marți, 11 ianuarie 2022

Exponatul lunii ianuarie

 


Muzeul Național al Banatului 


Timișoara


ianuarie 2022




   𝐓𝐨𝐩𝐨𝐫𝐮𝐥, utilizat atât ca unealtă cât și ca armă, reprezintă una din cele mai vechi invenții ale omului. Acestea au fost confecționate inițial din piatră, evoluând treptat spre modele din cupru, bronz și fier.

    Obiectul prezentat cu acest prilej reprezintă un topor din fier, încadrat în categoria așa-ziselor „topoare cu aripioare” (ger:Armchenbeile, eng: Winged axes), datate în prima epocă a fierului (secolul al VII-lea a.Chr.). Piesa a fost descoperită în anul 2013 în timpul cercetărilor arheologice preventive de la Cornești-Iarcuri (com. Orțișoara, jud. Timiș). Cu acest prilej a fost cercetat un tronson consistent din valul al patrulea al fortificației datate la sfârșitul epocii bronzului. Toporul a fost descoperit în nivelurile superioare ale umpluturii șanțului acestui inel de fortificare, sugerând astfel și umplerea lentă a acestei structuri, după abandonul ei.

    Din punct de vedere al funcționalității, astfel de piese au suscitat numeroase discuții în literatura de specialitate, fiind considerate fie unelte, fie arme.  

   Având o lungime aproximativă de 19 cm și o lățime maximă, în zona lamei, de aproape 4 cm acesta este îndoit pe axa longitudinală având o formă semilunară. Forma împreună cu aripioara reprezintă alegeri de ordin practic, acestea ajutând la înmănușarea în coadă a acestuia.

𝓣𝓮𝔁𝓽&𝓕𝓸𝓽𝓸: 𝓡𝓪𝓻𝓮𝓼̦ 𝓜𝓾𝓷𝓽𝓮𝓪𝓷, 𝓶𝓾𝔃𝓮𝓸𝓰𝓻𝓪𝓯, 𝓼𝓮𝓬𝓽̦𝓲𝓪 𝓐𝓻𝓱𝓮𝓸𝓵𝓸𝓰𝓲𝓮

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu