luni, 10 martie 2014

Simpozion International de pictura Garana 2013




Arta plastica contemporana 


Calpe Gallery, Timisoara


11 - 29 martie 2014





   "Sub semnul francofoniei şi al unei cifre optimiste — evident, 8 —, în luna a opta a anului 2013, 8 artişti plastici au împins drakkarul Herczeg peste dealurile din Gărâna cu pânzele umflate de inspiraţia lor, a locului şi, nu în ultimul rând, a vinului, între 14-24 august 2013. Fiindcă — cei care au fost deja acolo ştiu —, alături de Andy şi Delia, cealaltă gazdă netulburată a evenimentelor este Vinul, ales cu mare fineţe dintre baricurile cu acuarele dintr-o podgorie mereu înţelegătoare cu cei talentaţi. și, pour la bonne bouche, se cuvine să adaug de îndată că artizanul acestei ikebane francofone este Cristian Sida care, iată, devine și veteranul simpozioanelor de pictură de la Gărâna, și cel mai vechi DJ în serviciu neîntrerupt de acolo. De la musique avant toute chose!
   În ordine alfabetică, Simpozinul internaţional de pictură Gărâna 2013 înseamnă următoarea configuraţie de şevalet: timişoreanul Dacian Andoni, timişoreanul Călin Beloescu, bucureşteanul Ştefan Pelmuş, belgianul Pierre Pirson, franţuzoaica Emmanuelle Potier, luxemburgheza Aida Schweitzer, timişoreanul Cristian Sida şi azerul Adil Yusif. După cum se vede, patru străini alături de patru români. Un echilibru care ar fi dat seama despre aerul regiunii unde, vreme de două secole, populaţia germană a menţinut o dreaptă balanţă.
    Ei bine, nu e aşa, fiindcă supriza a fost o artistă care nu fusese invitată ca atare acolo: Petra Beloescu, fiica lui Călin Beloescu, a adăugat — pentru prima oară în istoria întâlnirilor de la Gărâna — universul ei colorat din pre-adolescentă. E un semn că inocenţa prerafaeliţilor, a
"naivilor” autentici, de talia unui Rousseau Vameşul, sau făcuţi, cum ar fi Chagall, e mereu de redescoperit în ochiul copiilor."
(
Prof. Dr. Marcel Tolcea).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu