luni, 30 mai 2016

Viața mea




Lansare de carte


Charles Chaplin


Bookfest, Romexpo, Bucuresti


4 iunie 2016





   Sâmbătă, 4 iunie, de la ora 15:00, la standul editurii Nemira de la Bookfest se lansează Viața mea de Charles Chaplin, apărută în Colecția Yorick a Editurii Nemira și publicată în coproducție cu Centrul Cultural Casa Artelor, Primăria sectorului 3.
    Vorbesc despre carte Monica Andronescu, coordonatoarea Colecției Yorick și autoarea traducerii, Alice Barb, directoarea Centrul Cultural Casa Artelor, Primăria sectorului 3 și actorul Andrei Huțuleac care va citi câteva pagini din volum.
    În Viața mea, acum tradusă integral în România, cititorul va descoperi o poveste nu doar cu lumini, ci și cu multe umbre: de la copilăria petrecută într-o sărăcie lucie la prețul celebrității.       Document inestimabil al unui destin personal și al istoriei artelor, cartea lui Chaplin, geniu al cinematografiei, este totodată cartea unei epoci strălucit evocate.
***Editura NEMIRA

Micii colecționari de azi, marii colecționari de mâine




Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova


Ploiesti


1 iunie 2016





   Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova din Ploiești, str. Toma Caragiu, nr. 10 vă invită miercuri, 1 iunie 2016, ora 11:00, la vernisajul expoziției lunii iunie Micii colecționari de azi, marii colecționari de mâine. Expoziția este organizată în colaborare cu profesorii îndrumători și elevii Colegiului Național Ion Luca Caragiale din Ploiești.
   Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova urmărește prin acest proiect expozițional să aducă la lumină pasiunile tinerilor, să le încurajeze, să le aprecieze, astfel încât aceștia să știe să deosebească valorile de nonvalori, arta autentică de kitsch. Pornind de la această motivație, am inițiat organizarea acestei expoziții prin care s-a încercat atragerea tinerilor către muzeu, colecțiile sale și în același timp să-i încurajăm să devină de la micii colecționari de azi, marii colecționari de mâine. Lucrul acesta a fost posibil datorită parteneriatelor educaționale încheiate între Muzeu și școli.
   Prin implicarea tinerilor în organizarea unei expoziții, încercăm să evidențiem cum o pasiune proprie poate fi pusă în valoare și poate fi admirată într-un spațiu muzeal, de publicul larg.
Expoziția va fi deschisă publicului vizitator la 1 iunie, de Ziua Internațională a Copilului.
 Monica Cirstea

Oda bucuriei 4 – Picaturi de roua



Arta plastica contemporana romaneasca


Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi, Bucuresti


1 iunie 2016






 Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi
Școala de Artă Viorica Romașcu

   Vă invită miercuri, 1 iunie 2016, ora 18:00, la vernisajul expoziției de pictură Oda bucuriei 4 – Picaturi de roua ce se va desfășura în Galeria de Artă Octavian Ioan Penda a muzeului – str. Londra nr. 39, sector 1, București.
   "Iubirea este aripa daruita de Dumnezeu sufletului, pentru ca sa urce pana la El" - Michelangelo Buonarotti.
   "Pictura și desenul nu pot exista fără inocența inimilor și fără pasiunea trăirilor interioare. Ele înseamnă comunicare sufletească, exprimarea emotiilor, materializarea viselor, șansa de a-ți cultiva talentul. Mai mult decât toate, pictura și desenul pot însemna o lecție de bucurie și de regăsire interioară care se așterne tandru în inimile noastre asemenea unor picături de iubire" – spune profesoara Viorica Romascu.
 Evenimentul va fi prezentat de artistul plastic Dan Tudor Truica.
Vă așteptăm cu drag!

70 de ani de la execuţia mareşalului Antonescu




Muzeul Judetean Teleorman


Alexandria


1 iunie 2016





   Muzeul Judeţean Teleorman organizează manifestarea 70 de ani de la execuţia mareşalului Antonescu.
   Evenimentul va avea loc miercuri, 1 iunie 2016, ora 11:00, în Sala Multimedia a Muzeului Judeţean Teleorman.
    La manifestare vor fi prezenţi elevii claselor a XI-a de la Liceul Teoretic C. Noica din Alexandria, însoţiţi de profesoara Amalia Dide.
   Muzeograful Steluţa Pătraşcu şi lectorul universitar Dan Botez vor prezenta aspecte privind conducerea destinelor României în timpul celui de-al Doilea Război Mondial de către mareşalul Ion Antonescu.
   Manifestarea 70 de ani de la execuţia mareşalului Antonescu se înscrie în cadrul progamului educaţional Muzeul – sursă de cultură şi educaţie.
***

Eduard Caudella - primul profesor al lui George Enescu




Muzeul National George Enescu


Bucuresti


2 iunie 2016



Realizator: muzeograf dr. Irina Nițu.
Grafica: Horia Nițu.
Coordonator științific: prof. univ. dr. Viorel Cosma.
Parteneri:
 Universitatea de Arte George Enescu din Iași, 
Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, 
Universitatea Națională de Muzică din București, 
Anticariatul lui Dumitru I. Grumăzescu, Iași.

Concert cameral - Eduard Caudella

Ochii albaștri-s drăgălași
Mama (versuri: Carmen Sylva)
Pajul Cupidon (versuri: Mihai Eminescu)
Ana Maria Hangu – soprană, Tudor Scripcariu – pian

Potpuri no 2 pe căntece naționale romăne pentru pian
Tudor Scripcariu – pian
***Muzeul Național "George Enescu"

Vînătorul de securiști




In cautarea poporului pierdut


Marius Oprea


Casa de Cultura Friedrich Schiller, Bucuresti


7 iunie 2016





    In cadrul evenimentelor dedicate istoriei recente a României, Casa de Cultură Friedrich Schiller (Str. Batiștei, nr. 15) organizeză împreună cu istoricul Marius Oprea ciclul de conferințe În căutarea poporului pierdut, ilustrat cu difuzarea unor filme documentare.
   Vă invităm marți, 7 iunie, ora 18:00, la prima conferință susținută de dr. Marius Oprea și la vizionarea documentarului Vînătorul de securiști, realizat de Mirel Bran și Jonas Mercier.
   Cu acest prilej, va fi vernisată și o expoziție de fotografie din arhiva personală a istoricului.
La această conferință va participa și jurnalista TV Lucia Hossu-Longin.
   Marius Oprea este cunoscut publicului larg ca fondator și primul președinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România și mai ales prin aceea că, din 2006, a inițiat un program de cercetare inedit în România, ca dealtfel în majoritatea țărilor foste comuniste, pe care l-a numit, ușor paradoxal, arheologie contemporană. Este vorba de o arheologie propriu-zisă a victimelor comunismului, începută prin cercetări în Cimitirul Săracilor de la Sighet, în încercarea de a găsi rămăşiţele celor morţi în penitenciarul de tristă faimă de acolo. În fond, mai mult decît de un program de cercetare, este vorba de o căutare a poporului nostru pierdut, a celor morţi în închisori sau uciși și îngropați în genere nu departe de locul unde, din dispoziții arbitrare și fără vreo judecată, au fost asasinați de către Securitate sau Miliție.
    "Destinul lui Marius Oprea, Vînătorul de securişti, cum a fost supranumit după ce a intrat în conştiinţa publică drept cel care descoperă şi inventariază mormintele şi gropile comune în care au fost aruncaţi, fără judecată, cîteva mii de români în perioada anilor ‘50 – de consolidare a comunismului în România – ucişi de poliţia politică, a fascinat Occidentul. Filmul, realizat de Mirel Bran şi Jonas Mercier (ambii ziarişti sau corespondenţi în Franţa – n. red.), este o cronică despre travaliul documentar şi logistic pe care-l presupune o deshumare. Privitorul este purtat prin munţi, alături de arheologii Horaţiu Crişan, Gheorghe Petrov şi Paul Scrobotă, “locotenenţii” lui Oprea, pe urmele unor morţi împuşcaţi de Securitate. ” (Ziua de Cluj)
   Documentarul realizat de Mirel Bran și Jonas Mercier a primit mai multe premii la festivaluri de film independent din Statele Unite: Best world feature – DIY Film Festival, Hollywood, 2010, Award of excellence, The Indie Fest, La Jolla, California,, 2010, Best documentary feature – American International Film Festival (Michigan), Best overall – Sky Fest Film Festival (Asheville, North Carolina). Fragmente din film au fost difuzate de postul de televiziune Canal + din Franța și filmul a fost, de asemenea, difuzat în România de TVR 2.
    "Marius Oprea este specialistul cel mai avizat în Istoria Securităţii. Animat de un deosebit spririt investigativ, el dă dovadă în tot ce a scris pe această temă - crucială pentru înţelegerea evoluţiei politice a României dinainte, dar şi de după 1989 - de curaj şi tenacitate (…). Unui oficial UE, care s-a interesat în cursul unei vizite la Braşov cine este opoziţia din România, cineva, un român, i-a răspuns: Marius Oprea. Oprea a avut curajul, asumîndu-şi un risc deloc neglijabil pentru el şi familia lui, să descîlcească modul în care, în România de azi, Securitatea, privatizîndu-se, şi-a întins tentaculele pînă în cele mai ascunse cotloane ale puterii”. (Dennis Deletant)
Evenimentul se va desfășura în limba română.

Visual Thesaurus




Arta plastica contemporana romaneasca


Doina Ionescu Reghis


Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane, Deva


7 iunie 2016





Veşminte, podoabe săseşti şi reprezentarea acestora în pictura vremii




Muzeul Judetean Aurelian Sacerdoteanu


Ramnicu Valcea


2 iunie 2016





Locul de desfăşurare: Muzeul Județean Aurelian Sacerdoțeanu Vâlcea
Vernisaj: 2 iunie, ora: 15:00
Partener: 
Muzeul Naţional Brukenthal, Sibiu şi 
Muzeul Județean Aurelian Sacerdoțeanu Vâlcea

   Preluând şi adaptând elemente din vestimentaţia occidentală, populaţia săsească şi-a creat o lume bazată pe eleganţă şi rafinament. Acestea sunt motivele demersului nostru de a aduce în faţa vizitatorilor unele din cele mai spectaculoase elemente de vestimentaţie şi podoabă din lumea patriciatului săsesc din secolele XVII-XIX.
   Pentru a stăvili luxul şi opulenţa aduse de suflul nou al modei vieneze, în anul 1752, Magistratul oraşului Sibiu a emis Regulamentul ţinutei şi poliţiei care reglementa modul în care populaţia oraşului avea voie să se îmbrace în funcţie de clasa socială din care provenea. Cu acest prilej locuitorii Sibiului erau diferenţiaţi în nouă clase sociale. În regulament erau precizate pentru fiecare clasă în parte articolele vestimentare şi accesoriile care se cuveneau a fi purtate şi materialele din care acestea puteau fi confecţionate. Pentru că erau foarte greu de respectat prevederile acestui regulament, opt ani mai târziu, în anul 1760, a fost emis unul nou, mult mai sintetic şi moderat. Moda vremii dovedeşte însă că toate încercările municipalităţii de a opri cheltuielile exagerate ale populaţiei pe obiecte de lux şi de a diferenţia statutul social prin vestimentaţie s-au dovedit a fi zadarnice.
   Dezbaterile despre o nouă reglementare a ţinutei au fost reluate la Viena în anul 1766, când breslaşii au încercat să promoveze textilele locale, dar împărăteasa Maria Theresia a interzis acest gen de regulamente, ceea ce a determinat încheierea epocii recomandărilor stricte în privinţa garderobei.
   Expoziţia include 69 de piese din colecţiile Muzeului Naţional Brukenthal - Muzeul de Istorie Casa Altemberger, având la bază un concept integrator şi interdisciplinar. Alături reproduceri după tablouri de epocă, prin veşminte, podoabe şi accesorii din aceeaşi perioadă, cei interesaţi vor avea acces la o lume în care luxul şi eleganţa erau un mod de a trăi.
***

Editura Humanitas la bookfest




Romexpo, Bucuresti


1 - 5 iunie 2016



   Humanitas vă aşteaptă la Bookfest, începând de miercuri, 1 iunie, până duminică, 5 iunie, cu cele mai importante cărţi ale verii 2016. La cele peste 30 de evenimente Humanitas ce se vor desfăşura în standul editurii, la standul Israelului, ţara invitată de onoare, şi la Scena Agora, vă oferim prilejul de a vă întâlni cu Ana Blandiana, Fania Oz- Salzberger, Lucian Boia, Andrei Pleşu, Mircea Cărtărescu, Gabriel Liiceanu, Teodor Baconschi, Ioana Pârvulescu, Horia-Roman Patapievici, Vladimir Tismăneanu, Radu Paraschivescu, Tania Radu, Dan C. Mihăilescu, Andrei Cornea, Tatiana Niculescu Bran, Radu Vancu, Ciprian Măceşaru, Cosmin Ciotloş, Dan-Lilviu Boeriu, Ioan Stanomir.
   Evenimentele Humanitas în cadrul programului Israel, ţară invitată de onoare cuprind întâlniri cu istoricul Fania Oz-Salzberger, coautoare alături de Amos Oz a bestsellerului Evreii şi cuvintele, mese rotunde, dezbateri, la care vor participa, alături de istoricul israelian, specialişti în domeniul filozofiei religiei și al religiei comparate, critici literari şi scriitori. De asemenea, Editura Humanitas va lansa cu acest prilej o minunată antologie de povestiri ale deţinătorului Premiului Nobel pentru literatură Shmuel Yosef Agnon, Tâlcul tuturor faptelor. Povestiri hasidice.
   Toate cele peste 1 000 de titluri vor avea reducere de la 10% la 35%, iar editiile de colectie vor putea fi cumparate la preturi speciale valabile numai la Bookfest.
Programul complet al evenimentul il aflati de aici:
***Humanitas

Româna în contrast. O cercetare tipologică




Lansare de carte


Michael Metzeltin


Bookfest, Romexpo, Bucuresti


1 iunie 2016





   Miercuri, 1 iunie, ora 17:15, pe Scena Agora din Pavilionul C5 al Romexpo, va avea loc lansarea volumului Româna în contrast. O cercetare tipologică de Michael Metzeltin (colecția Logos).
Participă: acad. Marius Sala și Rodica Zafiu .
Detalii, aici:
***

Copiii în lumea artelor




Muzeul Memorial Mihail Kogalniceanu


Iasi


editia a III-a, 3 iunie 2016





   Vă aşteptăm cu drag, vineri, 3 iunie 2016, ora 11:00, la Muzeul Mihail Kogalniceanu pentru a participa la evenimentul cultural Copiii în lumea artelor (3), proiect care a debutat în data de 5 august 2015, din iniţiativa preşedintei Asociaţiei Universul Prieteniei Iaşi, Rodica Rodean şi care urmăreşte să promoveze tinere talente din şcolile ieşene.
Din program:
- recital de poezie cu fraţii Todiraş (Constanța-Maria / 9 ani, Cezar-Alexandru / 12 ani , Ovidiu-Mihai / 15 ani), elevi la Şcoala de Teatru Studio Lux Art Iaşi, coordonată de actriţa Ina Paladi;
- povestiri din creaţia elevei Mălina Teodora Hordilă (11 ani), coordonator prof. Maria Apetroaie;
- recital de pian susţinut de elevii Ariadna Ioniţă (6 ani) şi Carina Popescu (6 ani), clasa de pian a profesoarei Dana Relea;
- prezentări de cărţi pentru copii ale autoarei Vera Crăciun din Galaţi (Auraş-Fluturaş, Dansul fulgilor de nea şi colecţia Poveşti şi poezii fără sfârşit, editată sub egida Asociaţei Universul Prieteniei, care cuprinde 5 volume).
   Ne vor onora cu prezenţa scriitorii Diana Vrabie (Rep. Moldova), Mihai Batog Bujeniţă şi Emilian Marcu – membri USR, membri Asociaţiei Universul Prieteniei şi ai Asocaţiei Literare Păstorel Iaşi şi elevi de la şcolile ieşene.
Evenimentul va fi moderat de poeta Carmen Antoaneta Marcean.
Organizatori: 
Asociaţia Universul Prieteniei, Asociaţia Literară Păstorel
 şi Complexul Naţional Muzeal Moldova Iaşi – Muzeul Memorial Mihail Kogălniceanu.


***

Ceramica si sculptura mica



Arta plastica contemporana romaneasca


Cristian Sergiu Ianza


Castelul Corvinilor, Hunedoara


8 iunie 2016





Cum să citeşti un poem şi să te îndrăgosteşti de poezie




Lansare de carte


Edward Hirsch


Bookfest, Romexpo, Bucuresti


1 iunie 2016





    Miercuri, 1 iunie, ora 18.00, pe Scena Agora din Pavilionul C5 al Romexpo, va avea loc lansarea volumului Cum să citeşti un poem şi să te îndrăgosteşti de poezie, de Edward Hirsch.
Participă: Simona Popescu și Bogdan Crețu.
Detalii, aici: