului Enesco Re-Imagined al muzicienilor Lucian Ban și John Hébert.
   New York Times, The Village Voice, All About Jazz, Jazz Times, New York Magazine, Les Dernieres Nouvelles du Jazz, All Music Jazz, All About Jazz Italia sunt numai câteva dintre publicațiile care au întâmpinat cu comentarii elogioase apariția albumului Enesco Re-Imagined, apreciind atât calitatea compozitiei și a interpretării cât și inițiativa excelentă de a aduce în atenția iubitorilor de jazz creația lui George Enescu. 

LUCIAN BAN (pian, coautor şi compoziţie)

   Originar din România, pianistul şi compozitorul Lucian Ban locuieşte în prezent la New York, unde este considerat "unul dintre cei mai dăruiţi şi talentaţi pianişti care au venit în NY în ultimul deceniu”. A fost nominalizat de două ori, în 2005 şi 2006, la Hans Koller European Jazz Prize, categoria Cel mai bun muzician de jazz din Europa. A înregistrat şase albume ca autor pentru case de producţie din Statele Unite ale Americii şi Europa. 
   Lucian Ban conduce trupele ELEVATION, care îi reuneşte pe renumitul saxofonist tenor Abraham Burton, pe Nasheet Waits la tobe şi pe contrabasistul John Hébert; Cvartetul ASYMMETRY, format din Jorge Sylvester (saxofon alto), Brad Jones (contrabas) şi Derrek Phillips /Gene Jackson (tobe) şi TUBA PROJECT, o trupă formată din celebrul Bob Stewart la tubă, Alex Harding (saxofon bariton) şi Derrek Phillips (tobe). Este coautor, împreună cu marele saxofonist sopran Sam Newsome, al The Romanian-American Jazz Suite, un proiect care prezintă muzica populară românească dintr-o perspectivă jazzistică. Albumul omonim este rezultatul colaborării dintre ICR New York şi Jazzaway Records.
   "Ban cântă cu o fluenţă şi o sensibilitate care ne aduc aminte în aceeaşi măsură de Vladimir Horowitz şi de McCoy Tyner" – Terrell Holmes, All About Jazz, NY.
  "Interpretarea lui Lucian Ban ne aminteşte de marele Bill Evans sau de Krystof Komeda" – Jazz Podium Magazine, Germania.

www.lucianban.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu