marți, 22 septembrie 2020

Sculptură în lemn

 


George Molin, Marianne Florea, 


Biblioteca Germană Alexander Tietz, Reșița, biblioteci,


22 septembrie 2020



115 ani de la inaugurare...

 


Colecții și Colecționari, 


Lorincz Tiberiu, 


Castelui Karoly, Carei, muzee, 


28 septembrie 2020




   Anul acesta se împlinesc 115 ani de la inaugurarea liniei de cale ferată Carei - Matészalka - Csap, prilej cu care bunul meu prieten ing. Lörincz Tiberiu, membru A.F.F.R. și al Cercului Filatelic Satu Mare, recidivează cu o nouă expoziție filatelică. Și de data aceasta autorul vă invită la o veritabilă lecție de istorie feroviară prin filatelie realizată cu piese din colecția proprie. Vizitatorii sunt așteptați, cu mic cu mare, luni, 28 septembrie 2020, ora 10:30, la vernisajul expoziției care va avea loc la Castelul Károly din Carei. În deschidere va lua cuvântul dl. Bogdan Georgescu.

Bird’s Eye View - Gravură

 

Arta plastică contemporană 


Muzeul de Artă Arad


24 septembrie - 25 septembrie 2020






Curatori: Adrian Sandu / Ioan Paul Colta

Organizator: Complexul Muzeal Arad în colaborare cu Asociația Producătorilor de Artă

Vernisaj: Joi, 24 septembrie 2020, ora 19:00  /  în curtea Muzeului de Artă

Expoziția intitulată Bird’s Eye View își propune să ofere o imagine panoramică / o radiografie  asupra gravurii contemporane, din România pe de o parte și din Japonia pe de altă parte.

Conceptul expozițional invită publicul să ia contact, prin intermediul lucrărilor de gravură prezentate, cu două mari școli / tradiții culturale – cea occidentală și cea extrem orientală. Modul de dispunere al gravurilor, provenite din cele două arealuri culturale, le poziționează pe acestea într-o opoziție dialectică, într-o confruntare în care fiecare încearcă parcă să seducă privitorul.

Gravura sau hanga, în limba japoneză, este un gen al artelor vizuale cu o lungă tradiție, atât în spațiul european cât și în cel al Orientului Îndepărtat, de la primele experimente de gravură în metal ale artiștilor germani din secolul al XV-lea la renumita xilogravură japoneză Ukiyo-e din perioada Edo (1603-1868). Gravura de astăzi  - conectată la cele mai noi trend-uri ale artei contemporane – trădează adesea, această îndelungată istorie, atât din punct de vedere tehnic cât și artistic. 

Cea mai însemnată parte a lucrărilor, prezente pe simezele Muzeului de Artă din Arad, provin din colecția artistului vizual Ovidiu Petca (Cluj-Napoca). Restul, fac parte din colecția Complexului Muzeal Arad sau din colecția privată a curatorilor, Adrian Sandu și Ioan Paul Colta. Totodată, în expoziție pot fi regăsite un număr de lucrări ale unor artiști invitați să ia parte la acest proiect.

În cadrul expoziției sunt prezenți 47 de artiști contemporani, 23 din România și 24 din Japonia.

Expoziția Bird’s Eye View cuprinde 54 de lucrări, realizate în mai multe tehnici de gravură, de la acvaforte și mezzotinta la ac rece, xilogravură, serigrafie sau CGD.

Artiști participanți:

România

Felix Aftene, Mircea Bochiș, Cristian Buzneanu, Constantin Catargiu, Andrei Ciubotaru, Ciprian Ciuclea, Suzana Fântânariu, Corina Hrițcu, Adriana Lucaciu, Maria Nichita, Rada Niță, Nora Novac, Ovidiu Petca, Dan Pintea, Botond Részegh, Adrian Sandu, Diana Serghiuță, Ferenc Siklódy, Margareta Simo, Cristina Șandor, Epaminonda Tiotiu, Dan Zbârcea, Mihai Zgondoiu.

Japonia

Haruko Chō, Iku Dekune, Yasuko Enjōji, Toshihisa Fudezuka, Yoshisuke Funasaka, Katsunori Hamanishi, Mishio Hidemaru, Chiemi Itoi, Kei Itoi, Dai Kobayashi, Taichi Kodama, Kohsei, Masaaki Ohya, Yasuhiro Oki, Kouhou Ōuchi, Kazuo Sakohata, Tomiyuki Sakuta, Hiroaki Sano, Yasuko Sawaoka, Mitsuaki Sora, Michiko Tamura, Keisuke Yamamoto, Ayako Yoshii, Toshio Yoshizumi.

Acest proiect expozițional este finanțat de către Consiliul Județean Arad.

Strada de C'Arte

 

București 


ediția a IX-a, 23 - 27 septembrie 2020



   Biblioteca Centrală Universitară Carol I în parteneriat cu Fundația Universitară Carol I și Muzeul Național al Literaturii Române organizează în perioada 23 - 27 septembrie 2020, ediția a IX-a a Festivalului Strada de C`Arte, oferind un mix remarcabil al artelor și științelor, devenind timp de 5 zile cea mai semnificativă cameră urbană cultural-educațională a României, construită în jurul Sufrageriei de Carte organizată de APLER.

  "Îndrăznim să organizăm acest festival și în acest an trist și complicat pentru noi toți, din cauza pandemiei pe care o traversăm ca pe o vale a deșertului și a deșertăciunii. Ne-am pregătit cu 1000 de măști elegante, tot atâtea sticluțe cu dezinfectant, benzi despărțitoare și dispensere, săgeți pentru a îndruma fluxurile de circulație, marcarea locurilor care pot fi ocupate de public, atât în zona statuii lui Carol I, cât și la interior. Am ajuns la ediția a IX-a și remarcăm că există o mare așteptare atât a artiștilor și autorilor, cât și a publicului, o sete de a ne revedea, desigur cu mască și de a ne auzi, desigur de la 2-3 metri. Așadar, avem mai multe lansări de carte decât de obicei, pentru că lumea a scris și a publicat în acest an, însă noile volume au rămas evenimente cvasi-private. De asemenea, ne-am străduit să facem o punte între artiștii consacrați, stele ale scenelor și tânăra generație, aflată la început de carieră” - a declarat Mireille Rădoi, Director General al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, inițiatoarea și promotoarea festivalului.

  Elementele inovatoare ale acestei ediții se vor oglindi în 8 lansări de carte, 7 proiecții de film, 6 evenimente teatrale și recitaluri de excepție, 5 expoziții, 4 concerte, 3 lecturi publice, 2 dezbateri, precum și o experiență poetică hybrid, care va interconecta poeți aflați în cele patru Biblioteci Centrale Universitare din țară. Avanpremiera festivalului va avea loc miercuri, 23 septembrie, începând cu ora 18.00, în Aula BCU Carol I cu un recital de excepție susținut de George Mihăiță și Horațiu Mălăele.    Vizitatorii se vor putea bucura de un spectacol extraordinar Pianul cu Poeme susținut de Daniela Nane, dar și un Recital Regal susțint de Lamia Beligan și Marius Bodochi la Balconul Salonului Carol I. Dincolo de numele celebrilor artiști menționați, la această ediție, vor participa și mulți tineri aflați la început de carieră literară, muzicală și teatrală, astfel Trupa ART ON & Fresh Jazz Concert vor fi prezenți în zona statuii Regelui Carol I. Un eveniment remarcabil va fi și dezbaterea profesională extrem de actuală referitoare la Rolul bibliotecilor în noua paradigmă digitală de învățare. La această masă rotundă, moderată de Mireille Rădoi, se va lansa volumul Educația prin E-learning, autori: Doina Banciu, Ben-Oni Ardelean, Larisa Ivașcu, Daniel Fodorean și care va avea drept invitați speciali: prof. univ. dr. Adrian Badea, prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu, prof. univ. dr. Romiță Iucu.

   Pe toată perioada festivalului vă puteți bucura de standul oferit de MNLR & BCU „Carol I”- Ia o carte, ca să ai parte, cabina foto SmileBox și proiecții de filme documentare. Acest maraton cultural se va desfășura cu respectarea integrală a măsurilor legale, impuse de situația actuală.

   Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și desfășurat cu sprijinul: Transgaz, Exim Bank, British American Tobacco și Marea Lojă Națională a României. Aflați mai multe pe stradadecarte.ro