luni, 29 februarie 2016

Marin Sorescu - Singur printre poeți




Biblioteca Judeteana Panait Istrati


Braila


29 februarie - 13 martie 2016






    În 2016, când se împlinesc 80 de ani de la nașterea marelui scriitor, respectiv 20 de ani de la trecerea sa în eternitate, Marin Sorescu este omagiat de Biblioteca Judeteană Panait Istrati Brăila printr-o expoziție documentară, intitulată Singur printre poeți.
   După debutul ca poet în reviste literare, în 1964 a avut loc și debutul editorial, cu volumul de parodii Singur printre poeți, stilul său original impunându-se și prin volumele de versuri publicate ulterior. Ca dramaturg, autorul a continuat experiența teatrului existențialist și a teatrului absurdului, oglindită excepțional de piesele sale: Iona (1968,), Există nervi (1968), Paracliserul (1970), Matca (1973), Pluta meduzei (1974), Setea muntelui de sare (1974), Răceala (1976), 
A treia țeapă (1980), Ieșirea prin cer (1984), Vărul Shakespeare (1988).
    A semnat și proză umoristică și satirică, a tradus integral creația poetică a lui Boris Pasternak (traduceri adunate în volumul 'Lirice') și a publicat de asemenea literatură pentru copii: 'Unde fugim de acasă?' (1967, proză), 'O aripă și-un picior ( Despre cum era să zbor)' (1970, versuri), 'Cocostârcul Gât-Sucit' (1987, versuri), 'Cirip-Ciorap' (1993, versuri).
    Marin Sorescu s-a remarcat totodată și ca un pictor de talent, având expoziții personale în țară și în străinătate: Brașov (1989), Cluj-Napoca (1990), Irlanda (1991), Paris (1992, expoziție colectivă), București (1992).
    Expoziția este organizată de Silvia Iacob, bibliotecar și poate fi vizionată la Secția Împrumut pentru Adulți, în perioada 29 februarie – 13 martie 2016.
***

Tramvaiul iesean, istorie si pasiune




Biblioteca Centrala Universitara Mihai Eminescu


Iasi


1 - 15 martie 2016






    Evenimentul este organizat de Biblioteca Centrală Universitară Mihai Eminescu Iaşi în parteneriat cu Asociaţia Tramclub Iaşi şi cu Regia Autonomă de Transport Public Iaşi pentru a marca împlinirea a 118 ani de la introducerea tramvaiului electric în urbea moldavă.
    Proiectul expoziţional este o provocare pentru iubitorii de cultură, propunând, pe de o parte, o incursiune în istoria oraşului şi, pe de alta, o viziune inedită asupra transportului public ieşean, manifestată prin proiecte artistice şi tehnice deopotrivă, ce surprind perioada contemporană şi creionează intenţii pentru viitor.
   Expoziţia reuneşte cărţi poştale şi fotografii de epocă păstrate în colecţiile bibliotecii şi proiecte de actualitate destinate transportului public ieşean realizate de Asociaţia Tramclub Iaşi.
Vernisajul va avea loc marţi, 1 martie, ora 17:00.
***Biblioteca Centrala Universitara "Mihai Eminescu" Iasi

In vremuri de altadata




Arta plastica contemporana romaneasca


Ionel Haloiu


Castelul Julia Hasdeu, Campina


27 februarie 2016








Romanul




Lansare de carte


Mika Waltari


Libraria Humanitas, Cismigiu, Bucuresti


2 martie 2016





   Miercuri, 2 martie, ora 19:00, vă invităm la un eveniment dedicat maestrului absolut al romanului istoric și unuia dintre cei mai mari scriitori finlandezi: Mika Waltari. Va fi lansat Romanul, ultima din seria marilor opere istorice ale autorului finlandez, care încheie trilogia din care mai fac parte Egipteanul și Etruscul.
    Invitați:Excelența Sa, doamna Päivi Pohjanheimo, Ambasadorul Finlandei la București, Andreea Niță, traducătoarea volumului (în colaborare cu Pólika Szász), Bogdan-Alexandru Stănescu, director editorial Polirom
Lectura: actrița Nicoleta Lefter
***

Trei Poeme din Europa, Cant de iubire, Daca ai sti




Prezentare de carte


Elena Liliana Popescu


Institutul Cultural Roman, Bucuresti


3 martie 2016







   Joi, 3 martie 2016, ora 17:00, la sediul Institutului Cultural Român (Aleea Alexandru nr. 38, București) va avea loc o prezentare a volumelor multilingve de poezie Cânt de Iubire/ Song of Love/ Chanson d'Amour, Trei Poeme din Europa/ Three Poems from Europe și Dacă ai ști (22 x 29) de Elena Liliana Popescu, profesoară la Universitatea din Bucureşti. Despre cele trei apariții editoriale vor vorbi Radu Boroianu, preşedintele Institutului Cultural Român, scriitorii și traducătorii Micaela Ghițescu, Daniel Silva Perdigão, Aida Markosian, Anca Irina Ionescu, Duşiţa Ristin, Joan Llinàs și autoarea Elena Liliana Popescu.

Evenimentul se va încheia cu o scurtă lectură de poezie, în mai multe limbi.

   Cânt de Iubire - Song of Love - Chanson d'Amour a apărut sub egida editurilor Pelerin, Bucureşti &  Destine Literare, Montreal, 2013. Traducerea în engleză este semnată de Adrian G. Sahlean, prefaţa şi traducerea în franceză de Estelle Variot iar postfaţa îi aparține lui Theodor Damian. Trei Poeme din Europa - Three Poems from Europe (Editura Pelerin, 2013) este un volum multilingv (texte originale în română și traduceri în 41 de limbi care se vorbesc în Europa),  prefaţat de Raúl Lavalle, profesor la Universitatea Catolică din Buenos Aires, Argentina, cu o postfaţă de Alfredo Pérez Alencart, profesor la Universitatea din Salamanca, Spania. Dacă ai ști (22 x 29) (Editura Pelerin, 2015) cuprinde texte în română și traduceri în 28 de limbi, un cuvânt înainte semnat de Joaquín Garrigós, o prefață de Raúl Lavalle și o postfață de Theodor Damian și Theodora Theohari Apostolidis. Volumul este  dedicat memoriei profesorului Nicolae Popescu, creatorul Școlii românești de Algebră și Teoria Numerelor, membru al Academiei Române.
    "Originalitatea acestor poezii trebuie căutată în amestecul personal de clasicism şi modernism, de tradiţie şi inovaţie, amalgam insolit detectabil atât în versificaţie, cât şi în conţinutul poemelor. 
   Elena Liliana Popescu reuşeşte să se impună prin redescoperirea valorilor perene ale artei. Ca şi în cazul lui Ion Barbu, poezia sa înseamnă căutare, un teritoriu al ideii şi al marilor interogaţii, devine un act de cunoaştere, mai exact o modalitate de meditaţie asupra condiţiei umane. " (Gheorghe Glodeanu)
    "Elena Liliana Popescu este o bună prietenă şi m-a rugat să scriu câteva rânduri de prezentare a acestui volum. Dar ce nevoie are Elena Liliana Popescu de o prezentare, care să nu fie doar ostentaţia vanităţii mele, când versurile sale o precedă oriunde, în România şi în lume, deschizându-i porţile spre sufletul şi mintea cititorilor? Puţini sunt poeţii care deţin în palmaresul  lor editorial un volum cu unul sau câteva poeme traduse în mai multe limbi, mărturie materială a universalităţii. În literatura romană, cred că singurul este Mihai Eminescu, cu poemul <Luceafărul> în douăsprezece limbi. Acesta este exclusiv privilegiul marilor condeie, ca aceşti romancieri din zilele noastre a căror operă se publică simultan în mai multe ţări. Acum Elena Liliana Popescu ne surprinde şi ne copleşeşte cu acest volum de inegalabilă valoare, încă o dovadă a preţuirii de care se bucură poeta în toate colţurile lumii." (Dan Munteanu Colán - Spania)
    "Elena Liliana Popescu emoţionează prin poezia sa pentru că se exprimă prin cuvinte adevărate ce vin din adâncul sufletului său despre sentimentele omeneşti şi asupra celui mai enigmatic şi cel mai frumos dintre ele: Iubirea."  (Estelle Variot - Franța)
   "O întâmplare fericită a făcut să-i pot revedea în Spania pe Liliana şi Nicolae Popescu, atunci când Liliana a fost protagonista unei întâlniri cu cititorii. S-au ascultat atunci poemele Lilianei în lectura autoarei şi s-a conversat îndelung cu un public ce umpluse sala până la refuz, un dialog care cu greu a fost întrerupt la sfârşitul timpului disponibil. Şi acolo se afla Nicolae, mereu sprijinindu-şi soţia, dar rămânând în umbră, lăsând-o pe ea în prim plan, fără să o eclipseze, ca să spunem aşa. Şi aceeaşi atitudine am văzut-o mai apoi în toate celelalte întâlniri la care am asistat în România, prilejuite de cărţile Lilianei Popescu. Mereu am observat între ei o simbioză perfectă şi mă întreb în ce măsură inspiraţia poetică a Lilianei provine din această armonie subtilă. " (Joaquín Garrigós- Spania)
    "Dacă te lași captivat de poezia prietenei mele, îți va fi mai ușor să cultivi dragostea filosofică, unirea cu frumosul, prietenia între oameni buni și bucurie consistentă. Prin urmare, îi mulțumesc prietenei mele. S-ar putea să dorești să citești, de asemenea, în aceste umile versuri ce am vrut să spun, dragă cititorule: Cu versurile tale atingi / numerele divine ale lucrurilor: / matematica ți-a dat știință; / lira, sentimentul a ceea ce e frumos. "(Raúl Lavalle - Argentina)
    "Elena Liliana Popescu filosofează pe marginea fragilităţii existenţei noastre aici, a perisabilităţii şi vremelniciei, uneori pornind de la jocuri de sensuri şi de cuvinte şi culminând cu reflecţii antologice, ca atunci când vorbeşte despre (superba) povară a acestei cunoaşteri. " (Theodor Damian - SUA)
    "Aprecierea și interesul lui Nicolae Popescu pentru poezia soției sale dragi, Elena Liliana, mă impresionează în mod special. De asemenea, dragostea profundă și aprecierea semnificativei poete și cercetător Liliana Popescu pentru soțul său, remarcabil cercetător științific, mare matematician și om, ce se evidențiază prin sensibilitatea deosebită și calitatea poemelor sale, inspirate de el și dedicate lui, mă impresionează profund. Mă consider foarte norocoasă pentru că i-am întâlnit pe Nicolae și Liliana Popescu în viața mea, amândoi au avut o înrâurire pozitivă asupra mea, ca intelectual, cercetător științific și profesor. " (Theodora Theohari Apostolidis - Grecia)
***ICR

Interludii – în cheie fotografică




Expozitie de fotografie


Cornel Brad


Institutul Cultural Roman, Bucuresti


2 - 28 martie 2016





   Miercuri, 2 martie 2016, de la ora 18:00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38, București) va avea loc vernisajul expoziției Interludii – în cheie fotografică semnată de Cornel Brad. Alături de artistul fotograf, la eveniment vor lua cuvântul Radu Boroianu, președintele ICR, împreună cu personalități ale vieții culturale și reprezenți ai instituțiilor statului.
    Expoziția reunește o selecție de portrete ale unor soliști, dirijori, instrumentiști și dansatori participanți la ediția din 2013 a Festivalului Internațional George Enescu, incluse în albumul omonim apărut la Editura Igloo Media. Albumul, prefațat de violonistul Alexandru Tomescu, cuprinde imagini surprinse între repetiții și concerte, în principal în culisele sălilor de spectacol. La vernisaj va fi proiectat un film de prezentare a lucrării, realizat de artistul vizual Mihai Cucu, cu o coloană sonoră semnată de compozitoarea Sabina Ulubeanu.
    Proiectul a mai fost itinerat la reprezentanțele ICR de la Berlin, Viena și Londra, precum și la galeria NeoGalateca din București.
    Cornel Brad (n. 1974) a lucrat ca librar, editor și manager de proiecte de protecția mediului, înainte de a de a realiza că pasiunile sale cele mai profunde sunt fotografia, muzica și oamenii.  Accesul în culisele celei de-a XXI-a ediții a Festivalului George Enescu de la București i-a oferit prilejul să-și împletească aceste pasiuni. Fotografiile sale au fost publicate în Adevărul, Aspen Idea, Decât O Revistă, Igloo, Observator Cultural, La Terasse și AgriPlus, National Geographic și se află în colecții particulare din Austria, Belgia, Canada, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie, România, Rusia și SUA.
    "Este extraordinar să fotografiez muzicieni pentru că ei par a fi simpli oameni, însă au puterea de a face instant camera de fotografiat proiector de vise, creuzet de timp și arhivă de sentiment. Am fotografiat oameni în culisele festivalului, în timpul repetiţiilor, al pauzelor, al sfârşiturilor de concerte, între părţile muzicale. Am fotografiat «între» şi «în», şi explic astfel titlul cărţii (…) Acolo, în anticamerele revenirii la viaţa zgomotului pământesc.“Cornel Brad
 Accesul publicului la vernisaj este liber. 
Expoziția poate fi vizitată în perioada 2-28 martie.
***ICR

De drag de Doamne și Domnițe




Centrul Cultural Palatele Brancovenesti


Mogosoaia


5 martie 2016






   Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti, Mogoşoaia, organizează sâmbătă, 5 martie, câteva evenimente din Drag de Doamne și Domnițe:
-           Începând cu ora 15:00, Doamna Aurora Liiceanu ne va vorbi despre Doamnele de altădată
-           De la ora 16:00, galeria Foișor a Palatelor Brâncovenești va găzdui expoziția de bijuterie a Cameliei Popa – Sinonime
-           În continuarea vernisajului vom fi purtați din Drag de Domnițe de ansamblul de muzică medievală Truverii

   De la ora 17:00, galeria Foișor ne deschide Spaţiul imaginării - expoziția retrospectivă de sculptură şi grafică a regretatului Alexandru Nancu/ Curator: Luiza Barcan/ Critic de artă: Mădălina Mirea.
   Expoziţia va conţine lucrări din mai multe perioade de creaţie ale artistului, începând din anul 1983, cel al debutului, şi până în 2012, ultimul său an de viaţă. Vor fi expuse sculpturi realizate în piatră, marmură, bronz şi lemn, precum şi lucrări de grafică în tehnică mixtă, schiţe şi desene de sculptor.
     Titlul expoziţiei, o sintagmă a autorului însuşi, desprinsă dintr-un studiu dedicat simbolicii fundamentale tradiţionale, este menit să pună în evidenţă legătura dintre preocupările de natură teoretică ale lui Alexandru Nancu şi creaţia sa efectivă de artist plastic cu o activitate complexă, extinsă asupra mai multor domenii precum: spiritualitatea creştină, arta tradiţională şi ecourile ei în arta contemporană, arhitectura, cercetarea şi restaurarea patrimoniului, studiul simbolurilor.
   De la ora 17:30, curatorii Krzysztof Balcerowiak, Andrei Ciubotaru și Max Skorwider aduc la Palat profesori și studenți de la Departamentul de Print, Facultatea de Arte Grafice și Comunicare vizuală, Universitatea de Arte Poznan (Polonia)/ Expun: Krzysztof Balcerowiak, Andrezej Bobrowski, Marek Glinkowski, Stefan Ficner, Dorota Jonkajtis, Jaroslav Janas, Katarzyna Krawczyk, Maciej Kurak, Maryna Mazur, Agnieszka Mori, Grzegorz Nowicki, Miroslaw Pawlowski, Max Skorwider, Piotr Szurek, Michal Tatarkiewicz, Radoslav Wzodarski

Identitate - Pictura pe sticla




Arta plastica contemporana romaneasca


Teofilia Juravle


Gallery, Bucuresti


17 martie 2016




Vernisaj: 17 martie 2016, ora 19:00.
Adresa: Strada Leonida, 9-11.
Invitati speciali: Jezebel si Alexandru Mihai Burca
Cover: Toni Todosiciuc 
***
Teli Iacsa

Maiestrie in varf de ac




Muzeul Judetean Teohari Antonescu


Giurgiu


1 martie 2016






    In data de 1 martie 2016, ora 11:00, Muzeul judetean Teohari Antonescu are placerea de a va invita sa participati la vernisajul expozitiei de goblenuri Maiestrie in varf de ac. 
   Aceasta expozitie face parte dintr-un ciclu de expozitii, Colectii si colectionari, prin care muzeul nostru incearca sa aduca in fata publicului giurgiuvean, si nu numai, creatiile persoanelor indragostite de frumos care ne fac mandri de orasul nostru.
 ***

Upanişad




Lansare de carte


Ovidiu Cristian Nedu


Muzeul Casa Cuza Voda, Galati


2 martie 2016





  Editura Muzeului de Istorie Galaţi vă invită miercuri, 2 martie 2016, ora 13:00, la evenimentul editorial prilejuit de lansarea primului volum din lucrarea Upanisad, autor Ovidiu Cristian Nedu.
   "Upanişadele ilustrează în mod paradigmatic o anumită etapă din evoluţia mentalului colectiv al speciei umane, etapă care îşi găseşte şi alte importante instanţieri printre religiile lumii, şi care constă din coroborarea a două elemente, unul de natură cognitivă şi altul de natură existenţial-soteriologică. În plan cognitiv, începe să se intuiască, în mod preştiinţific, ordinea şi unitatea Universului şi se caută un element explicativ pentru acestea; în plan existenţial, se dezvoltă o utopică ambiţie religioasă care vizează o deplină accedere, racordare, la principiul unităţii universale."
   Evenimentul se va desfăşura la Muzeul Casa Cuza Vodă Galaţi, str. Al. I. Cuza, nr. 80.
 Vă aşteptăm !




Exponatul lunii




Muzeul Judetean Teleorman


Alexandria


1 - 31 martie 2016





   Muzeul Judeţean Teleorman vă invită marţi, 1 martie a.c., ora 11:00, la deschiderea Exponatului Lunii Martie.
   Pentru perioada 1 – 31 martie 2016, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator un obiect deosebit aflat în patrimoniul instituţiei. Este vorba de Hermineta din jad alpin de la Ciolanestii din Deal.  
   Hermineta din jad alpin a fost descoperită în situl gumelniţean de tip tell de la Ciolăneştii din Deal. Acesta mai este cunoscut şi sub numele de Măgura Ţui şi se situează la marginea de nord-est a satului, în lunca Pârâului Câinelui. Cercetări arheologice asupra sitului au avut loc în anii 1964-1966.
   Piesa a fost descoperită în campania din anul 1966 într-un nivel arheologic aparţinând fazei de mijloc a culturii eneolitice Gumelniţa. Are o formă prismatică, trapezoidală în plan. Este din jad provenit din munţii Alpi, aşa cum s-a dovedit în urma analizelor recente făcute de arheologul francez Pierre Pétrequin. Este deosebit de bine lucrată, bine şlefuită şi în mod sigur a fost folosită la tăiat - posibil lemnul.
   Topoarele, herminetele şi dălţile din piatră şlefuită au făcut parte din uneltele de piatră şlefuită utilizate de toate populaţiile neo-eneolitice. Erau obţinute atât din roci moi, sedimentare, cât şi din roci dure, aduse din zone montane. Atunci când se foloseau roci deosebite, cum este jadul, uneltele deveneau şi obiecte de prestigiu, putând călătorii şi mii de kilometri. Prezenţa lor atât de departe demonstrează existenţa unor legături strânse între comunităţile neo-eneolitice şi a unor rute pe care circulau obiecte de prestigiu din jad dar şi cupru sau aur.

Eros si sexualitate in Dacia Romana




Lansare de carte


Muzeul Judetean de Istorie si Arta Salaj, Zalau


3 martie 2016





   O expozitie cu un subiect "sensibil", acompaniata de o conferinta incantatoare a profesorului Alexandru Diaconescu de la UBB Cluj, nu va "pleca" de la organizatori la colaboratori fara lansarea primului catalog de expozitie cu aceasta tema: Eros si sexualitate in Dacia Romana. 
   Va invitam asadar joi, 3 martie, ora 14:00, la sectia Vasile Lucacel a Muzeului salajean pentru a ne bucura impreuna de aparitia acestui material de promovare a valorilor de patrimoniu de la cele 9 muzee participante la proiectul de colaborare.
***

Anul Brancusi




Expozitie de fotografie


Biblioteca Judeteana Alba, Alba Iulia


2 martie 2016





   2016 este Anul Brâncuși în România. Cu acest prilej, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană Lucian Blaga Alba, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, organizează o expoziție fotografică inedită.
   Este vorba despre o prezentare de imagini despre omul și artistul, viața și arta lui Constantin Brâncuși.
   Vernisajul va avea loc miercuri, 2 martie 2016, ora 13:00, în holul Bibliotecii Județene din Alba Iulia.
   Prezintă Teodor Dădălău, artist-fotograf, reprezentant al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.
 *** Alba24.

Martisor si martisoare




Casa Memoriala Tudor Arghezi


Bucuresti


1 martie 2016





Primăvara vine la Mărțișor!
Vă așteptăm așadar mâine la Casa Memorială Tudor Arghezi, cu muzică și mărțișoare.
***

De ce iubim femeile si primavara?




Arta plastica contemporana romaneasca


Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi, Bucuresti


2 - 20 martie 2016




Vernisaj: 1 martie 2016, ora: 18:00.
***Uniunea Artiștilor Plastici din România

Apele minerale din estul Transilvaniei





Muzeul Oltului si Muresului Superior


Miercurea Ciuc


29 februarie 2016




   Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni  invită să vizitaţi, începând cu data de 29 februarie 2016, la Muzeul Oltului şi Mureşului Superior din Miercurea-Ciuc, str. Petőfi Sándor, nr. 23, expoziţia Apele minerale din estul Transilvaniei (Exploatarea apei minerale şi industria balneară în secolul al XIX-lea şi prima jumătate a secolului al XX-lea în zona Harghita-Covasna).
   Expoziţia, organizată în colaborare cu Arhivele Naţionale Covasna şi Arhivele Naţionale Mureş, reuneşte documente şi imagini din perioada 1773-1948 referitoare la folosirea apelor minerale, din spaţiul geografic abordat, pentru consum şi în scop curativ şi referitoare la activitatea staţiunilor balneare Borsec, Tuşnad, Homorod, Iacobeni, Vâlcele, Covasna, Malnaş, Balvanyos, Şugaş în spaţiul temporar vizat.
    Pentru mai multe informaţii puteţi apela la numărul de telefon 0266317726, la e-mail moms_hr@yahoo.com sau vizitaţi site-ul muzeului: www.mncr.ro.
Vă aşteptăm cu drag!

Anuarul Societatii Prahovene de Antropologie Generala




Lansare de carte


Centrul Dramatic Mythos, Ploiesti


2 martie 2016




   Centrul Județean de Cultură Prahova organizează miercuri, 2 martie 2016, ora 17:00,
la Centrul Dramatic Mythos (Palatul Culturii), lansarea Anuarului Societatii Prahovene de Antropologie Generala nr. 1/2015, publicație care își propune să valorifice toate tipurile de discurs antropologic.
***Centrul De Cultura Prahova




Exponatul lunii martie: Mătăsarul




Complexul Muzeal de Stiintele Naturii Ion Borcea


Bacau


martie 2016







    Incepând de astazi: Exponatul lunii martie este Mătăsarul (Bombycilla garrulus)
   Specia este, în ţara noastră, oaspete de iarnă. Călătoreşte în fiecare an (din octombrie până în martie) spre Europa Centrală şi de Est din Finlanda, Peninsula Scandinavă şi Rusia. Este prezent în păduri de conifere şi mixte, precum şi în zonele din jurul lacurilor, bălţilor şi cursurilor de apă.
   Mătăsarul aduce beneficii importante ecosistemului prin dispersarea seminţelor provenite de la diferitele fructe pe care le consumă. Cuibul are formă de ceaşcă. Este construit de parteneri la înălţime, din iarbă, crenguţe şi muşchi.
***



Colonia 21




Arta plastica contemporana romaneasca


Galeria de Arta Theodor Pallady, Iasi


1 - 10 martie 2016





   Uniunea Artistilor Plastici din Romania Filiala Iasi are onoarea de a va invita marti, 1 martie 2016, la Galeria de Arta Th Pallady pentru vernisajul expozitiei Colonia 21. Va asteptam!
***

Salonul Literar Axis Libri




Lansare de carte


Biblioteca Judeteana V. A. Urechia, Galati


3 martie 2016





    Biblioteca Județeană V. A. Urechia Galați vă invită joi, 3 martie 2016, ora 17:00, la redeschiderea stagiunii Salonului Literar Axis Libri, manifestare culturală organizată săptămânal în Sala de lectură Mihai Eminescu, la sediul central. 
    Evenimentul va cuprinde lansarea următoarelor volume: Orbita zeului, autor Aura Christi – redactor șef Contemporanul. Ideea europeană; Ziua Recunoștinței, autor A.M. Homes – traducător Petru Iamandi.


   În cadrul manifestării se va desfășura și Conferința Nevoia de lectură ca parte a proiectului RomâniaCiteşte.ro – un proiect multianual lansat de Contemporanul care va avea în vizor importanţi artişti români contemporani, scriitori, actori, regizori etc., prin care se afirmă europenitatea structurală a culturii române. 
   Manifestarea va fi deschisă de un minirecital susținut de artiștii lirici Luminița Vologa și Mariana Pisică de la Teatrul Muzical Nae Leonard. Moderator: Theodor Parapiru.
***Biblioteca V.A. Urechia Galati

Actiuni comemorative si omagiale




Muzeul Judetean Teleorman


Alexandria


2 martie 2016




    Muzeul Judeţean Teleorman, în colaborare Secţia Numismatică Alexandria, organizează miercuri, 2 martie a.c., o serie de acţiuni omagiale prilejuite de comemorarea a 100 de ani de la trecerea în eternitate a Reginei Elisabeta a României şi de împlinirea a 150 de ani de la venirea lui Carol I pe pământ românesc, după cum urmează:
- ora 11:30, Catedrala Episcopală Sfântul Alexandru, slujbă de pomenire şi lansarea plachetei omagiale Regina Elisabeta a României – 100 de ani de la trecerea în eternitate;
- ora. 12:30, Muzeul Judeţean Teleorman – deschiderea expoziţiei 150 de ani de la venirea lui Carol I pe pământ românesc, prezentarea bustului omagial Carol I – 150 de ani şi a volumelor Margareta. Mărturia unui sfert de veac regal de Sandra Gătejeanu-Gheorghe şi Cotroceniul regal de Diana Mandache, apărute în 2015 la Editura Curtea Veche din Bucureşti.
Acţiunile vor fi onorate de prezenţa A.S.R. Principesa Maria a României.

Universul Papusilor




Biblioteca Judeteana Mihai Eminescu


Botosani


1 - 10 martie 2016






Eleganţă şi tradiţie în moda feminină. De la Belle Époque la interbelic




Muzeul National Cotroceni


Bucuresti


3 martie - 29 mai 2016





   Muzeul Naţional Cotroceni organizează joi, 3 martie 2016, ora 18:00, în Salonul Cerchez, vernisajul expoziţiei Eleganţă şi tradiţie în moda feminină. De la Belle Époque la interbelic, expoziţie dedicată Zilei de 8 Martie - Ziua Internaţională a Femeii. 
   Expoziţia Eleganţă şi tradiţie în moda feminină. De la Belle Époque la interbelic valorifică patrimoniul Muzeului Naţional Cotroceni şi două colecţii particulare oferite cu amabilitate de Iulia Gorneanu şi Oana Creţu. În cadrul expoziţiei vor figura rochii, fuste şi bluze reprezentative pentru moda sec. al XIX-lea şi începutul sec. XX, accesorii (pălării, mănuşi, poşete, evantaie, bijuterii, ace de pălărie, umbreluţe de soare), sticluţe de parfum, pudriere, casete de bijuterii, dantele, cutii de pălării, alături de costume populare, fote şi ii din perioada anilor '20 - '30 din diferite zone ale ţării, marame, veste brodate cu motive populare, brâie şi paftale din metal argintat. Atmosfera de epocă va fi întregită de fotografii şi cărţi poştale reprezentând doamne din societatea românească, dar şi pe principesa şi regina Maria a României, simbol al eleganţei şi graţiei feminine şi promotoare a purtării costumului popular românesc în cercurile oficiale.
   Vernisajul expoziţiei va fi urmat de un recital cameral susţinut de baritonul Silviu Mihăilă şi pianista Teodora Ţepeş. Programul va cuprinde lucrări semnate George Enescu, Serghei Rachmaninov, Fréderic Chopin, Gabriel Fauré.
Va rugam sa confirmati prezenta dvs. aici:

In umbra destinului




Lansare de carte


Igor Isac


Centrul Social Frederic Ozanam, Resita


2 martie 2016

 



Prezinta: dr. Ionel Bota si criticul Gheorghe Jurma.

Invitat : clarinetistul Florin Codruț Cornea, clasa a XII-a Liceul de Arte Sabin Pautza, (prof. Eremia Brejneni), deținator al locului III la Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală.
***Biblioteca Judeteana Paul Iorgovici Resita