joi, 2 martie 2017

42 de ani fara Cornel Chiriac
Radu Nicolescu


Club A, București


6 martie 2017

    Luni, 6 martie 2017, incepand cu ora 18:30, la Club A, il vom comemora pe Cornel Chiriac, profesorul nostru de muzica, de la a carei disparitie au trecut 42 de ani.
    Cornel era produsul tipic al unei generatii, pe care multora dintre cei mai in virsta le vine greu sa o inteleaga. O generatie pentru care nu exista o cortina de fier sau alte hotare. O generatie, care oriunde s-ar afla, pulseaza in acelasi ritm, iubeste aceleasi lucruri, nutreste aceleasi idealuri, se entuziasmeaza de aceleasi idei, se imbraca in acelasi fel si asculta aceeasi muzica. Acestei intemationale a tineretului contemporan ii apartinea Cornel Chiriac”, spunea Noel Bernard in editorialul din 7 martie 1975 de la microfonul postului de radio Europa Libera.
    Cornel Chiriac era profesorul ideal şi pentru că nu dădea note şi nu te scotea la tablă, dar ne luam conştiincioşi notiţe după spusele lui. Forţa lui primordială era capacitatea de a deschide porţile acelei contemporaneităţi de care ne ştiam izolaţi. Nu ne vorbea doar de muzica festivalului de la Woodstock, ci şi despre climatul unei Americi protestatare.
    Profesorul Chiriac beneficia, desigur, şi de fascinaţia rezervată lucrurilor interzise, căci numele lui era obliterat ca şi cel al postului unde-şi avea catedra - Europa Liberă.
    La fel şi genurile pe care le propovăduia: pop, rock, jazz, blues, folk, rhythm and blues, psychaedelic, progressive, cu toate încrengăturile şi istoria lor. Avea angajament vocal şi enciclopedism afabil, chestiuni care s-au tot spus în rarele ocazii cînd numele său a fost resuscitat de amnezica noastră generaţie.
Va invit sa-l omagiem impreuna.
Intrarea libera.
Multumim lui Costin Grigoras pentru realizarea afisului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu