vineri, 9 octombrie 2020

Anima Picta

 

Pezențe românești peste hotare 


Doina Botez 


Galeria MAD, Mantova, Italia 


10 - 23 octombrie 2020






***


Ilustrațiile volumului. Editura Ion Creangă. 1988.


Târgul 100 de Tradiții Românești

 


Muzeul Național al Țăranului Român 


București 


9 - 11 octombrie 2020




   Fundaţia Kogaion 115 organizează, în perioada 9 – 11 octombrie 2020, târgul 100 de Tradiții Românești, în curtea Muzeului Naţional al Ţăranului Român. Intrarea la târg este liberă! Accesul se face prin strada Monetăriei Nr. 3, iar ieșirea prin Bd. Ion Mihalache.

   La această ediție și-au dat întâlnire creatori populari din mai toate regiunile țării: olari din Corund, făuritori de mobilier și decorațiuni din lemn crestat din zona Sucevei, meșteri lingurari din județul Vâlcea, creatoare de ii brodate din Breaza, meșteșugari de chimire din ținutul Moldovei. Vor fi expuse de asemenea costume populare de Muscel și Jina – județul Sibiu, covoare țesute la război din zona Aradului, ceramică pictată cu motive tradiţionale, icoane pe lemn și pe sticlă, măști populare.

    Nu vor lipsi nici artizanii cu vestimentație și obiecte decorative pictate manual, uleiuri terapeutice, bijuterii din lemn sau din dantelă, cosmetice preparate doar din ingrediente naturale.

    Dintre produsele gastronomice aduse spre vânzare și degustare amintim zacusca şi murăturile pe alese, prăjiturile și ciocolata de casă pregătite după rețete maramureșene, cozonacii moldovenești, plăcintele și sarailiile, diferite sortimente de miere, palincă, fructe şi legume proaspăt culese.

   Colecționarii de antichități au pentru doritori nenumărate obiecte ce poartă farmecul vremurilor trecute: blidare, pristolnice, doniţe, căuce, lăzi de zestre, lingurare, furci şi roţi de tors, fusuri şi vârtelniţe, carte veche. Cunoscutul scriitor Stelian Tănase va fi prezent alături de aceștia, însoțit de noile sale apariții editoriale și gata oricând să povestească despre această lume aparte a negustorilor.

    Bucătari pricepuți vor ademeni vizitatorii cu delicioase preparate calde: borș de pește, sărmăluţe muntenești la ceaun, fasole cu ciolan, păstrăv la grătar cu mămăliguţă și mujdei. Dintre mâncărurile de sezon nu poate lipsi pastrama de oaie cu must proaspăt stors.

   Vă rugăm să respectați normele de distanțare socială și să manifestați responsabilitate față de sănătatea dumneavoastră și a celorlalți.

Photo credit: Vladimir Bulza, MNȚR

Organizator: Fundaţia Kogaion 115

 

Pe simezele ploieștene - Jocul culorilor

 


Arta plastică contemporană românească 


Emanuela Ceapă 


Galeria de Artă Ploiești 


octombrie 2020



Bucătăria medievală, Răsfăț culinar de la curtea principiilor Transilvaniei

 


Muzeul Orașului Orada 


Oadea 


11 octombrie 2020 - 11 februarie 2021




   Descoperă, din colecția Muzeului Național Brukenthal, evoluția veselei și tacâmurilor folosite în spațiul european, la trecerea dintre medieval și modern, în cea mai nouă expoziție: Bucătăria medievală. Răsfăț culinar la curtea principilor Transilvaniei.                 

   Vă invităm la deschiderea expoziție duminică, 11 octombrie, ora 15:00, în Palatul Princiar, corpul A, parter, Cetatea Oradea.

    Expoziția face parte din proiectul Bucătăria la curtea princiară a Transilvaniei în secolul XVI, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și implementat de Muzeul Național Brukenthal, înscris în direcția strategiilor de dezvoltare durabilă ale județului Sibiu.