sâmbătă, 5 octombrie 2019

300 de ani de relaţii culturale România – Georgia




Muzeul Național de Artă al României 


București 


9 - 24 octombrie 2019




    Muzeul Național de Artă al României vă invită miercuri, 9 octombrie 2019, de la ora 17:30, la vernisajul expoziției 300 de ani de relaţii culturale România – Georgia. Accesul publicului la eveniment este gratuit.
    Expoziția, care va avea loc în perioada 9 - 24 octombrie în spațiul fostei Sufragerii Regale (intrarea A3, corpul central MNAR), este organizată de Ambasada Georgiei în România şi de MNAR, în colaborare cu Biblioteca Parlamentară Națională din Georgia și Universitatea de Stat din Tbilisi.
    În cadrul expoziției, publicul va putea admira 17 publicații realizate în  prima tipografie din Georgia, înființată în anul 1709 de către regele regelui Vakhtang al VI-lea cu sprijinul Mitropolitului Antim Ivireanul.
   Alături de acestea, vor fi expuse și două obiecte din patrimoniul MNAR ce prezintă o strânsă legătură cu mitropolitul Antim Ivireanul: un epitaf donat de acesta Mănăstirii Antim din București în anul 1714 și o Evanghelie greco-română cu coperte ferecate, realizată în tipografia mitropolitului în 1693 și dăruită de domnitorul Constantin Brâncoveanu Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou din București.
   În plus, o serie de fotografii care ilustrează relațiile diplomatice dintre cele două state vor veni în completarea obiectelor din expoziție.
Vă așteptăm cu drag!

Thirty Years After - Post Communism, Democracy and Illiberalism in Central and Eastern Europe




Facultatea de Istorie 


București 


9 - 11 octombrie 2019




    Conferința Thirty Years After - Post Communism, Democracy and Illiberalism in Central and Eastern Europe va avea în cele trei zile de desfășurare prelegeri și dezbateri ale unor cercetători și specialiști atât din centrul și estul Europei cât și din alte spații europene și extra-europene precum Franța, Marea Britanie, Austria, Spania, Turcia, Statele Unite ale Americii sau Canada, specialiști de renume precum Daniel Chirot, Peter Siani-Davies, Oliver Jens Schmitt, Constantin Iordaci, Ana Adi,  José M. Faraldo și nu numai.
    Evenimentul își propune să analizeze modul în care căderea comunismului și moștenirea acestuia și-au lăsat amprenta asupra evoluției țărilor din Europa Centrală și de Est în ultimii 30 de ani. Totodată, conferința își propune să abordeze și tendințele contemporane și cauzele apariției unor regimuri cu influențe iliberale în această zona. Seria dezbaterilor și prelegerilor își propune abordări bazate pe o cunoaștere multidisciplinară a ultimilor 30 de ani, dar și abordări adiacente disciplinei istorie, precum din zona economică, a științelor politice, a relațiilor internaționale, a istoriei culturale sau a sociologiei istorice. De asemenea, seria de evenimente din cadrul conferinței vizează și dezbaterea tendințelor actuale către illiberalism și populism și carențele perioadei de tranziție în toate palierele și sectoarele sociale și economice.
Prelegerile pentru publicul larg sunt parte integranta din acest eveniment.
Alte amănunte în link-ul de mai jos.

Pe simezele hunedorene - Romanța Trecutului




Arta plastică contemporană românească 


Galeria de Arte Hunedoara 


4 octombrie 2019





Made with love Romania




Expoziție de covoare românești


Galeria Occidentului, București 


11 octombrie 2019



    Descoperim covoare vechi romanesti si le reintegram in decorul contemporan. Credem in puterea elementelor traditionale in a da autenticitate si a individualiza stilul actual modern si practic al caselor noastre. Acelasi mobilier il putem regasi in Romania, dar si in Canada sau Australia. Insa un element decorativ traditional poate individualiza spatiul de locuit si este totodata un liant dintre trecut, prezent si viitor, definind ceea ce ne reprezinta pe noi, cu radacinile noastre, identitatea noastra nationala.
   Tesutul covoarelor, al macatelor si velintelor traditionale aproape a disparut din comunitatile rurale. Prin proiectul Made with love Romania incercam sa le repozitionam in peisajul contemporan, pe care-l imbogatesc atat decorativ, cat si emotional, sa redeschidem piata si atentia oamenilor pentru obiectele lucrate manual, cu specific national. 
    Galeria este deschisa publicului in noaptea de 11 octombrie 2019, incepand cu ora 19:00,  fiind ultimul eveniment dintr-o serie dedicata lansarii oficiale a Made with love Romania. Toate evenimentele dedicate lansarii se desfasoara la Galeria Occidentului, in noua locatie din zona Polona/Dorobanti (strada Ernest Broșteanu, 33A), o cladire veche restaurata, gazda perfecta a covoarelor vechi romanesti ce vor sa-si spuna povestea si sa se reintegreze in contemporan.

"un desen puternic, cu planuri rupte și linii ferme"




Arta plastică contemporană românească 


Alma Redlinger (1924 - 2017)





Fruntași în muncă de la Gospodăria Agricolă de Stat Bragadiru.
Desene publicate în Gazeta Literară, Nr. 51, de joi, 22 decembrie 1955.


Colectivistă. 
Revista Arta plastică, Nr. 5. 1962.


Catalog expozițional.
Galeria Veroniki Art, București. 2006.





Atelier.



Femeie pe galben.



Dansul frunzelor.



Autoportret.




Colț de atelier 3 (Căluțul).





Băiatul.






***Alte expoziții semnalate pe acest blog:


Galeria Căminul Artei, București. 15 - 25 martie 2014.


Galeria Senso, București. 3 - 28 martie 2015.


Conceptual Gallery, București. 19 aprilie - 13 mai 2016.


Institutul Cultural Român, București. 15 - 28 martie 2018.


Galeria Creart, București. 8 martie - 26 mai 2024.


***Mai multe despre acest artist puteți afla și de aici: Wikipedia


Jurist și dramaturg...




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Alexandru Voitin (Alexandru Voitinovici)


1915 - 1986






Consemnare publicată în Revista Teatrul, Nr. 3. Martie 1961.







Articol publicat în Revista Flacăra, Nr. 17. 27 aprilie 1963.


Editura pntru Literatură. 1964.


Editura pentru Literatură. 1967.


Editura Eminescu. 1970.


Editura Eminescu. 1976.



Articol publicat în Caiet Nr. 40, Teatrul Național, București.
Stagiunea 1977 - 1978.


Editura Eminescu. 1977.









Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 2. Februarie 1984.
















Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 3. Martie 1984.







Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 7 - 8. Iulie - august 1984.


Editura Eminscu. 1988.



Articol publicat în Caiet, Nr. 76. Teatrul Național București.
Stagiunea 1988.


***Mai multe despre acest dramaturg puteți afla și de aici: Wikipedia