sâmbătă, 18 iunie 2016

Sarbatorim Ziua Iei




Camping Valea Zanelor, Voinesti


24 iunie 2016





    Pe 24 iunie 2016, vom sărbători, pentru a patra oară consecutiv la Covasna, Ziua Universală a Iei!
    Ia este o adevărată matrice culturală, un simbol al identităţii şi creativităţii spaţiului românesc, care dăinuie din timpuri străvechi.
    Ziua Universală a Iei a fost iniţiată de comunitatea La Blouse Roumaine pe 7 ianuarie 2013 şi a devenit în scurt timp un eveniment global, sărbătorit pe 6 continente, în peste 50 de ţări.

Cum sarbatorim Ziua Iei

*Purtăm o Ie, o cămaşă, un costum tradiţional sau un element de design identitar.
*Ne fotografiem, surprindem bucuria momentului şi frumuseţea locurilor în care ne aflăm. Punem imaginile pe Facebook, Instagram sau Twitter cu hashtagul #‎ZiuaIei2016 #‎lablouseroumaine #‎RomanianBlouse #‎IAday2016 , indicând locaţia unde au fost realizate.
*Ne întâlnim la ora 16:00, la Camping Valea Zânelor din Voinești, pentru o seară de cântec, joc și voie bună, cu Junii Covasneni, corul Voievozii Munților din Vâlcele, condus de Parintele Vasile Antonie și Nicolaie Cucu, Ana Sandulea, Bîrlǎ Alexandra-Elena, Sânzienele din Voinești coordonate de doamna Mirela Poteica. Vom avea și un târg cu meșteșugari și produse tradiționale: creatoarea de ii Luminița Bunghez, iconarii Matei Schinteie și Kornelia, Nicu Manea
Organizatori: SCT Covasna și Asociația GRIT

Aurul și argintul antic al României




Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie


Constanta


22 iunie - 4 septembrie 2016






Comunicat de presă

    În perioada 22 iunie – 4 septembrie, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța are onoarea să găzduiască expoziția Aurul și argintul antic al României. Organizată de Muzeul Naţional de Istorie a României în colaborare cu 31 de muzee de profil din întreaga ţară, între care şi instituţia gazdă, expoziţia reuneşte peste 1000 de obiecte arheologice din metale preţioase, de o valoare istorică deosebită, descoperite de-a lungul ultimelor două secole pe teritoriul României.
     O expoziţie dedicată pieselor antice din metale preţioase oferă ocazia de a admira obiecte în care valoarea intrinsecă a materialului se îmbină cu măiestria execuţiei, evidenţiind adesea şi o mare bogăţie simbolică. Respectând o logică cronologică, aurul şi argintul pot prilejui, în egală măsură, o incursiune istorică, oferind o perspectivă proprie asupra succesiunii de perioade şi evenimente care au marcat devenirea comunităților de pe teritoriul de astăzi al României. Acoperind o perioadă de peste 6000 de ani, putem spune că abordarea structurează, prin combinarea unei multitudini de informaţii şi detalii, o imagine construită din perspectiva duratei lungi. Devenim astfel martorii unui proces, continuu reinventat, prin care oamenii au învăţat să controleze strălucirea aurului şi a argintului, conferind metalului o mare diversitate de forme şi sensuri.
    Relaţia dintre ipostazele metalului preţios şi universul material al diferitelor epoci şi perioade istorice este surprinsă, într-o anumită măsură, prin redarea în integralitate, pe panouri şi în interiorul catalogului, a contextelor din care au fost selectate doar piesele din aur şi argint. Ni se perindă astfel, prin faţa ochilor, o multitudine de forme și idei care transmit câte ceva din particularităţile fiecărei epoci. Toată această varietate oferă elemente care ar putea trezi curiozitatea unora dintre vizitatori şi care, eventual, le-ar putea îndruma primii paşi în aprofundarea unora dintre temele abordate.
    Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța participă la expoziția itinerantă cu unele dintre cele mai valoroase piese din patrimoniul său, printre care amintim o parte din tezaurul de obiecte ecclziastice de la Sucidava (com. Izvoarele, jud. Constanța) din sec. V-VI p.Chr., și podoabe de aur din două morminte din necopola romană a Tomisului (sec. II p.Chr.). Piesele, itinerate din anul 2013 la diverse muzee de profil din țară, revin pentru o perioadă de trei luni în sălile MINAC, după care își vor continua traseul și în alte orașe, alături de exponatele celor 31 de muzee și complexe muzeale implicate în acest proiect expozițional de amploare.
    În cadrul aceluiași eveniment, circumscrise temei Aurul, argintul și diversitatea universului material, au fost alese patru categorii de artefacte care pot ilustra în mod semnificativ particularitățile regionale și varietatea patrimoniului arheologic al Dobrogei. Prin intermediul podoabelor din materiale exotice – scoică (Dentalium și Spondylus) și marmură – datate în mileniul al V-lea a.Chr. (cultura Hamagia), al statuetelor din teracotă de tip Tanagra din perioada elenistică, al monedelor și al vaselor de sticlă din perioada romană, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța prezintă artefacte valoroase și sugestive din patrimoniul propriu și oferă o contextualizare mai amplă tezaurelor din metale prețioase augmentându-le astfel semnificațiile.
    Expoziţia Aurul şi argintul antic al României va fi deschisă publicului începând cu 22 iunie 2016, la sediul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, zilnic, de luni până duminică, între orele 09:00 şi 20:00. Detalii despre eveniment și imagini relevante vor fi disponibile la adresa http://www.minac.ro/
    Vernisajul expoziției va avea loc în data de 22 iunie, ora 14:00 și va fi precedat, la ora 13:00, de o conferința de presă la care vor participa reprezentanții instituțiilor implicate în organizarea acestei manifestări, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și Muzeul Național de Istorie a României din București.

...antebelică




De prin lume adunate...


Italia - Veneția


Colecții și Colecționari






Un carnet cu imagini, tip armonică, care mi-a atras de multă vreme atenția.
Copertă din piele, cu ornamente în relief.
Prețul cerut era însă prohibitiv pentru bugetul meu anemic...
Azi, pe o căldură infernală, mi-am spus că dacă mai stă o sâptămâna în soare,
pe tarabă, nu-i prea va fi bine volumului. Așa că m-am hotărât să-l iau acasa.
Bănuiesc că, la luarea deciziei a contribuit și prețul; o treime față de cel inițial... 


Primele șase imagini alcătuiesc, una dupa alta, o panoramă a orașului.






























Coperta a II-a și a III-a.


Coperta a IV-a.


Carnet imagini, tip armonică. Interbelic.


Vedere generală.


Basilica San Marco.


Piața și Basilica San Marco.


Palatul Ducal.


Piațeta San Marco.


Podul Suspinelor.


Cheiul Schiavoni.


Santa Maria della Salute.


Canal Grande și Santa Maria della Salute.


Intrarea Arsenalului.


Podul Rialto.


Palatul Ca' - Doro.


Insula Sf. Giorgio.


Scara Uriașilor.


Interior din Biserica San Marco.


La Logetta.


Curtea Palatului Ducal.


Biserica Desculților.


Canala Grande dinspre Sf. Vio. 


Scara spiralată din Curtea dei Risi.


Fondaco dei Turchi.


Porta della Carta.


Monumentul Colleoni.


Palatul Vendramin.


Coperta a III-a.


Coperta a IV-a.


***Mai multe imagini, mai aproape de timpurile noastre, le găsiți aici: