miercuri, 25 septembrie 2013

Despre arhitectura actuala, la tara




Revista Zeppelin


Expozitie si carte: Dincolo de oras


Muzeul National de Arta Contemporana, Bucuresti


25 septembrie 2013





Dincolo de oras - header


La tara. Ce înseamna la tara ?
  Miorita, doine, balade. Taranii lui Grigorescu. Poezii de Eminescu, Cosbuc si atâtia altii. Muzica (Maria Tanase dar, si rapsozi cu pantofi de lac). Vesnicia s-a nascut la sat. Casele din Muzeul Satului. Stilul neoromânesc (cel de dinainte de ornamentele brâncovenesti din beton). Taranul ca (practic singurul?) român adevarat si satul ca paradis pierdut.
  Dar si "taran”, "taranie” cu sens peiorativ: exista o întreaga cultura a dispretului fata de ceea ce se percepe ca periferie, ca lume subdezvoltata, needucata, grosolana, antiurbana.
Relatia românilor cu ruralitatea oscileaza între idila si prejudecata crunta, între nostalgie si rejectare, toate raportate însa la un teritoriu a carui "puritate” rurala nu mai exista (asta în caz ca a existat vreodata).


  Carti despre sat sunt cu duiumul, cele despre arhitectura recenta în mediul rural, mult mai putine. Ne-am dorit o carte - si-o expozitie - care sa nu se concentreze exclusiv asupra obiectelor de arhitectura, ci si asupra proceselor; care sa treaca dincolo de clisee si sa vorbeasca despre resurse si potential.
   Noi propunem un proiect dedicat exclusiv teritoriului rural din România, construit dintr-o perspectiva dubla - arhitecturala si comunitara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu