luni, 3 iunie 2013

Opera de arta la microscop



Muzeul National de Arta al Romaniei


Bucuresti


8 - 9 iunie 2013




  Sâmbătă, 8 iunie şi duminică, 9 iunie te invităm în vizită la Muzeul Naţional de Artă al României pentru un nou program din seria întâlnirilor Opera de artă la microscop.
  Sâmbătă, 8 iunie 2013, începand cu ora 12:00, program pentru tinerii cu vârste cuprinse între 13 si 14 ani. Durata aproximativă a programului: 1 ora şi 45 de minute.
  Duminică, 9 iunie 2013, începând cu ora 15:00, program pentru tinerii cu vârste cuprinse între 15 si 19 ani. Durata aproximativă a programului: 1 ora si 45 de minute.
  În acest week-end, opera de artă adusă "sub microscop" este tabloul Portretul Giovannei Spinola Pavese, de Peter Paul Rubens.
  Preţ bilet: 10 lei (include biletul de intrare in Galeria de Arta Europeană a MNAR şi taxa de participare la program)
  Participarea la program se face pe bază de înscriere individuală, la telefon 021.313.30.30 - interior 876, sau prin e-mail la educatie@art.museum.ro.

Visul unei nopti de vara





   La indemnul unei campanii BlogalInitiative.ro trebuia sa prepar ceva cat mai apetisant, ceva mai special, eventual exotic, in asa fel incat sa cuceresc (culinar) cat mai multi  bloggeri votanti dar si pe membrii juriului. Treaba extrem de complicata tinand cont de gusturi...care nu se discuta, evident, prietenii "de-o viata" si alte aspecte cu care nu va mai plictisesc eu acum. Fotografiile, ba chiar si filmarile, erau binevenite in sustinerea mirobolantului meu proiect.  Miza era importanta, premiul pus la bataie fiind deosebit de atractiv, adica unul dintre produsele pe care le puteti gasi pe http://www.beko-innovachef.ro/
  Am zis, una peste alta, SA MA BAG si eu. Este o expresie despre care am auzit, din surse sigure, ca este foarte apreciata de catre firmele care dau comenzile pentru campaniile publicitare. Daca nu ma credeti, revin cu amanunte. 
   Asa...Problema cea mai spinoasa s-a ivit inca din start. Nefiind eu un gurmand deosebit niciodata, dar ever never, nu am reusit sa trec peste stacheta unui ostropel de pui, ciolan afumat cu fasole, varza calita cu carnaciori (de Plescoi sau oltenesti)...De prajituri in foetaje si umpluturi sofisticate nici nu s-a pus vreodata vorba. Desi, la dulciuri sunt primul pe lista...la infulecat, desigur.
   Mi-am tot muncit bruma de materie cenusie din dotare zile si nopti in sir. Nu mai aveam stare, devenisem o fiinta de-a dreptul imposibila pentru cei din jur. Care fiinte, fiind doar una, s-a si sesizat de-ndat. Astfel ca deunazi, Marlen, empatica (chiar peste masura) ma cheama la "vorbitor" si, ce s-o mai lungesc, afla pricina zbuciumului meu - nocturn si diurn dupa cum v-am si raportat mai sus. Asa ca din clipa marturisitoare mi-a si luat greutatea de pe umeri apucandu-se cu voiosia-i caracteristica in astfel de ocazii de gatit... Cotlete de miel.
   Bine, bine, veti intreba, dar de ce taman cotlete de miel. Pai pentru ca mai aveam asa ceva in congelator de la Pasti si-n al doilea rand pentru ca imi place carnea de miel, gatita in toata felurile, fara exceptie...
   Si acum, pentru curiosi, despre modul de preparare: a pus ierburile aromate (rozmarin, cimbru, patrunjel) si usturoiul intr-un mojar cu pistil si le-a maruntit pana a obtinut o pasta. A adaugat uleiul de masline, mustarul si parmezanul (2 linguri) si a amestecat in continuare. A adaugat sare si piper dupa gust si a uns cotletele (sase la numar) cu pasta formata. Le-a lasat apoi la marinat, in frigider, timp de o ora.  Dupa care a incins cuptorul la 200 grade Celsius si a uns o tava cu ulei de masline. A asezat cotletele marinate si le-a tinut la cuptor cam 30-40 de minute pana ce s-au rumenit si au capatat o crusta crocanta. Cand au fost gata, le-a scos din cuptor si le-a mai lasat, sa se "odihneasca" vreo 10 minute, inainte de a le felia. Noi am servit fripturica cu garnitura de cartofi si legume la cuptor desi se poate cu doar una dintre ele. Am fost multumiti, nu numai de cum arata dar mai ales de gustul delicios; drept pentru care va invitam si pe voi sa incercati un astfel e preparat.
   Usurat ca mi-am dus la bun sfarsit misiunea (provocarea ar fi sunat mai "cool") am dormit in noaptea urmatoare ca un prunc. M-am trezit odihnit, cu mare avant de a "muta si muntii din loc"...dar si la realitate...Langa pat, pe covor, am zarit suplimentul Mega Image: Sarbatorim impreuna... Pe coperta caruia, intr-o fotografie (vezi mai sus), tronau in toata splendoarea lor, cotletele de miel...A fost un vis... dintr-o noapte de inceput de vara. Frumos, dar doar un vis...

***
Cu acest articol m-am alaturat campaniei Blogchef.ro – Gatim ce poftesti!, in care Andreea Patrascu, Cetin Ametcea, Sebastian Bargau si Radu Bazavan se lupta pentru titlul de „Blogchef”, powered by BEKO"
    
  

Festivalul Internațional de Film Despre Mediu și Oameni





 PELICAM


Tulcea


editia a II-a, 14 - 16 iunie 2013






Pe 15 iunie, la Casa Avramide, are loc un workshop de fotografie si film in conditii extreme sustinut de Keith Partridge (director de imagine BBC); 
totodata este prezentata si expozitia de fotografie a artistului Sorin Onisor.

Festivalul International de Film PELICAM editia a II-a 
aduce filme in premiera nationala si invitati straini:

KEITH PARTRIDGE, in prezent director de imagine pentru BBC, multi premiat pentru filmari in conditii extreme este invitatul special al celei de-a doua editii PELICAM IFF

12 filme de lungmetraj in premiera nationala – documentare, fictiune si animatie - din tari precum Germania, Franta, Norvegia, Danemarca, Polonia, Canada, 3 lungmetraje filmate in Romania si o sectiune speciala de scurtmetraje pot fi vizionate intre 14-16 iunie LA Tulcea.

• Concertele in aer liber cu ROBIN and THE BACKSTABBERS si SUIE PAPARUDE, proiectiile de film in aer liber, workshopurile de specialitate, dezbaterile cu invitati internationali si vernisajul de fotografie sunt evenimentele principale ale celor 3 zile din orasul de la malul Dunarii.

Pelicam International Film Festival, editia a II-a debuteaza anul acesta pe 14 iunie, la Tulcea cu un program artistic complex, fiind singurul festival de film din Romania avand ca tema principala mediul inconjurator si oamenii.
Timp de 3 zile, in Piata Civica si in Centrul Cultural Jean Bart vor avea loc proiectii in aer liber si videoproiectii in premiera nationala a 15 filme de lungmetraj din tari precum Germania, Franta, Norvegia, Danemarca, Polonia, Elvetia, Canada si Anglia, filme premiate la alte festivaluri de renume si realizate de regizori celebri a caror cariera a fost premiata in cadrul festivalului international de film de la Berlin, Cannes sau chiar la Oscar. 
Printre numele sonore din cadrul PIFF 2013 se numara filmul norvegian din deschidere North of the Sun in regia lui Inge Wegge urmat de concertul celor de la Robin and The Backstabbers vineri 14 iunie si filmul La Soif du Monde in regia celebrului fotograf Yann-Arthus Bertrand, cunoscut la nivel mondial pentru cartea sa: Pamantul de pe cer si filmul sau Home. 
 Pelicam aduce si cel mai recent film al celebrului regizor german Fatih Akin, documentarul Polluting paradise prezentat la Cannes in 2012. 
Pe data de 16 iunie in Piata Civica va avea loc ceremonia de inchidere si decernarea premiilor celei de-a doua editii a festivalului de film Pelicam urmate de concertul celor de la Suie Paparude.
Incluse intr-o proiectie speciala atat in Piata Civica cat si in Centrul Cultural Jean Bart sunt filmele care se vor proiecta in prezenta echipei aflate in Romania si anume: “More Than Honey, in regia lui Markus Imhoff, castigator al Ursului de Argint la Berlin IFF si nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film strain pentru celebra opera The Boat is Full, filmul Rosia Montana a Town on the Brink proiectat in prezenta regizorului de origine germana Fabian Daub, interesat de subiectul regiunii Rosia Montana aflat in dezbateri internationale, si filmul Tous Cobayes in regia lui Jean Paul Jaud cunoscut pentru celebrul documentar, Nos Enfants nous Accuseront".
Pelicam IFF 2013 aduce si o sectiune de scurtmetraje si trei filme incluse special in program pentru publicul tanar din Tulcea cat si proiectia filmului Botiza, avand ca tema principala viata oamenilor din satul maramuresean Botiza si activitatea lor, poveste prezentata la nivel mondial de catre regizorul Frédéric Gonseth.
Pe langa proiectiile de film si concertele in aer liber, a doua editie a festivalului international de film Pelicam include si o serie de dezbateri cu invitati speciali si workshopuri sustinute de profesionisti precum si vernisaj de fotografie cu lucrarile lui Sorin Onisor, expuse in cladirea muzeu a orasului Tulcea, Casa Avramide.
Keith Partridge, care in prezent lucreaza pentru postul international de televiziune BBC, premiat pentru peste 60 de productii de cinema si televiziune filmate in conditii extreme va sustine pentru prima oara in Romania un workshop pe data de 15 iunie, in cadrul celei de-a doua editii a festivalului de film Pelicam. Tot o ocazie unica pentru amatorii de film documentar si de noile tehnologii o reprezinta si workshopul sustinut de Stephane Siohan, realizatorul webdocumentarului Go ! Ukraine care va prezenta publicului metoda realizarii a unui documentar interactiv cu un impact puternic in mediul online.
Festivalul International de film Pelicam ofera ocazia publicului din Romania sa descopere activitatiile oamenilor din alte tari, abordarea lor fata de mediul inconjurator, respectul si pretuirea pentru natura in general. De ce ar trebui sa valorificam, sa protejam si sa dezvoltam mediul in care traim este foarte bine surprins si prezentat prin cea de-a 7-a arta, cinematografia, reprezentata prin filmele si activitatile conexe din cadrul celei de-a doua editii Pelicam IFF. 
Intrarea la toate evenimentele Pelicam IFF 2013 este gratuita.

Festivalul international de film Pelicam este un eveniment organizat de Asociatia Culturala Les Herbes Folles si, incepand cu 2013, Pelicam face parte din Green Film Network, reteaua internationala a festivalurilor de film de mediu.
***Icem Tulcea

La povesti cu Ion Creanga


Casa Memoriala Nicu Enea


Ovidiu Rusu


Expozitie de ilustratie de carte


Bacau


5 iunie 2013





  
  Vă invităm să participați la vernisajul expoziției de ilustrație de carte La povesti cu Ion Creanga a elevului Ovidiu Rusu din clasa a VIII-a, Colegiul Național de Artă George Apostu, profesor coordonator Ioan Lăzureanu.
  Vă aștepăm cu drag, miercuri - 5 iunie 2013, ora 11:00, la Casa Memorială Nicu Enea Bacău.




Miscarea Aradeana



Serile Miscarii Aradene


Invitatie la drumetie


Grand Bulevard, Arad


7 iunie 2013






   Situația turismului arădean ne-a determinat să îi dedicăm o primă abordare la Serile Mișcării Arădene de vineri, 7 iunie 2013, incepand cu 19:00, la Grand Boulevard, avându-i ca invitați speciali pe domnul prof. dr. Dorel Gureanu și pe domnul Ovidiu Cizmaș.
   La Arad există mai multe asociații care promovează potențialul turistic local și au activități legate de spațiul montan (drumeție montană și orientare sportivă): Condor Club, Hoinarii Zărandului, Veniți cu Noi, Speowest, Amicii Zarandului, Steaua Nordului, Explorer etc. Cei care iubesc drumeția, toți prietenii naturii sau cei care caută activități atractive pentru weekend li se pot alătura; dar despre asociațiile turistice, vă promitem o ediție dedicată special.


Bazar literar


Cultura musulmana in literatura si in afara granitelor


Bohemia Tea House, Bucuresti


9 iunie 2013








   Am aflat formula magică cu care deschidem peșteri pline de comori de la Ali Baba și cei 40 de hoți, ne-am împrietenit cu Duhul lui Aladin și lampa fermecată și am călătorit peste mări și țări alături de Sinbad Marinarul. Literatura arabă ne-a răsfățat cu povești despre duhuri, magicieni și locuri legendare cât să ne ajungă mai bine de O mie și una de nopți. Și apoi?
  Apoi citim despre prejudecăți, legende și volume interzise. Ce este adevărat și cât rămâne doar un mit ?
  Bazar Literar își propune să ridice vălul din ochii occidentalului prin dezbaterea Cultura musulmană în literatură și în afara granițelor unde invitați din lumea islamică ne vor povesti despre literatura și cultura musulmană și vor răspunde la întrebările curioșilor.
  Duminică, 9 iunie 2013, începând cu ora 17:00, te așteptăm pe terasa ceainăriei Bohemia Tea House.
  Invitat special: Isac Alak Alina, Doctorand în filosofie - specializarea orientări islamice contemporane.
+ Invitați surpriză ce cunosc cultura islamică. 

  Primele 20 de persoane care ajung la eveniment vor primi cadou cărți cu povești și învățăminte din cultura islamică.

Intrare: 25 lei. 
Accesul se face face pe bază de rezervare la numărul: 0727.333.631 
Bohemia Tea House, Strada Poiana Narciselor nr 1, vis-a-vis de Conservator. 

Euroscepticismul - o noua doctrină în Europa ?




Fundația Europeană Titulescu


Casa Titulescu, București


7 iunie 2013






FUNDATIA EUROPEANA TITULESCU


CENTRUL DE STUDII STRATEGICE

Va invita la dezbaterea

Euroscepticismul - o noua doctrina in Europa ?

Expuneri introductive:

Renate WEBER, europarlamentar
Adrian SEVERIN, europarlamentar
Paul DOBRESCU, prof.univ.dr. SNSPA
Marius PIELEANU, sociolog

Evenimentul are loc vineri, 7 iunie 2013, ora 16:00, la Casa Titulescu, 
Sos. Kiseleff 47, Bucuresti
Daca aveti placerea sa luati parte la evenimentul organizat la 
Fundatia Europeana Titulescu, 
puteti confirma la Liliana Filip 
 evenimente@titulescu.eu.


Cafeneaua critica


Despre spectacolul poetic


Club A, Bucuresti


5 iunie 2013





   Chris Tanasescu (în grafia adoptată – tot din raţiuni "internaţionaliste”! – de către Cristian Tănăsescu): remarcabil poet român, autor al cîtorva apreciate volume de versuri; lider – de asemenea – al grupului de "spectacol poetic” (poetry performance) Margento, cu numeroase reprezentații în ţară şi în lume, prezent la festivaluri de gen de pe mai multe continente; anglist şi americanist prin formaţie, traducător de poezie de limbă engleză şi eseist interesat de aceleaşi spaţii culturale. 
   La Cafeneaua critică, "autorul-spectacol Chris Tanasescu va vorbi despre scrierile şi "performările” sale și va... "performa” !

Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

Cer si pamant




Arta plastica contemporana romaneasca


Corneliu Dumitriu


Sala Constantin Brancusi, Palatul Parlamentului, Bucuresti


5 iunie 2013








Per entre els dies




Diaspora romana


Lansare de carte


Marin Sorescu


Barcelona, Madrid


5 iunie 2013





   Miercuri 5 iunie 2013, la libraría La Central del Raval (Elisabets, 6 / 08002 Barcelona), la ora 19:00, va avea loc lansarea de carte Per entre els dies, de Marin Sorescu - prima antologíe in limbile catalana si romana care reuneste o suta dintre cele mai bune poezii ale lui Marin Sorescu publicate in timpul vietii.
   Prezentarea cartii, in cadrul acestui eveniment, revine Corinei Oproae (co-traducatoarea cartii) si lui Francesc Parcerisas (cel care a scris prefata cartii). Lectura unor poezii o vor face poetul Amadeu Vidal i Bonafont si Corina Oproae. La finalul acestei prezentari Elsa Hackett va canta o melodie avand ca tema figura poetului Marin Sorescu. 



  Sambata, 8 iunie, la Cafe Mandacaru (c/Magalhaes, 35, 08004 Barcelona), de la ora 19:00 va avea loc prezentarea acestei carti ce va cuprinde o lectura din poemele lui Marin Sorescu si un recital de pian. Autorii acestui eveniment sunt:
Xavier Montoliu Pauli
Emma H. Montoliu
Toni Rubies(pian)
Maria Rosa Serra(pian).

***romaniadinbarcelona.es

Zilele Culturii Portugheze




Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti


Bucuresti


11 - 16 iunie 2013




Program complet:

MARŢI
11 iunie 2013
10.00 – 19.00
- Stand Carte/CD, Humanitas, Vivaldi,…
- Stand TAP Portugal și agenţiile de turism: Cocktail Holidays, Interra, Karpaten
- Stand degustare gastronomie portugheză: Firmele Portuguese Management SRL și Portugal Trading SRL

-  Expoziţii FADO și AZULEJOS
RUŞEŢU
STĂNEŞTI
PAVILIONUL DE VARĂ
SALA STHAL

10.00-11.30
Made by you (www.madebyyou.ro )- Ceramica pictată de Tine - pictură pe azulejos, adresată atât celor mari, dar  și celor mici,
 inscrieri: renata@madebyyou.ro
coord. Dna Renata Sabău
IEUD

11.30-12.30
Atelier  de Cuvinte și Povești Portugheze pentru copii – Povestea lui Santo António
coord. Sȋnziana Socol și Alexandra Anton
BANCU

15.00-15.30
Proiecţie documentar  turistic: SINTRA, (subtitrare in lb romȃna) trad. Corina Nuţu
SALA VICTOR ION POPA

16:00-17:00
Conferinţa:
Jazzul portughez intre universalism și expresie identitară, prezintă Conf.univ.dr. Virgil Mihaiu
SALA VICTOR ION POPA
18.00-19.00
Deschiderea oficială

Cuvȃnt de bun-venit
 Dl. Ricardo Pracana, Insarcinat cu Afaceri a.i. al Ambasadei Portugaliei la Bucuresti
Dna. Paulina Popoiu, Director General al Muzeul Naţ ional al Satului „Dimitrie Gusti”

CONCERT MUZICA FADO cu MARIA RÃDUCANU
SCENA

MIERCURI
12 iunie 2013
10.00 – 19.00
- Stand Carte/CD , Humanitas, Vivaldi,…
- Stand TAP Portugal și agenţiile de turism: Cocktail Holidays, Interra, Karpaten
- Stand degustare gastronomie portugheză: Firmele Portuguese Management SRL și Portugal Trading SRL

- Expoziţii FADO și AZULEJOS
RUŞEŢU
STĂNEŞTI
PAVILIONUL DE VARĂ
SALA STHAL

11.00 – 13.00
Atelier de gravură pentru copii : Peripluri culturale prin Portugalia
coord. Sinziana Socol și Alexandra Anton

Liceul Eugen Lovinescu - prezentare a liceului bilingv
coord. Mihaela Niţă și Luminiţa Mihiotis
IEUD

16.00 – 19.00
Conferinţa:
Fernando Pessoa și "Poetodrama Eteronimilor”, Prezintă Lect. univ. drd. Daniel Perdigão

Proiecţie film documentar: Călătorie în culisele Paradelor din Lisabona I + II
(subtitrare in lb.romȃna)
trad. Claudia Vlad, Irina Lupu, Daniela Mirodone, Andreea Constantin
SALA VICTOR ION POPA

JOI
13 iunie 2013
10.00 – 19.00
- Stand Carte/CD, Humanitas, Vivaldi,…
- Stand TAP Portugal și agențiile de turism: Cocktail Holidays, Interra, Karpaten
- Stand degustare gastronomie portugheza: Firmele Portuguese Management SRL și Portugal Trading SRL

- Expoziţii FADO și AZULEJOS
RUŞEŢU
STĂNEŞTI
SALA STHAL

11.00 – 13.00
Atelier de Papuși și Marionete Portugheze pentru copii
coord. Sinziana Socol și Alexandra Anton
IEUD

15.00-15.50
Proiecţie film documentar: Covorul zburator/ O tapete Voader
(subtitrare in lb.romȃna),
 trad. Laura Leuca și Ioana Stanciu
SALA VICTOR ION POPA

16.00 – 19.00
Conferinţe:
1)O istorie puţin mai altfel: Istoria tragico-maritimă a descoperirilor portugheze,
 prezintă Dna. Micaela Ghitescu, traducătoare

2)O pasiune aprinsă de FADO,
prezintă Dna. Georgiana Barbulescu, traducătoare
(reţetă prajitură portugheză cu degustare)
SALA VICTOR ION POPA

VINERI
14 iunie 2013
10.00 – 19.00
- Stand Carte/CD,  Humanitas, Vivaldi,…
- Stand TAP Portugal și agențiile de turism: Cocktail Holidays, Interra, Karpaten
- Stand degustare gastronomie portugheza: Firmele Portuguese Management SRL și Portugal Trading SRL

- Expoziţii FADO și AZULEJOS
RUŞEŢU
STĂNEŞTI
SALA STHAL

11.00 – 13.00
Ateliere de creaţie pentru copii – Peripluri portugheze prin String Art
coord. Sinziana Socol și Alexandra Anton
IEUD

15.00-16.00
Proiecţie film documentar: Opera și viaţa scriitorului António Lobo Antunes/ António Lobo Antunes, Escrever, escrever, viver (subtitrare in lb.romȃna),
trad. Andreea Constantin și Daniela Mirodone
SALA VICTOR ION POPA

16.00 – 19.00
Conferinţe:
1) Intȃlniri luso-romȃne - ȋn timp, evenimente și personalităţi/  Encontros luso-romenos - tempo, eventos e personalidades
prezintă Lect. univ.dr. António Manuel Ferro

2) Să invăţăm portugheză cȃntȃnd!
prezintă Lect.univ.dr. Andreea Teletin

3) Portugalia in contextul globalizării,
prezintă Dna. Anca Milu-Vaidesegan, traducătoare
SALA VICTOR ION POPA

 SÂMBĂTĂ
15 iunie 2013
10.00 – 19.00
- Stand Carte/CD Humanitas, Vivaldi,…
- Stand TAP Portugal și agențiile de turism: Cocktail Holidays, Interra, Karpaten
- Cafenea Portugheză
- Restaurant Portughez cu vȃnzare

- Expoziţii FADO și AZULEJOS
RUŞEŢU
STĂNEŞTI
TILIŞCA PICNIC
PAVILIONUL DE VARĂ
SALA STHAL

10.00 – 13.00 
Lusitano - Clube de Lingua Portuguesa do Liceu Eugene Lovinescu
coord. Dl. Arménio Matias și Dna. Alina Sandu

Festa Santo Antonio – povești nemuritoare portugheze cu Clasa 1e www.clasa1e,
coord. Dna. Lidia Feher, lidia@clasa1e.ro
     
Made by you (www.madebyyou.ro)– Ceramica pictată de Tine- pictură pe azulejos pentru cei mari și cei mici
 inscrieri: renata@madebyyou.ro,
coord. Dna. Renata Sabău

BANCU 
ŞANŢ
IEUD

14.00 – 16.00
Anul acesta se poartă PORTUGALIA! Veniţi alături de noi! coord. Dna Roxana Farca, blogger Lumea-Mare

Descoperă Portugalia pe aripile …TAP PORTUGAL,
concurs cu premii, coord. Dna. Simona Metea
STĂNEŞTI

16.30-18.00
Made by you (www.madebyyou.ro)– Ceramica pictată de Tine- pictură pe azulejos pentru cei mari și cei mici
inscrieri: renata@madebyyou.ro, coord. Dna. Renata Sabău
IEUD

18.00 – 19.00
Concert muzică portugheză
SEBASTIÃO ANTUNES și Quadrilha – Lisabona

SCENĂ

DUMINICA
16 iunie 2013
10.00 – 19.00
- Stand Carte/CD, Humanitas, Vivaldi,…
- Stand TAP Portugal și agențiile de turism Cocktail Holidays, Interra, Karpaten
- Cafenea portugheză
- Restaurant portughez cu vȃnzare

- Expoziţii FADO și AZULEJOS
RUŞEŢU
STĂNEŞTI

TILIŞCA PICNIC
PAVILIONUL DE VARĂ
SALA STHAL

10.00 – 13.00
Festa Santo Antonio – Atelier de Dansuri Traditionale Portugheze in cinstea Sarbatoririi Sfântului Anton
coord. Sinziana Socol și Sorin Sighinaș
SCENA

14.00-17.00
Proiecţie film documentar: Călătorie în culisele Paradelor din Lisabona I + II
(subtitrare in lb.romȃna)
trad. Claudia Vlad, Irina Lupu, Daniela Mirodone, Andreea Constantin

Proiectie documentar  turistic: SINTRA
trad. Corina Nutu
SALA VICTOR ION POPA

17.30 – 19.00
Concert muzică portugheză
SEBASTIÃO ANTUNES si Quadrilha – Lisabona
SCENĂ

Atelier de poezie



Diaspora romana


Federatia Asociatiilor de Romani din Spania


Madrid, Spania


9 iunie 2013



  Pe langa faptul ca vei invata tehnici de scriere creativa, vei cunoaste mai bine locul poeziei in lumea actuala, importanta lecturii poetice si actului de scriere creativa in procesul de educare.

   Sesiuni de lectura, analiza si comentarii a textelor pe care le-ai scris la atelier sau pe care le ai deja scrise.

In plus, pentru cei care se inscriu pina in luna septembrie:

Participa in:

Conferinte despre poezia actuala, poeti romani clasici si actuali.

Ateliere cu invitati: scriitori si alte personalitati din diferite domenii artistice si stiintifice.

Pregatirea de poetry performance cu o echipa doritoare sa prezinte poezia publicului larg.

Unde: sediul FEDROM (Calle Wad Ras, nr.19, Metro Estrecho)

Ora: 18.00

Data: 9 iunie 2013

Detalii: 639115789 (Nina Vasile)

Este necesara confirmarea prezentei la adresa de mail: comunicacion@fedrom.org 
sau la numarul de telefon: 639115789 (Nina Vasile)
*ATELIER GRATUIT DE SCRIERE CREATIVA



Libraria Humanitas Kretzulescu


Joia linguritelor minunate


Olivia Steer: Dulciuri de poveste


Bucuresti


6 iunie 2013








    Librăria Humanitas de la Kretzulescu vă invită joi, 6 iunie, ora 19.00, la Joia linguriţelor minunate cu Dulciuri de poveste de Olivia Steer, ilustraţii de Mădălina Andronic, carte apărută de curând la Editura Humanitas.

Invitaţi: 

Olivia Steer, Mădălina Andronic, Camelia Şucu şi Răzvan Exarhu.

Live act: 

Viorica Pintilie (voce) şi Liviu Negru (chitară)

12 reţete sănătoase, fiecare cu basmul ei

  Feţi-Frumoşi şi Ilene Cosânzene, balauri înfricoşători şi zmei-paralei, împăraţi aprigi în luptă şi cai năzdrăvani, zâne cu ochi de mărgărite şi hultani care îmblânzesc furia cerului o lume întreagă cu toate minunăţiile ei locuieşte în paginile acestei cărţi! Filă de poveste după filă de poveste, vei străbate codri de argint şi de aur, vei cutreiera prin palate strălucite, vei călători peste mări şi ţări şi vei învăţa cum să dobândeşti înţelepciune şi curaj. Ascunse într-un buzunar tainic din haina poveştii, douăsprezece reţete dulci, din fructele cele mai alese, te îmbie să le pregăteşti ca-n joacă şi să le savurezi fără să stai pe gânduri.
Vă aşteptăm cu drag.


Asociatia 6 Dorobanti


Festivalul de Istorie Militara


Comuna Fundata, judetul Brasov


editia a II-a, 14 - 16 iunie 2013








  Primăria comunei Fundata, jud. Braşov, organizează în perioada 14 - 16 iunie 2013, a doua ediţie a Festivalului de Istorie Militară dedicat luptelor din Primul Război Mondial. După cum se ştie, în zona comunei Fundata, în Pasul Giuvala, au avut loc primele lupte purtate de armata română, în august-septembrie 1916, aici căzând şi primul ostaş român, lt.-colonelul Gheorghe Poenaru-Bordea.


   La manifestare vor participa cca. 50 de reenactori din România, Bulgaria, Rep. Cehă şi Austria, care vor reprezenta armatele Antantei (română şi rusă) şi ale Puterilor Centrale ( bulgară, austro-ungară şi germană). Aceştia îşi vor instala Tabăra în Fundata şi pe parcursul celor două zile vor face demonstraţii de instrucţie de front, după regulamentele de epocă, vor reconstitui unele acţiuni tactice, vor prezenta uniformele,echipamentul şi stilul de viaţă al ostaşilor din vremea Războiului cel Mare. 


  Publicul, în special cel tânăr, este invitat să asiste la aceste demonstraţii şi prezentări, unele din ele având caracter interactiv.



Opera poetica




Lansare de carte


Virgil Mazilescu


Pariu pe Prietenie


Mojo Music Club, Bucuresti


9 iunie 2013




  Editura Aius aduce in prim-plan, pentru absolut toti iubitorii de poezie, un autor esential in evolutia poezie romanesti: Virgil Mazilescu – Opera poetică. Disponibila pentru comenzi aici:

Cartea va fi lansata duminica, 9 iunie, in cadrul evenimentului Pariu pe Prietenie, de unde se si poate achizitiona.

Exponatul lunii iunie




Muzeul National al Unirii


Alba Iulia


4 iunie 2013




exponatul lunii iunie

   Marţi, 4 iunie, de la ora 11.00, la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia va fi vernisat Exponatul lunii iunie. Cu această ocazie va fi expusă o piesă din colecţia preistorică a muzeului albaiulian, un sceptru de piatră sculptat în forma unui cap de cal. Artefactul cu o vechime de peste 4.500 de ani are o valoare de unicat pentru teritoriul Transilvaniei, fiind extrem de rar întâlnit în tot arealul Europei sud-estice.
  Piesa a intrat în colecţia muzeului în anul 1995 fiind achiziţionată de la profesorul Ioan Popa din Sibişeni, ea fiind descoperită în anii ’80, cu ocazia exploatării balastului pe locul numit Baia, lângă gara din Vinţu de Jos.
  Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.
***proalba.ro

Arta plastica contemporana romaneasca


Leonard Istrate


Expozitia de pictura: Simfonia Reflexiei


Galeria de Arta Grand Hotel Traian, Iasi


1 - 30 iunie 2013





Expo Iistrate Leonard Expoziția „Simfonia Reflexiei” a artistului Leonard Istrate

  Galeria de Arta Grand Hotel Traian va invita in perioada 1-30 iunie 2013 la expozitia de pictura Simfonia Reflexiei realizata de catre Leonard Istrate.
  Artistul vizual Leonard Istrate, născut la Iaşi pe data de 09.02.1957, absolvent al facultăţii de Arte G. Enescu Iaşi, secţia pictură de şevalet, organizează o expoziţie personală de pictură contemporană cu titlul Simfonia reflexei, la Galeria de Arta Grand Hotel Traian, Iaşi. 
  În lucrările sale artistul urmăreşte procesul de transformare a imaginilor, controlat de diverse suprafeţe, pe care se realizează reflexa. Exprimarea artistica pe aceeasi temă, se află la a doua expoziţie în cadrul galeriei, unde autorul a dezvoltat si aprofundat noi compoziti.
  Titlul expoziţiei ne trimite cu gândul spre realităţi şi metamorfoze, invitând publicul la meditaţie şi de-a descoperi imaginile şi mijloacele artistice utilizate.

    Expoziţia este deschisă în perioada 1-30 iunie 2013.

Galeria de Arta Grand Hotel Traian
Iasi, Piata Unirii nr.1
www.facebook/GaleriadeArtaGrandHotelTraian


Gala Premiilor Operelor Nationale


Teatrul National Vasile Alecsandri, Iasi


Prima editie, 8 iunie 2013








gala premii opere nationale ref Gala Premiilor Operelor Naționale

  Pentru prima dată în România, capitala Moldovei găzduiește sâmbătă, 8 iunie 2013, de la ora 21.00, la Sala Mare a Teatrului Național Vasile Alecsandri Iași Gala Premiilor Operelor Naționale -  un eveniment cultural de excepție ce va fi preluat și transmis în direct de Televiziunea Română și Radio România Cultural.
  În cadrul manifestării vor fi acordate premii la 14 categorii de nominalizări precum: cel mai bun spectacol, cel mai bun regizor, cel mai bun dirijor, cel mai bun solist, cea mai bună solistă, cel mai bun solist de balet, cea mai bună solistă de balet, cel mai bun spectacol din creația românească, premiul pentru concepția decorului, premiul pentru concepția costumelor, premiul pentru debut, cel mai bun spectacol pentru copii, cel mai bun coregraf, cel mai bun musical.
  Pe lângă aceste distincții, se vor acorda unor mari artiști premii de excelență și pentru întreaga activitate, dar și premii speciale ale juriului. Acestea vor fi înmânate de personalități marcante ale culturii românești din țară și străinătate.
  Gala Premiilor Operelor Naționale este inițiată de Opera Națională Română Iași și organizată în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași și Consiliul Județean Iași și se dorește a fi un eveniment cu tradiție, prin care activitatea artiștilor de operă să fie recunoscută, apreciată și premiată.

La eveniment vor participa peste 300 de invitați de seamă din mediul artistic și nu numai.

***  Ținuta elegantă este obligatorie.

Coproducători: Televiziunea Română și Tvr Iași.

BILETE

50 lei (balcon)

Agentia de bilete: 0332 888 448

Biletele pot fi cumparate de la Agentia de bilete a Operei (Bd. Stefan cel Mare si Sfant nr. 8), 
de luni pana sambata intre orele 10:00-17:00 si duminica intre orele 12:00-17:00.

INFO

Opera National Romana Iasi
Str. Agatha Barsescu nr. 18
cod postal 700074 Iasi, Romania
Telefon/fax (RCS & RDS):
Secretariat: +40-(0)232 211 144
www.operaiasi.ro

Doi poeti in dialog




Giorgos Petousis - Peter Sragher


Biblioteca Metropolitana, Bucuresti


3 iunie 2013




  Luni, 3 iunie 2013, de la ora 17:30, la Biblioteca Metropolitană București,  Sala Mircea Eliade, va avea loc evenimentul Doi poeți în dialog.  Astfel, Giorgos Petousis (Cipru) intră într-un dialog poetic cu Peter Sragher (România). 
  Ei vor lectura propriile poezii împreună cu actrița Daniela Moldovan. Lectura va fi bilingvă, în limba greacă și în limba română. Evenimen organizat, cu sprijinul elenistei Elena Lazăr, de catre Biblioteca Metropolitană București și  soft  spoken  word.
***agentiadecarte.ro