vineri, 17 ianuarie 2014

Pe urmele lui Homo sapiens




Muzeul Brăilei - Secția Științele Naturii


Brăila


ianuarie - februarie 2014





  În perioada ianuarie-februarie 2014, la Muzeul Brăilei – Științelele Naturii (Parcul Monument) va fi deschisă publicului foto-expoziția: Pe urmele lui Homo sapiens.
  Deși expoziția are un caracter preponderent științific, prezentând publicului o serie de informații succinte cu privire la specia de hominide prezentată și regiunea geografică în care s-a efectuat descoperirea, imaginile cu reconstituiri reprezentând scene din viața acestor ființe demult dispărute oferă privitorului o imagine idilică asupra acelei lumi.
  Apariția omului pe pământ, locul pe care acesta îl ocupă în lumea vie, originea și evoluția genului uman sunt probleme care au frământat dintotdeauna mintea omenească. Pentru aceste întrebări s-au găsit, însă, răspunsuri variate, în funcție de diferitele trepte ale dezvoltării societății umane. Acestea se grupează astăzi în două concepții diametral opuse: concepția creaționistă, idealistă prin excelență, dar recunoscută de mulți oameni de știință și care constituie încă subiectul unor interminabile dezbateri, și concepția evoluționistă, cu caracter adânc materialist.
   În expoziția de față, vom face referire la cea de a doua ipoteză, respectiv, teoria evoluționistă, care susține faptul că omul provine din niște strămoși comuni foarte îndepărtați ai săi și ai antropoidelor. 
  Cercetările paleo-antropologice efectuate de-a lungul timpului, în special cele din ultimul secol, au scos la iveală resturi fosile și documente numeroase care sprijină această concepție.
S-au descoperit astfel strămoși îndepărtați care au dat naștere mai multor ramuri evolutive și care au tins să evolueze independent pe linia umanizării: hominizii.
  Această linie evolutivă mai bine studiată cuprinde două etape importante ale procesului umanizării: Homo erectus și Homo sapiens. 
  Fiecare element al familiei ”homo” a dominat planeta pentru o perioadă de timp după care a dispărut. ”Homo sapiens sapiens” a existat de peste 35.000 de ani, resturile fosile descoperite dovedind posibilitatea sa de a se adapta la toate situațiile ostile. Putem spune că de aici înainte, evoluția omenirii începe a fi determinată de factorii sociali, cei biologici trecând pe planul al doilea.
   Evoluția omului a avut loc foarte lent, desfășurându-se pe o perioadă de peste 4 milioane de ani. Omul a progresat din etapă în etapă, în funcție de dezvoltarea sa cerebrală, mărimea creierului fiind avantajul care a dus la evoluția sa. Au apărut întâi uneltele, iar acestea au dat posibilitatea supraviețuirii.
   Înţelegerea evoluţiei umane se bazează pe interpretarea fosilelor cunoscute, iar imaginea este departe de a fi completă. Apariția noilor metode de investigare, datare și reconstituire, vor permite completarea multor lacune în înţelegerea evoluţiei omului, iarîn anii ce vor urma vom observa o creştere enormă în informaţii despre istoria biologică a omului.
  Sperăm că prin această modestă foto-expoziție vom reuși să răspundem unor întrebări legate de originea și evoluția speciei umane și să punem la dispoziția celor interesați o prezentare cât mai ”actuală” a datelor care privesc una din cele mai importante probleme ale omenirii din toate timpurile, deoarece se referă la origine, evoluția și poziția în natura vie a propriei noastre specii.
Vă așteptăm, cu drag! 
(text: dr. Nicolae Onea, cercetător - Secţia Artă, Etnografie şi Ştiinţele Naturii)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu