joi, 18 iunie 2020

"A sclipit încă de la debut"




De pe ecranele cinematografelor de-odinioară 


Iulian Mihu (1926 - 1999)




Iulian Mihu.




Consemnare publicată în Revista România literară, Nr. 24, de joi, 12 iunie 1969.





Interviu publicat în Magazin Cinematografic 1974.





Articol (semnat Călin Căliman) publicat în
Magazin special Cinema. 1978.


***Mai multe despre acest regizor puteți afla și de aici:  Wikipedia

O scurtă cronologie (1919 - 1944)




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară




















Preluare din Istoria teatrului în România, volumul III (1919 - 1944).
Academia R.S.R., 1973.


Grădina cu ii




Muzeul de Etnografie Piatra Neamț 


ediția a II-a, 21 iunie 2020 




    Solstiţiul de vară (21 iunie) reprezintă începutul astronomic al anotimpului, şi, totodată, este ziua cea mai lungă din an. Din vechime, această perioadă era încărcată de semnificaţii: pentru precreştinii din diferite colţuri ale lumii era un timp magic, când venerau soarele. Creştinii ţin, pe 24 iunie, ziua Naşterii Sf. Proroc Ioan Botezătorul, una dintre cele mai importante sărbători, suprapusă, la noi, peste vechea sărbătoare populară a Sânzienelor (numită şi Drăgaică), când au loc diverse practici agrare, se culeg plante de leac etc.
    Pentru pietreni, acum sunt Ziua oraşului şi hramul Bisericii Sf. Ioan Domnesc (ridicată de Ştefan cel Mare în anul 1498). Tot acum, iubitorii de pretutindeni ai portului tradiţional românesc sărbătoresc, începând din 2013, Ziua Universală a Iei, alegere deloc întâmplătoare, care face legătura cu zânele bune despre care se crede că plutesc prin păduri şi câmpii îmbrăcate, cum altfel, în frumoase cămăşi populare.
    În acest an, luând câte puţin din magia, sacralitatea şi festivismul perioadei, vom organiza o nouă ediţie a Grădinii cu ii în curtea Muzeului de Etnografie Piatraţ-Neamţ. Frumoasele cămăşi sunt cusute de pasionatele doamne de la Şezătoarea de Piatra din cadrul Centrului pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare. Acesta fiind al doilea proiect la care am lucrat împreună, după IA NEAM(Ţ)ului din 2018. Vor fi expuse 30 de ii, cele mai multe realizate în ultimul an de 23 expozante. Ca sursă de inspiraţie au fost pictura La Blouse Roumaine, celebrul tablou de Henri Matisse, expus la Centre Pompidou din Paris, cămăşi vechi din muzeele de etnografie, lăzile de zestre ale bunicilor, planşe din cărţi vechi etc. Rezultatul este uimitor: rafinament, frumuseţe şi eleganţă, o sugestie pentru oricare doamnă care apreciază valoarea autentică. Iar dacă de-a lungul timpului, cămăşile populare au fost îmbrăcate de regine, credem că o ie autentică purtată de oricare dintre noi nu face decât să ne înnobileze şi să ne transforme în apariţii unice, într-o lume care a adoptat mult prea uşor diferite tipuri de „uniformă”.
    Veniţi să descoperiţi o mică parte din frumosul din natură şi din cel creat de mâna omului, trandafirii şi iile din grădina Muzeului de Etnografie Piatra-Neamţ! E vremea rozelor, nu numai a sânzienelor!
Expoziţia va fi deschisă duminică, 21 iunie 2020, între orele 10:00 – 18:00, iar accesul este liber.
muzeograf Florentina Buzenschi,
coordonator proiect

Pe simezele băimărene: 20-21




Arta plastică contemporană românească 


Galeria de Artă, Baia Mare


15 iunie - 6 iulie 2020




    În perioada 15 iunie- 6 iulie 2020, vă invităm să vizionați “live” expoziția 20-21 a seniorilor artei contemporane băimărene, expoziție ce va avea loc la sediul Galeriei de Artă de pe b-dul București nr.6.
    Creațiile artiștilor ilustrează două perioade: perioada actuală (2010-2020 și mai departe) și cea din trecut (2010-2000). Diferența ca timp dintre acestea explică mai departe titlul expoziției 20-21, expoziție ce este organizată de Asociația Uniunii Artiștilor Plastici, Filiala Baia Mare.
    Avem onoarea de a deschide această expoziție într-un spațiu nou, renovat cu finanțare din partea municipiului Baia Mare, însă din păcate acest eveniment nu va putea fi vernisat din motivele impuse de noile prevederi guvernamentale.
    Vă mulțumim pentru înțelegere și vă așteptăm cu drag înspre vizionare de luni până vineri, între orele 9:00-17:00.

Cu o vocație realistă




De pe ecranele cinematografelor de-odinioară, 


Manole Marcus (1928 - 1994)





Foto: Cinemagia











Interviu publicat în Revista Cinema, Nr. 9. Septembrie 1965.




Răspunzând în cadrul unei anchete despre dialogul din filmul românesc.
Revista Cinema, Nr. 10. Octombrie 1972.





Articol (semnat de Călin Căliman) publicat în
Magazin special Cinema. 1973.




Consemnare publicată în 
Magazin Cinematografic 1974. Decembrie 1973.



Răspunzând unei anchete realizate de Eva Sîrbu (Regizori, ce propuneți 
scenariștilor și actorilor?) publicată în Almanah Cinema 1974.

***Mai multe despre acest regizor puteți afla și de aici:  Wikipedia