miercuri, 27 septembrie 2017

O seară la Estradă




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Ansamblul de Estradă




Voioșia lui N. Stroe și Zizi Șerban pare a spune:
"O seară la estradă e o seară veselă."





Hai la joc!




Articol publicat în Revista Scena și Ecranul, Nr. 1. 1 septembrie 1956. 


Regizorul Nicolae Dinescu.
Foto: Teatrul de Revistă Constantin Tănase 1919 - 2000.
Spectacolul nu este menționat în monografia lui Aurel Storin
(de unde am preluat imaginea). Nu este primul caz, am mai spus asta... 



Cronică publicată în Revista Teatrul, nr. 6. Noiembrie 1956.

Pe simezele Capitalei



Arta plastică contemporană românească 


Dorin Apreutesei 


Cercul Militar Național, București


25 septembrie - 8 octombrie 2017







Centenar Dinu Lipatti




Prezențe românești peste hotare 


Mara Dobrescu 


Roma, Italia 


1 octombrie 2017




Șuetele Avramizilor - A ruginit frunza din vii




Drag de muzică și poezie 


Casa Avramide, Tulcea 


ediția a 41-a, 29 septembrie 2017







Monumentul – Tradiţie şi Viitor




Simpozion internațional 


Iași 


28 septembrie - 1 octombrie 2017

 



     În perioada 28 septembrie - 1 octombrie 2017, la Iași, va avea loc Simpozionul Internaţional Monumentul – Tradiţie şi Viitor, eveniment organizat de Complexul Muzeal Național Moldova Iași – Muzeul Unirii, sub egida Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, în parteneriat cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Primăria Municipiului Iași, Consiliul Județean Iași, Direcția Județeană pentru Cultură Iași, Institutul Național al Patrimoniului Bucureşti, Uniunea Naţională a Restauratorilor de Monumente Istorice, Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova, Institutul Patrimoniului Cultural – Chişinău, Garnizoana Iași, Centrul Cultural Român Eudoxiu Hurmuzachi Cernăuţi.
    Recunoscută drept una dintre manifestările cu un deosebit impact asupra a mediului academic, antreprenorial, dar și în planul societăţii civile, manifestarea a ajuns anul acesta la cea de-a XIX-a ediție, reunind specialişti de prestigiu din cadrul Ministerului Culturii, Academiei Române, Institutului Național al Patrimoniului, Uniunii Naționale a Restauratorilor Monumentelor Istorice, personalități din institute de cercetare și universități din țară și străinătate, cu preocupări în domeniile cercetării, conservării şi restaurării monumentelor istorice. Alături de experții din România, vor fi prezenți specialiști din Franța, Italia, Ucraina și Republica Moldova. De asemenea, evenimentul se va bucura de participarea directorilor Direcțiilor de Cultură din 14 județe ale țării.
    Deschiderea oficială a Simpozionului va avea loc în data de 28 septembrie 2017, începând cu ora 9:00, în Sala Mare a Teatrului Național Vasile Alecsandri din Iași. Alegerea acestui spațiu pentru evenimentul inaugural este motivată de faptul că în această sală s-a întrunit Parlamentul României, în urmă cu 100 de ani, în anii Primului Război Mondial, pentru a decide rezistența până la capăt, în speranța realizării României întregite.
    Comunicările vor continua la Muzeul Unirii, în zilele de 28 și 29 septembrie, fiind structurate pe trei domenii:
1. Viața monumentelor (ctitorii, moșteniri, înstrăinări, degradări, restaurări);
2. Primul Război Mondial – Memoria Monumentelor;
3. Tehnici şi tehnologii de restaurare.

Dincolo de interesul științific, Simpozionul este un bun prilej pentru a atrage atenția asupra situației dificile în care se află o mare parte dintre monumentele istorice și de a sublinia însemnătatea patrimoniului zidit pentru identitatea națională.
Programul detaliat, pe 
***http://palatulculturii.ro/expozitii-si-evenimente/-simpozionul-internaional-monumentul-tradiie-i-viitor-ediia-a-xix-a-136