moNUmente UITATE (4)
Castelul Kemeny, Sancrai, Judetul Alba
(de Magyargyeromonostor) si ca a fost ridicata in anul 1805. Aceeasi reprezentanti declara despre istoricul castelului ca: "Se pare că această clădire ar fi fost extinsă în două faze, în prima fază a extinderii, anul 1890, când a devenit reşedinţa familiei nobiliare Banffy, s-a executat turnul de sud-vest, precum şi corpul de sud-vest, având o expresie stilistică de baroc târziu, uşor eclectic, cu accente neoclasice. Tot atunci s-au adăugat porticele din faţadele principale şi secundare, frontoane baroce foarte decorate. În extinderea fazei a doua, a cărei datare este incerctă, s-a executat turnul de nord-vest, corpul pentagonal de nord-est, precum şi corpul lateral de nord. Această ultimă fază, prin simplitatea sa, ar fi putut fi executată la sfârşitul secolului al XIX-lea sau la începutul secolului XX şi ar fi putut fi contemporană cu construcţia iazului al cărui pod şi infrastructură este din beton. Urmele unei renovări şi a ranforsării unor pereţi par să fi avut loc odată cu prima fază de extindere, în a doua jumătate a secolului XIX. După 1947, odată cu schimbarea destinaţiei clădirii în azil de copii cu dizabilităţi, clădirea a suferit mari transformări exterioare şi interioare, majoritatea fiind de natură să deformeze aspectul iniţial, dar mai ales să ducă la degradări majore datorate lipsei de profesionalism în intervenţii".
Ultima reparatie a cladirii a fost efectuata, total neprofesionist, la acoperis, in 1980. De atunci s-au produs numeroase avarii si stricaciuni. Cladirea ramane nelocuita si lasata in paragina din 1997.
Castelul este cuprins în lista monumentelor istorice din judeţul Alba din 2004, listă a Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional.
La inceputul lunii martie 2011 consilierii judeteni au aprobat studiul de fezabilitate pentru reabilitarea cladirii.
Studiul de fezabilitate cuprinde doua parti: una de conservare iar a doua de readucere la forma initiala. Se doreste ca aici sa aiba loc activitatea asociativa a cultivatorilor de trandafiri din judetul Alba.
Cladirea ar urma sa adaposteasca proiectul social vizand infiintarea unei firme
ecologice de trandafiri, spatiu pentru cursuri de formare profesionala, birouri pentru
asociatia crescatorilor de trandafiri, sali expozitionale si camere pentru cazare.
Durata executiei propusa este de doi ani, de la demarare.
***foto: alba24.ro