Muzeul Brailei Carol I
mai - iulie 2016
Secția de Științe ale Naturii a Muzeului Brăilei Carol I prezintă publicului, în perioada mai-iulie 2016, foto-expoziția Plante aromatice
și condimentare.
Expoziția descrie o serie de plante mai mult sau mai puțin
cunoscute de către publicul larg, oferind informații interesante și utile
despre originea, proprietățile speciale șimodul în care aceste plante pot fi
utilizate în gospodărie.
Aceste plante conțin în organele lor vegetative (tulpini,
frunze, rădăcini, flori, semințe sau fructe) substanțe aromatice (uleiuri
volatile) sau cu gust și aromă specifice.
Uleiurile eterice sunt elaborate de celule speciale
secretorii, dispersate, de exemplu în vârful unor peri glandulari, situați pe
suprafețele aeriene ale plantelor (fam. Labiatae, Compositae), în pungi sau
canale secretorii dispuse în profunzimea corpului plantei, a fructelor etc.
Speciile de plante aromatice, producătoare de ulei volatil
sau eteric sunt numeroase. Cele mai valoroase se cultivă pe suprafețe mari, în
vederea extragerii industriale a uleiului, restul fiind specii din flora
spontană sau sălbatică.
Majoritatea speciilor de plante aromatice elaborează, pe
lângă uleiuri eterice și alți principii activi farmacodinamici, de aceea ele
mai sunt cunoscute și sub denumirea de plante medicinale aromatice. Ele au fost
folosite ca atare sau sub formă de preparate, încă din timpuri imemorabile, ca
medicamente pentru tratarea diferitelor boli, unele preparate folosindu-se și
în prezent. Valoarea antimicrobiană, antimicotică și antihelmintică a
uleiurilor volatile este recunoscută și astăzi, acestea fiind uneori preferate
în defavoarea produselor farmaceutice de sinteză.
Uleiurile volatile au început să fie apreciate de om și
pentru alungarea insectelor nedorite sau pentru împrospătarea aerului ambiant
din locuințe sau birouri. Deasemenea, unele specii de plante aromatice sunt folosite
în mod curent în gospodării sub formă de mirodenii, pentru condimentarea și
conservarea preparatelor culinare. Altele, sunt cultivate pe suprafețe mari, în
vederea separării uleiului eteric, folosit pe scară îndustrială la fabricarea
parfumurilor, săpunurilor, preparatelor cosmetice, aromatizarea băuturilor
alcoolice etc.
În prezent, încă se fac studii pentru a se descoperi rolul
uleiurilor volatile la plante. Ceea ce se cunoaște deocamdată este faptul că
substanțelearonatice sunt produse de dezasimilație, care au un rol esențial în
supraviețuirea și perpetuarea speciei deoarece unele apără plantele de anumiți
dușmani din mediul ambiant, iar altele pentru că atrag polenizatorii.
Text: dr. Nicolae Onea, şef Secţia Ştiinţele Naturii