vineri, 31 august 2012

Romani pentru...romani



Initiative de toata lauda 


Doneaza o carte romaneasca -

inlocuieste limba moldoveneasca cu limba romana


Chisinau, Republica Moldova


7 - 9 septembrie 2012



DONEAZĂ O CARTE ROMÂNEASCĂ - Înlocuiește  «limba moldovenească» cu limba română

      Iata ce ne comunica inimosul Iurie Sanduta din Republica Moldova: 

      Donează o carte românească pentru tinerii români din Ucraina,
      Românii din jurul graniței României sunt supuși unei politici de deznaționalizare și unui proces accelerat de asimilare. Asta am constat-o și în urma unui tur în jurul României.
       "La noi e lipsă de cărți în limba română. În special literatură artistică". Mulți elevi din Ucraina învață și astăzi din manuale de «limba moldovenească»”, asta am auzit-o de la mai mulți elevi, profesori și oameni din stradă.
      Când vorbești cu acești oameni despre problemele lor cumva parcă te implică și pe tine chiar dacă ești un reporter care doar astăzi treci prin localitatea lor.
       La singura grădiniță românească din Cernăuți copii se bucură de o singură păpușă, o șapcă și de un baston de milițian sovietic. "Nu avem desene animate cu dublare în limba română”.
      În contextul dat, intre 7 – 9 septembrie (11:00-17:00) se va desfășura o acțiune publică de colectare a cărților în limba română (literatură artistică, manuale de istoria a românilor, limba română) pentru elevii din Ucraina (regiunea Transcarpatia și Cernăuți) în Grădina Publică Ștefan cel Mare și Sfânt, Chisinau.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu