Asociaţia Culturală Patrimoniu pentru Viitor întâmpină anul cu veşti şi idei noi. Ne propunem în 2014 lărgirea orizontului de acţiuni, având în vedere obiectivele ambiţioase pe care ni le-am stabilit. Astfel, cu gândul la promovarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural material şi imaterial din România, dorim să sprijinim muzeele naţionale, dar şi asociaţiile culturale mici. Nu uităm de importanţa formării tinerilor şi a opiniei publice în spiritul respectului faţă de patrimoniul naţional. În încercarea atingerii acestor obiective, ne vom baza şi pe modele şi metode de educaţie informală, încercând totodată şi transpunerea lor în sistemul educaţional formal.
Ne sunt alături membrii din Consiliul Director, în noua sa componenţă:
Georgiana Pogonaru, Laura Grünberg, Manuela Plăpcianu, Mădălina Nistor,
Smaranda Lalescu, Grigore Arsene, Ruxandra Băndilă, Gabriel Biriş,
Vintilă Mihăilescu, Sabina Pop, Mihai Sipoş, Măriuca Talpeş şi Lucia Urdăreanu.
1. The Voice of Cultural Heritage in Europe
Ne face plăcere să vă anunţăm intrarea Asociaţiei noastre într-o familie internaţională. Din octombrie 2013, ne bucurăm de statutul de membri ai acestei organizaţii. Iată o sumară prezentare a unuia dintre proiectele ei aflate în derulare:
Programul se numeşte ENtopia sau Our Places in Europe şi îşi propune să contribuie la conştientizarea valorii şi păstrarea identităţii unor sate sau oraşe mici din Europa. Putem contribui la rândul nostru prin identificarea câtorva locaţii potrivite din România (sate sau oraşe mici).
Propunerile ce vor fi jurizate de Europa Nostra vor fi însoţite de o atentă decomentaţie a zonei, precum şi de un plan de sustenabilitate pentru viitorul acelei comunităţi. Zonele câştigătoare sunt recunoscute în cadrul oraganizaţiei.
http://www.europanostra.org/news/350/
Pentru stabilirea detaliilor cadru de desfăşurare ale acestui program european, se organizează un congres în perioada 28 - 30 martie 2014, în Grecia - insula Chios.
Şi-au arătat interesul pentru acest proiect dna. Alexandra Chiliman-Juvara, dna. Doina Diaconu, dna. Smaranda Lalescu şi dna. Alina Podiuc, care vor forma delegaţia ce va reprezenta Asociaţia în Chios, martie 2014.
Europa Nostra invită, de asemenea, toţi membrii interesaţi să se înscrie, în limita locurilor disponibile, pentru :
HERITAGE TOURS
http://www.europanostra.org/218-heritage-tours/
Barcelona: A City of Revival (8 – 13 aprilie 2014);
Unknown Italy: Puglia & Basilicata – (8 – 14 octombrie 2014).
Şi
EUROPEAN HERITAGE CONGRESS, VIENNA 2 - 6 MAY 2014
http://www.europanostra.org/vienna/
2. QR (Quick response) code la
Muzeul de Artă Veche Apuseană Ing. Dumitru Furnică-Minovici
Alături de buni prieteni (mulţumirile noastre dnei. Liana Dogaru, Elicom şi dnei. Manuela Plăpcianu, Artmark ), am putut punele bazele unui proiect de modernizare a vizitei în muzeu pentru a îmbunătăţi experienţa publicului şi a creşte gradul de conştientizare din jurul valorii acestei destinaţii culturale bucureştene.
Prin intermediul citirii unui cod QR, vizitatorii pot afla detalii despre o serie de exponate găzduite de muzeu. Astfel, 15 obiecte din colecţia muzeului beneficiază de etichete QR code individuale (lista completă mai jos). De asemenea, această iniţiativă va fi semnalată din exterior pentru a creşte numărul de vizitatori.
Conceperea textului, pregătirea soft-ului, design-ul etichetelor sunt doar câteva dintre etapele ce au fost urmate în timpul proiectului. Cu smartphone-ul, citirea codului este la îndemâna oricui. Textul afişat pe ecranul smartphone-ului poate fi citit în ritmul vizitatorului fără ca posibila aglomeraţie din muzeu să-l deranjeze. Într-o astfel de iniţiativă, avantajele sunt şi de partea publicului, dar şi de partea colecţiei muzeului.
Ne aşteptăm ca publicul tânăr să se apropie din ce în ce mai mult de muzeu, el fiind primul care răspunde inovaţiilor tehnologice existente.
În plus, Muzeul de Artă Veche Apuseană Ing. Dumitru Furnică-Minovici este prezent şi pe lista celor mai cunoscute obiective culturale prin intermediul unei aplicaţii dezvoltate de Orange România. Alături de istoricul muzeului şi de o scurtă prezentare a colecţiei, orice persoană interesată va putea vizualiza programul de vizitare, precum şi alte date de contact.
Lista completă a obiectelor din colecţie ce beneficiază de etichete QR code:
· Garnitură stil Louis al XV-lea (mobilier)
· Anonim flamand, Portret de englezoaică aristocrată (tablou)
· Bernardino L. Luini, Madona cu pruncul (tablou)
· Şemineu renascentist toscan
· Anonim german, Sfântul Ioan Gură de Aur (statuetă)
· Melchior d`Hondecoeter, Parabola cocoşului (tablou)
· Nicolaus Oeller, Tragere la semn (ţintă) cu arbaleta (tablou)
· Alessandro Allori Bronzino, Cosimo de Medici (tablou)
· Anonim francez, Portret de cavaler (tablou)
· Anonim german, Sfântul Ioan (statuetă)
· Rudolf Schiestl, Sfânta Cecilia cântând la orgă (vitraliu)
· Matthäus Schiestl, Bunul păstor (vitraliu)
· A.J. Cuyp, Cireadă de vaci la râu (vitraliu)
· Gustav van Treeck, Vânzarea dragostei (vitraliu)
· Şcoala germană, Iisus răstignit (Marele Gothic) (vitraliu)
3. QR code la Muzeul Theodor Aman
Şi vizita la Muzeul Theodor Aman poate fi ghidată de texte accesibile prin intermediul citirii de coduri QR. Astfel, structura locuinţei artistului, o parte din lucrări şi unelte vor dezveli detalii, poate necunoscute încă, publicului larg.
Pentru a duce la bun sfârşit acest proiect, în cazul Muzeului Theodor Aman, conţinutul fiecărei etichete de prezentare a fost conceput de Sorina Neacşu, asistent executiv al Asociaţiei noastre, care ne-a mărturisit:
"Sunt bucuroasă să vă prezint roadele proiectului QR code la Muzeul Theodor Aman, proiect care s-a întins pe durata mai multor luni. A fost nevoie de studiu la bibliotecă pentru cunoaşterea aprofundată a vieţii şi creaţiei unui artist complet ca Theodor Aman. Deşi a venit ca o provocare, responsabilitatea, timpul investit precum şi surprizele pe care le rezervă cercetarea m-au determinat să mă ataşez foarte mult de acest proiect. La forma finală a conţinutului textelor, a participat şi echipa de specialişti a Muzeului Theodor Aman, căreia îi mulţumesc din nou.”
*** Vă rugăm să ne anunţaţi dacă ştiţi şi alte muzee din Bucureşti sau din ţară care doresc să colaboreze pentru o astfel de prezentare a unor obiecte din colecţiile lor.
4. Obicte restaurate
Cele două piese de la Muzeul de Artă Veche Apuseană Ing. Dumitru Furnică-Minovici, care s-au aflat într-o lungă perioadă de conservare şi restaurare la muzeele din Sibiu (începând cu mai 2013), sunt în sfârşit din nou în casele lor spre a fi admirate de ochii tuturor curioşilor şi iubitorilor de artă.
Iată-le după meticuloasa muncă depusă:
Şcoala italiană, Cufăr (lada de zestre), artă decorativă,
186 x 60 x 54 cm, sec. XV – XVI
(obiect clasificat în categoria Tezaur)
la Complexul Naţional Muzeal Astra;
Jan Fyt, Păsări Vânate, pictură de şevalet,
57 x 47 cm, sec. XVII (obiect clasificat în categoria Tezaur)
la Muzeul Naţional Brukenthal.
Mai mult decât atât, lada de zestre iataliană s-a bucurat de recunoaştere naţională în cadrul Salonului Naţional de Restaurare de la Craiova, desfăşurat în perioada 11 – 15 octombrie 2013. Evenimentul a fost mediatizat în presa locală. Distincţia o datorăm efortului depus de Gabriela Negoescu, laboratorul de restaurare lemn policrom al Muzeului Astra.
Intervenţiile au fost posibile datorită sponsorizării Asociaţiei Culturale Patrimoniu pentru Viitor, suma totala pentru cele două obiecte ridicându-se la 19.314 RON.
Vă aşteptăm să le vedeţi şi dumneavoastră reintegrate în spaţiul lor .
5. Comitetul Proiecte Educaţionale prezintă concursul
Descoperă patrimoniul românesc
Descoperă patrimoniul românesc este titlul noului proiect în care Asociaţia s-a implicat şi care a fost construit cu sprijinul dnei. Măriuca Talpeş, Intuitext. Concursul s-a lansat pe site-ul didactic.ro, portalul dascălului modern, vizitat de o comunitate permanent activă (atât profesori, cât şi elevi).
Comitetul Proiecte Educaţionale, format din Alexandra Chiliman Juvara, Laura Grunberg, Măriuca Talpeş, Sabina Pop, Luiza Zamora, a lucrat împreună pentru a aduce proiectul în forma actuală. Ele formează şi juriul pentru acordarea premiilor, asigurând feed-back direct participanţilor, acolo unde este cazul.
Pentru că vedem acest concurs de durată, ne-am propus următoarele teme pentru fiecare ediţie în parte, în ordine: meserii de altă dată, personalităţi ale comunităţii ca valori de patrimoniu, jocurile de demult ale copiilor (patrimoniu imaterial), fântâni, troiţe, porţi (patrimoniu mic).
Iar pentru că acest concurs trebuie să se transforme într-o unealtă de învăţare pe termen lung, comitetul Proiecte Educaţionale a pus la dispoziţia elevilor şi materiale auxiliare care să-i ajute pe parcursul cercetării, dar şi al redactării:
· Ce este patrimoniul - ghidul micului cercetător;
· Ghidul general al micului cercetător;
· Câteva recomandări privind documentarea vizuală şi audiovizuală;
· Ghid de documentare: Meserii de altădată;
· Lista meseriilor de altădata, acum pe cale de dispariţie.
Doamna Laura Grünberg, sociolog şi scriitor, îi încurajează pe participanţi:
"Ca elev ai multe motive să faci parte din acest proiect. Vei afla multe lucruri despre ce înseamnă protejarea patrimoniului; vei putea contribui efectiv, prin proiectele tale, la alcătuirea unei hărți virtuale a patrimoniului - un proiect unicat în România; vei putea deveni membru în clubul ”Patrimoniu pentru viitor”; lucrările tale vor putea fi incluse într-un album special; vei primi diverse premii (insigna Micul cercetător de patrimoniu, vizite la București cu ocazia unor evenimente, alte recompense). Ca profesor coordonator, vei putea folosi oportunitățile oferite de acest proiect pentru o serie de activități extrașcolare și vei primi recunoașterea cuvenită (diplome, vizibilitate în comunitate, etc.).
Dragi elevi și profesori-vă invităm să participați alături de noi la această inițiativă. Împreună vom readuce la lumină locuri, meserii, obiceiuri, opere de artă, personalități uitate pe nedrpet care fac parte din istoria și cultura țării noastre. Împreună vom da un viitor trecutului!”