vineri, 16 martie 2018

Iași - Amfiteatrul Unirii




Arta plastică contemporană românească 


Emil Ciocoiu 


Palatul Culturii, Iași 


29 martie - 29 aprilie 2018





Aurarii din Munții Apuseni




Lansare de carte 


Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Cluj - Napoca 


24 martie 2018





Să ne cunoaștem artiștii




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Rodica Tapalagă (1939 - 2010)






Articol publicat în Almanah Flacăra '70. Decembrie 1969.



Articol publicat în Almanah Flacăra '71. Decembrie 1970.


Alături de Gheorghe Cozorici.






Consemnare publicată în Almanah Cinema 1981. Decembrie 1980.



Gong '82, Almanahul Revistei Teatrul. Decembrie 1981.




Interviu publicat în Gong 85, Almanahul Revistei Teatrul.
Decembrie 1984.






Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 5. Mai 1985.

***Mai multe despre acest artist puteți afla și de aici:

Timișoreni...ieri și azi




Lansare de carte 


Bierhaus, Timișoara 


22 martie 2018




   Volumul de povestiri și interviuri Timișoreni...ieri și azi inaugurează (18:00-21:00) colecția Biblioteca Virtuală Banat și este dedicată acelor timișoreni care și-au legat viața, numele, talentul și munca de destinele acestui oraș, cu spirit liber și îndrăzneț, avangardist, păstrând în același timp tradiția europeană a locului. Indiferent de originea etnică, de apartenența lor religioasă sau socială, ei au rămas mereu cu același spirit de timișoreni.

Arhipeleagul Bucureștilor




Conferințele de joi 


Vintilă Mihăilescu 


Muzeul Municipiului București


22 martie 2018




   Muzeul Municipiului București vă invită să participați, la Palatul Suțu joi, 22 martie 2018, ora 18:30, la Conferința Arhipelagul Bucureștilor cu Vintilă Mihăilescu.
Coordonare conferințe: Cătălin D. Constantin
   În 1907, Bucureştiul acoperea 22.453.649 metri pătraţi, dintre care doar 6.800.000 erau construiţi, adică, fără străzi şi pieţe, 11,3% din suprafaţa sa; 67,5% erau curţi şi grădini. În evoluția sa, Bucureștiul a înglobat 42 de sate. În prezent, aproximativ 40% din populația Capitalei este născută în alte localități.
   Bucureştiul este precum societatea românească: fragmentat. Dar acesta este farmecul său!... – declara, în 2015, un top manager american stabilit în acest oraș.
   Prezentarea urmărește această "fragmentare”, rupturile și continuitățile evoluției sale de la târg la metropolă, și care fac din București un "arhipelag” urban, traversat deopotrivă de viziuni urbanistice opuse și lipsă de viziune. Un arhipelag cu "insule” (încă) pline de farmec și trasee care ar putea să le lege în moduri inedite.
   Vintilă Mihăilescu este absolvent al Facultății de Psihologie din București în 1974 și doctor în psihologie la aceeași facultate, iar în prezent este profesor de antropologie la SNSPA. Colaborator permanent al revistei Dilema Veche, director general al Muzeului Țăranului Român între 2005 și 2010, profesorul Mihăilescu a înființat Societatea de Antropologie Culturală din România și primul master de antropologie din țară. De asemenea, a predat și la universități din Franța, Elveția, Belgia, Italia și Canada. În 2005 a primit Ordinul Meritul Cultural, în rang de Mare ofiţer, iar în 2006 Ordinul Naţional Serviciu Credincios, în rang de Cavaler. Preocupările sale profesionale au pornit de la psihologia genetică, s-au orientat spre etnopsihologie și acoperă în prezent diverse domenii ale antropologiei culturale. Principalele sale cărți de autor sunt: Fascinația diferenței (Paideia, 1999), Antropologie. Cinci introduceri (Polirom, 2007), Apologia pîrleazului (Polirom, 2015), Hotel Ambos Mundos (Polirom, 2017).

Următoarea conferință:

Joi, 29 martie 2018, ora 18:30, Conferința Vindecări Miraculoase – Marius Bunescu cu Simona Predescu, expert restaurator pictură și Ioan D. Popa, şef Secţie Restaurare – Conservare, Muzeul Municipiului București
Evenimente organizate de Primăria Municipiului București prin 
Muzeul Municipiului București.

Pentru Tine




Arta plastică contemporană românească 


Carmen Gabriela Gîtlan 


Galeria de Artă Victoria, Iași  


20 - 30 martie 2018






Locul muzeului în societatea contemporană




Expoziție de fotografie 


Casa de Cultură Friedrich Schiller, București 


22 martie 2018





   În cadrul evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri de la 1918, Casa de Cultură Friedrich Schiller, Primăria Municipiului București vă invită joi, 22 martie 2018, ora 18:00, la conferința-dezbatere Locul muzeului în societatea contemporană și vernisarea unei expoziții de fotografie cu săli din muzeele românești organizate după 1918.

Prezintă:
Dr. Ioan Opriș, Muzeul Național de Istorie a României
Dr. Ioan Carol Optiș, prodecan Facultatea de Istorie, Universitatea București
Dr. Virgil Ștefan Nițulescu, Director de Cabinet, Ministerul Culturii și Identității Naționale
Coordonatorul proiectului Aurora Fabritius

„Marea Unire din 1918 a fost și rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei românești. Măreția ei stă în faptul că desăvârșirea unității naționale nu este opera nici unui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid; este fapta istorică a întregii națiuni române, realizată într-un elan țâșnit cu putere din străfundurile conștiinței unității neamului, un elan controlat de fruntașii politici, pentru a-l călăuzi cu inteligență politică remarcabilă spre țelul dorit.” (Florin Constantiniu, 1997, O istorie sinceră a poporului român, Editura Univers Enciclopedic)
   "Muzeele sunt așezăminte de mare folos, admirabile instrumente de mare cultură, care trebuie să se reinventeze tematic permanent și să creeze în jurul lor alte așezăminte complementare fără de care nu-și pot îndeplini misiunea”. ( Nicolae Iorga, 1930)
    "Muzeul bine făcut luminează, scoate din obscuritate lucruri, teme, subiecte, idei, fapte, personaje, care nu ne-au fost cunoscute sau le-am imaginat, limitat, altfel. Este locul unde confuziile pot fi corectate, prejudecățile se atenuează sau dispar, faptele se explică, noi aspecte ne sunt descoperite, bucurându-ne de cunoașterea lor corectă. Accesul la muzeu pare să fie liber pentru toți, înlesnit de societatea postmodernă care a înlăturat barierele: sociale, economice, lingvistice. ” (Ioan Opriș)
    "Muzeul bine făcut luminează, scoate din obscuritate lucruri, teme, subiecte, idei, fapte, personaje, care nu ne-au fost cunoscute sau le-am imaginat, limitat, altfel. Este locul unde confuziile pot fi corectate, prejudecățile se atenuează sau dispar, faptele se explică, noi aspecte ne sunt descoperite, bucurându-ne de cunoașterea lor corectă. Accesul la muzeu pare să fie liber pentru toți, înlesnit de societatea postmodernă care a înlăturat barierele: sociale, economice, lingvistice. ” (Ioan Opriș)
   "Muzeograful și conștiința lui – incontrolabilă, dar exprimată în produsul expozițional – definesc caracteristici, psihologii, atitudini, comportamente, adică redau specificul. Prin apelarea la simboluri și la imaginație, muzeul susține națiunea, contribuie la desăvârșirea acesteia, o îndeamnă la introspecție și la măsură, la echilibru și la respect față de valoare. Redescoperindu-le celorlalți trecutul, muzeul face din istorie suportul prețios al puterii colectivităților.”( Ioan Opriș, Muzeograme.Colecționism. Patrimonializare, Editura Oscar Print, 2013)
    "Muzeul este arsenalul cel mai potrivit cu care își apără un popor individualitatea și tot ce a moștenit de la străbuni {…) Muzeele vechi, moderne și cele construite din marile ansambluri antice sau medievale, modernizate sau din zilele noastre se vizitează și cu sufletul. Pe acesta trebuie să-l pregătești odată cu informațiile de care crezo că te pot servi pentru o cât mai bună înțelegere”. ( Ioan Opriș, Muzeograme, 2014)
Evenimentul se va desfășura în limba română. Intrarea este liberă.

Să ne cunoaștem artiștii




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Virgil Ogășanu






Articol publicat în Almanah Flacăra '70. Decembrie 1969.






Articol publicat în Almanah Cinema '70. Decembrie 1969.


Magazin Cinematografic (almanah) 1974.






Articol publicat în Gong '81, Almanahul Revistei Teatrul. Decembrie 1980. 






Consemnare publicată în Almanah Cinema 1981. Decembrie 1980.





Interviu publicat în Gong '85, Almanahul Revistei Teatrul. Decembrie 1984.


Coperta a IV-a, Revista Teatrul, Nr. 2. Februarie 1985.





Anchetă, realizată de Liana Cojocaru, publicată în Almanah Antract 1989.


Mai multe despre acest artist puteți afla și de aici:

Virgil Ogășanu - Wikipedia