duminică, 10 decembrie 2017

O seară cu Nichita




Muzeul Național al Literaturii Române 


București 


13 decembrie 2017





    Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la o seară dedicată poetului Nichita Stănescu pe 13 decembrie 2017, ora 18:00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8.
    Nichita îşi purta adesea capul printre nori sau cel puţin aceasta era impresia pe care o lăsa uneori celorlalţi. "Nu poţi să vezi zâne, dacă nu eşti zănatic”, spunea poetul, inspirat, de aceea la această întâlnire specială de joi, 13 decembrie, participă Oameni care l-au iubit, i-au fost aproape sau îi prețuiesc poezia și văd zâne la fiecare pas precum Mircia Dumitrescu, Doina Lavric Parghel, Zoltan Octavian Butuc, Vlad Ciobanu și Tic Petroșel. Pe lângă amintirile celor care l-au cunoscut și care l-au iubit, Muzeul Național al Literaturii Române va difuza și filmul Nichita în iarnă, realizat de Clara Mărgineanu pentru TVR Cultural.
    Ultimele cuvinte ale lui Nichita au fost: "Respir, doctore, respir”. Adora limba română și o denumea "dumnezeiesc de frumoasă”. A fost laureat al Premiului Herder şi nominalizat la Premiul Nobel pentru Literatură (1980).
   Pe Nichita nu puteai nici să-l opreşti din ce făcea, mai ales când îngenunchea şi săruta pământul românesc, nici să te superi pe el. Nimeni nu se putea supăra pe el vreodată. Genial, admirat şi adulat ca nimeni altul încă din timpul vieţii, Nichita Stănescu era poet de dimineaţa până seara. Vorbea aşa cum scria, și de multe ori scria pe șervețele, meniuri, cărți și uneori pe pachete de țigări.
   Se mergea la el ca la un templu al poeziei, după o întâlnire întâmplătoare, sau nu, cu el simţeai o împlinire, simțeai că sufletul învață să conjuge verbe precum a trăi, a iubi și a respira. Toate golurile din viața ta erau umplute de POEZIA lui.
    A schimbat faţa poeziei româneşti într-atât încât Ion Băieşu a răspândit povestea despre ziua în care Nichita şi-a sărbătorit cei 50 de ani şi că l-au vizitat atâţia oameni, încât nici nu mai aveau loc în apartament. Aşteptau în scara blocului: "El era un om atât de generos, încât se simţea în stare să strângă în braţe toţi oamenii pământului. Toţi locatarii au ieşit la ferestre să admire acest omagiu extraordinar adus Poetului“.
    Născut în zodia Peștilor, la 31 martie 1933, la Ploieşti, judeţul Prahova, Nichita Stănescu a iubit Cuvântul mai mult ca orice, poate de aceea a și primit harul și lumina lui. Poet, scriitor şi eseist român, a fost ales post-mortem membru al Academiei Române. Nichita Stănescu aparţine temporal, structural şi formal, poeziei moderniste sau neo-modernismului românesc din anii 1960-1970.
    Ca orice mare scriitor, însă, Nichita Stănescu nu se aseamănă decât cu el însuşi, fiind considerat de unii critici literari, precum Alexandru Condeescu şi Eugen Simion, un poet de o amplitudine, profunzime şi intensitate remarcabile, făcând parte din categoria foarte rară a inventatorilor lingvistici şi poetici.
Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.
Vă așteptăm cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu