sâmbătă, 23 iunie 2018

Păzitorii Pragului la Pătrăuți




Lansare de carte 


Muzeul de Istorie Suceava 


27 iunie 2018





Ziua Universală a Iei




Casa Gravor Gabriel Popescu 


Vulcana-Pandele 


24 iunie 2018





Anuala '82 a filialei U.A.P. Bacău



De pe simezele de-odinioară




Mihai Chiuaru.


Gheorghe Mocanu.



Ilie Boca.





Constantin Ciosu.


Articol publicat în Revista Arta, Nr. 2. 1983.


Vestigii arheologice de la Desa




Muzeul Olteniei 


Craiova 


26 iunie 2018






   Muzeul Olteniei Craiova, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj, vernisează marți, 26 iunie, ora 11:00, expoziţia temporară Vestigii arheologice de la Desa (jud. Dolj) dedicată obiectelor cu valoare arheologică deosebită descoperite de-a lungul anilor la Desa (jud. Dolj), aflate în patrimoniul muzeului.
   Expoziția va fi vernisată în holul Secției de Istorie-Arheologie, str. Madona Dudu nr. 14.
Cu această ocazie vor fi prezentate piese din cele mai diverse categorii, specifice Primei Epoci a Fierului (800-650 a.Chr.), Epocii La Tène (secolele II a. Chr. – I p. Chr.), și celei romane (secolele II-III p. Chr.) precum: arme şi piese de echipament militar din fier, podoabe și accesorii vestimentare din fier și bronz, vase ceramice. Aceste artefacte valoroase, au fost descoperite de către arheologii muzeului de-a lungul a 17 campanii de cercetări arheologice desfășurate în siturile arheologice de la Desa - Castravița și La Ruptură, finanțate de către Consiliul Județean Dolj.
    Piesele expuse în cadrul acestei expoziții constituie numai câteva elemente care atestă faptul că la Desa se găseşte unul dintre cele mai interesante şi bogate situri arheologice din România, fapt confirmat și de către clasificarea sa la categoria A (de importanță națională) în Lista Monumentelor Istorice din România.

Jurnalul unui medic militar, 1917-1918



Lansare de carte 


Raul Dona 


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București 


28 iunie 2018




    Editura Humanitas vă invită joi, 28 iunie, ora 1900, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la lansarea jurnalului, absolut inedit, al doctorului Raul Dona scris între ianuarie 1917 şi noiembrie 1918 și publicat acum, la aproape 100 de ani de la primele însemnări, cu titlul Jurnalul unui medic militar, 1917-1918. Cu acuarele și desene de Niculina Delavrancea-Dona, în îngrijirea Iuliei Vladimirov și a Vioricăi Milicescu
    La eveniment vor vorbi Viorica Milicescu, Iulia Vladimirov, istoricii Daniel Cain și Radu Tudorancea și publicistul Cristian Pătrășconiu.
   Jurnalul doctorului Raul Dona, care începe la 29 ianuarie 1917, cu prilejul aniversării fiicei sale în vârstă de trei luni, și se încheie la 12 noiembrie 1918, într-un București devastat de război, dar totodată martor al retragerii grăbite și violente a germanilor, ne poartă, alături de autor, în vremea pribegiei din Moldova. Graţie acestor pagini, ajungem să-i cunoaștem pe membrii familiei sale, pe prieteni și apropiaţi sau pe cei care-i erau potrivnici, zugrăviţi în luminile și umbrele inerente unui demers atât de personal, pe fondul desfășurării celor mai dramatice momente pe care le-a traversat România în timpul Marelui Război. Însemnările lui Raul Dona sunt un veritabil tablou de epocă, în care viaţa personală absoarbe ecourile conflagraţiei ce cuprinsese lumea.
    Raul Dona (1873–1924) s-a născut în familia generalului Nicolae Dona și a Emiliei, fiica lui Cristian Virt Pester, antreprenor al Școlii de Arte. După obţinerea titlului de doctor în medicină și a dreptului de liberă practică, Raul Dona și-a început cariera în 1898, la Roșiorii de Vede, încheindu-și stagiul de medic secundar la București, în 1903. În februarie 1916, s-a căsătorit cu Niculina Delavrancea, cea de-a treia fiică a scriitorului Barbu Delavrancea, absolventă a Școlii de Belle Arte din București. Înfrângerile suferite de armata română la scurt timp după intrarea în Marele Război și apropierea trupelor germane de capitală l-au determinat pe doctorul Dona să se retragă în Moldova, alături de familie. Jurnalul lui Dona, absolut inedit, a fost scris între ianuarie 1917 şi noiembrie 1918 şi reprezintă o tulburătoare mărturie a lunilor petrecute în pribegie, consemnând evenimentele vieţii de familie pe fundalul unui episod istoric decisiv pentru România în timpul Primului Război Mondial.

Din landul Renania de Nord-Westfalia




De prin lume adunate...


Germania - Koln 


Colecții și Colecționari 


Cartofilie



Anii '70. Necirculată.


Orașul la 1850. Piață și comercianți. Anii '70. Necirculată.


Koln, 21 martie 1926. Președintele von Hindenburg și K. Adenauer.
Anii '70. Necirculată. 


Catedrala. Anii '60 - '70. Necirculată.


Catedrala. Anii '60 - '70. Necirculată.


Catedrala. Carnet mini-imagini, tip armonică. 
Anii '60 - '70.


Idem.


Idem.


Idem.


Idem.


Idem.


Idem.


Idem.


Idem.


Idem.


Idem.


Idem.


Idem.


Idem.


Idem.


Idem.


Idem.


Idem.


Idem.


Idem.


Catedrala. 1969.


Catedrala. Anii '70. Necirculată.


Catedrala. Anii '70. Necirculată.


Catedrala. Anii '70. Necirculată.


Catedrala, partea de sud. Ilustrată cu aspect metalizat. Necirculată.


Anii '70. Necirculată.


Catedrala. Interior. Ilustrată cu dimensiunile mărite. Anii 90 - 2000. Necirculată.


Catedrala și Filarmonica Kolner. 1988.


Colaj. Anii '70. Necirculată.

Inorog la poarta timpului




Arta plastică contemporană românească 


Petru Damir 


Cercul Militar Național, București 


2 - 18 iulie 2018