joi, 12 mai 2016

Practici, Politici, Efecte




Arta plastica contemporana romaneasca


Dorin Baba


Galeria de Arta DANA, Iasi


16 mai - 16 iunie 2016





    Luni, 16 mai 2016, ora 18:00, la Galeria de artă DANA din Iași (str. Prof. Cujbă, nr. 17) va avea loc deschiderea unui inedit proiect artistic semnat Dorin Baba având ca temă de dezbatere Practici, Politici, Efecte. Evenimentul va fi prezentat de către criticul de artă Petru Bejan.
    "De-a lungul timpului, arta şi tehnologia au fost inseparabile, stimulând imaginaţia şi provocând gândirea. Invazia maşinilor şi accesoriilor tehnice nu a ocolit arta şi a transformat dimensiunea expresivă a obiectului artistic în marcă a calităţii industriale, constituind, cu decenii în urmă, originea artificială a operei de artă.
    Acest proiect încearcă să surprindă, prin fuzionarea mijloacelor artistice tradiţionale – pictură, sculptură, grafică – cu arta tehnologică, o mutaţie în planul de percepţie a privitorului. De asemenea, proiectul este o provocare prin integrarea computerului în mediul pictural sau a imaginii de sinteză în sculptură cu scopul de a obține o interactivitate participativă a privitorului, conectându-l unui univers artificial. Astfel, voi sublinia modalitatea în care tehnologia şi imaginea virtuală tind să devină realitatea însăşi. Prin aducerea în prim-plan a realităţii sintetice atrag atenția asupra uneia dintre înţelegerile eronate a realului în care trăim, amplificând prin reacția de sinteză, manipularea reflecţiei imaginarului.
    Prin implementarea realului sintetic se încearcă o estompare și, în final, o dizolvare a naturalului, a lumii adevărate pentru ca tehnologia şi roboţii să devină modele superioare pentru om, fără (re)sentimente, fără conştiinţă, fără răspunderi morale.
   În faţa eficienţei, a productivității, artistul tinde să își abandoneze visarea, transformându-se, la rândul său, în unealtă, o interfaţă între realitatea naturală şi cea sintetică. Artistul devine tehnic, productiv, performativ.
Prin realismul imaginii, prin noutate și forţă de persuasiune, voi încerca să induc privitorului sentimente de admiraţie şi suspiciune pentru a-l face mai atent la procesul implementării subtile în subconștient a relației mecanice dintre computer și creier, corp și maşină – o textură reprezentativă – pentru a cartografia, chiar şi sumar, procesul formării originii artificiale a noii lumi. Din acest motiv, proiectul va pune împreună: pictură, sculptură, grafică tradițională, video-proiecţii, instalații - un mix prin care sunt ilustrate zbaterile artistului contemporan. Trăirile și angoasele sunt transformate în refulări creative, înglobate în lucrări artistice de factură materială sau virtuală, lucrări care fac o proiecție dramatică în lupta artistului pentru a exista, pentru a fi liber, pentru a crea, pentru a trăi din artă, o luptă inegală dusă pe teritoriul celor două realități: realitatea sintetică în raport cu realitatea datului natural”. (Dorin Baba)
***

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu