vineri, 2 octombrie 2020

Pe simezele timișorene - Sertare

 


Arta plastică contemporană românească 


Suzana Fântânariu 


Calpe Gallery, Timișoara 


29 septembrie - 16 octombrie 2020



Exponatul lunii octombrie

 


Muzeul Dunării de Jos 


Călărași 


1 - 31 octombrie 2020





   Brumărel – așa cum este cunoscută luna octombrie în calendarul popular este aducătoare de belșug și bucurie în viața oricărui gospodar.

   Omul harnic și priceput care a trudit din primăvară până-n toamnă, își strânge în hambare roadele câmpului. În ziua de Sâmedru, Zeul Panteonului românesc și patronul iernii pastorale, care a preluat numele şi data de celebrare a Sfântului Dumitru din calendarul ortodox, prăznuit la 26 octombrie, își trage la adăpost vitele pregătite pentru iernat, apoi, socotește că toamna, este vremea numai bine potrivită să-și rânduiască fetele și feciorii la casele lor.

    Așadar, se întețesc horele și se pornesc nunțile în sat, vestite cu alai, de cetele flăcăilor pregătiți cu ulcioare pline de vinul cel nou și gustos. Din recuzita acestor tineri nu lipsea nici plosca din lemn frumos împodobită cu ștergarul țesut din in și borangic și nici crenguța verde de brad.

   Un astfel de ulcior de vin, scos din pivnițe bătrâne, își ocupă locul binemeritat în colecția de Etnografie și Artă populară a Muzeului Dunării de Jos.

   Este o bijuterie realizată de meșterii olari, din centrul ceramic Turda. Ceea ce impresionează este faptul că vasul de dimensiuni nu foarte mari, de formă globulară și prevăzut cu o toartă de prindere, a fost anrobat în nuanțe de alb-gălbui în partea inferioară și ocru-crem la partea superioară.

   Umerii vasului sunt împodobiți cu o ghirlandă de flori și frunze, elemente vegetale cu profundă semnificație ancestrală, iar pântecele acestuia este brăzdat de o linie șerpuită ce delimitează cele două emisfere. Imediat sub această linie sunt înlănțuite în mod repetat o serie de linii arcuite.

   Piesa este intr-o stare bună de conservare, dimensiunile acesteia sunt H = 20 cm iar diametrul maxim = 16 cm și este înregistrată cu numărul de inventar 27940.

Pe simezele Capitalei - Albastru

 


Arta plastică contemporană românească 


Galateea, București 


3 octombrie - 4 noiembrie 2020



Plâns de clopot

 


Lansare de carte 


Emilian Marcu 


Muzeul Ion Creangă, Iași 


10 octombrie 2020



CromAtică Sighișoreană

 


Arta plastică contmporană românească 


Sighișoara 


prima ediție, 4 - 11 octombrie 2020



Food Will Win the War

 


Muzeul Național Brukenthal 


Sibiu 


octombrie - noiembrie 2020




Locul desfășurării: Sibiu, Piața Mare

Curatori: dr. Alexandru Chituță, dr. Raluca Teodorescu

Fotografie: Daniela Oană și Cristian Radu

Regie și documentarea pentru fotografie: Adrian Teodorescu și Toma-Cosmin Roman

Prelucrare grafică: Chris Balthes

Partener: Academia Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu Sibiu

Expoziția face parte din proiectul cu același titlu, 

co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național

Text de la curatori:

   În anul 1917, Statele Unite ale Americii lansau campania Food will win the war (Hrana va câștiga războiul), cu scopul de a convinge oamenii obișnuiți să își schimbe obiceiurile legate de hrană, astfel încât să existe suficiente alimente pentru soldați și civilii europeni.  Tema a fost reluată de Studiourile Walt Disney în scurt metrajul de animație Hrana va câștiga războiul, după atacul de la Pearl Harbor (7 decembrie 1941).

    De-a lungul istoriei, criza și nesiguranța hranei au amenințat generații întregi. Chiar și astăzi, foametea nu a fost eradicată iar problema hranei sănătoase este în continuă dezbatere. Sloganurile anului 1917 pot fi încă întâlnite, într-un context schimbat: Lunea fără carne din timpul războiului are un mesaj similar cu promovarea vegetarianismului; Miercurea fără făină corespunde dietelor Fără carbohidrați pe când Mai puțin zahăr alb a devenit un leitmotiv, de la începutul sec. XX până în zilele noastre.     

    Expoziția sintetizează în 12 panouri mai multe aspecte legate de hrană în perioadele de criză, strânsa conexiune dintre rațiile de război și gândirea modernă pentru nutriție, continuarea luptei pentru economisirea alimentelor (de la penuria în vreme de război, la actuala protecție a mediului).