joi, 31 august 2017

Filmul și Literatura




Marian Crișan 


Muzeul Național al Literaturii Române, București 


5 septembrie 2017






    Te așteptăm la o întâlnire cu regizorul Marian Crișan care va vorbi despre realizările sale și despre relația dintre film și literatură în cadrul unei întâlniri moderate de Ileana Bârsan.
    Vor fi proiectate o serie de fragmente extrase din filmele sale, ce vor fi analizate și discutate împreună cu participanții la eveniment.
    Marian Crișan s-a născut la 8 septembrie 1979, la Salonta, județul Bihor. Este regizor și scenarist român. În anul 1999 a absolvit UNATC, secția Regie. A devenit cunoscut publicului prin scurtmetrajul Megatron, cu care a obținut în anul 2008 Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes. Debutul în lungmetraj a avut loc odată cu filmul Morgen (2010), peliculă pentru care a câștigat Premiul Special al Juriului la Festivalul Internațional de la Locarno, precum și Premiul Juriului Ecumenic și Premiul Federației Internaționale a Societăților de Film. În 2015 a ecranizat nuvela Moara cu noroc de Ioan Slavici ca Orizont (adaptare liberă).
   Evenimentul face parte din cadrul proiectului Filmul și Literatura, inițiat de Asociația pentru Dezvoltarea Obiectivelor Culturale (ADOC).
La următoarele ediții, vor participa Cristi Puiu, Tudor Giurgiu și Andrei Cohn.
    ADOC este o organizație non-guvernamentală înființată în anul 2014, axată pe creșterea vizibilității asupra obiectivelor culturale și turistice din România, crearea de proiecte software (portaluri, aplicații) în vederea eficientizării metodelor de localizare a punctelor de interes turistic și cultural din diferite regiuni ale țării.

Spațiu și Timp




Arta plastică contemporană românească 


Mariana Codorean-Picovici 


Galeria de Artă Dej 


6 septembrie 2017






Exponatul lunii




Muzeul Casa Cuza Vodă 


Galați 


1 - 30 septembrie 2017






    Muzeul de Istorie Paul Păltănea Galaţi, propune publicului gălăţean pentru luna septembrie a.c., în cadrul proiectului expoziţional Exponatul lunii, prezentarea unui bun muzeistic cu valoare deosebită din patrimoniul instituţiei: Farfurie decorativă cu scene din Războiul de Independență al României.
    Visul românilor de a trăi într-un stat independent s-a concretizat în urma unui război, scris cu litere de aur în cartea de istorie națională. Criza orientală a declanșat un conflict armat ruso-turc care a antrenat și România, în anul 1877.
    La data de 9/21 mai 1877, Ministru de Externe, Mihail Kogălniceanu declara în Adunarea Deputaților: [...] Sântem independenți, sântem națiune de sine stătătoare [...] vă declar, d-lor, în numele guvernului că noi ne privim ca în rezbel cu Poarta, că legăturile noastre cu Poarta sânt rupte, că guvernul va face tot ce va fi cu putință ca starea noastră de stat independent și de sine stătător să fie recunoscută de Europa la viitoarea pace [...]
    Acestei declarații de independență, adoptată de Parlamentul României și ratificată de Domnitorul Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen, i-a urmat participarea armatei române la operațiuni militare în sudul Dunării. Independenţa avea să fie câştigată pe câmpul de luptă, în bătăliile de la Grivița, Plevna, Rahova, Smârdan, Vidin, fiind consfinţită prin Tratatul de la San Stefano şi Congresul de pace de la Berlin (1878).
    Micro-expoziţia organizată de muzeograf dr. Elena Ingrid Bahamat, poate fi vizitată la Muzeul Casa Cuza Galaţi din str. Al. I. Cuza, nr. 80, în perioada 1 – 30 septembrie 2017, de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 18:00.

București dincolo de timpuri și anotimpuri




Arta plastică contemporană românească 


Centrul Cultural pentru UNESCO, București 


4 - 24 septembrie 2017





Salonul Editorial Ion Heliade Rădulescu




Târgoviște 


ediția a XVI-a, 8 - 10 septembrie 2017





    În perioada 8 - 10 septembrie 2017, în cadrul Zilelor oraşului Târgovişte, Biblioteca Judeţeană Dâmboviţa organizează a XVI-a ediţie a Salonului Editorial Ion Heliade Rădulescu.
    Salonul Editorial doreşte să faciliteze contactul publicului dâmboviţean cu oferta de carte a celor mai importante edituri din ţară.
Program eveniment:

miercuri, 30 august 2017

Floare de cactus




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Ion Vasilescu





Marieta Luca (Stephanie) și Sorin Gheorghiu (Julien).
Premieră: 14 octombrie 1969.




În prim plan: Sorin Gheorghiu. 
În panul doi: Mihaela Dumbravă și George Bănică.




Cronică publicată în Revista Teatrul, nr. 1, ianuarie 1970.

Chipuri în lumină și culoare




Arta plastică contemporană românească 


Gabriela Ricsan 


Muzeul Dr. Nicolae Minovici, București 


6 septembrie - 1 octombrie 2017







Bal la Muzeu




Muzeul de Istorie și Artă al Municipiului București



O inițiativă reluată, destul de sporadic, și în zilele noastre.




Articol publicat în Almanah Flacăra 1989.
Decembrie 1988.

Puricele în ureche




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Lucia Sturdza Bulandra




Lucia Mara (Lucienne) și Octavian Cotescu (Poche).
Premieră: 13 decembrie 1969.
Sala Studio.




Octavian Cotescu (Chandebise), Dorin Dron (Rugby) și
Vasile Florescu (Feraillon).




Cronică, semnată Radu Albala, publicată în
Revista Teatrul, nr. 1. ianuarie 1970.

Între Apă și Cer




Arta plastică contemporană românească 


Talida Grunzac 


Galeria de Artă Grand Hotel Traian, Iași 


1 - 30 septembrie 2017






marți, 29 august 2017

Coana Chirița




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Național I. L. Caragiale




Premieră (Sala Comedia): 21 decembrie 1969.


Chirița (Draga Olteanu) la Bîrzoieni, după ce a devenit isprăvniceasă.






Silvia Popovici (Luluța) și Florin Piersic (Leonaș).
În dreaptaȘ Gh. Popovici Poenaru (Guliță) și Dem. Rădulescu (Ion).


La barieră...Aristița și Calipsița (Coca Andronescu și Rodica Popescu),
alături de Cociurlă și Brustur (Cosma Brașoveanu și Marian Hudac).


Coana Chirița la Teatrul Național din Bucureșri. Scenă din actul II.
De la stînga la dreapta: Ileana Stana Ionescu (Chiralina), Eugenia Popovici (Elencu),
Draga Olteanu (Chirița) și Victor Moldovan (Monsieur Charles).


Cronică publicată în Revista Teatrul, nr. 1, ianuarie 1970.


Stagiunea 1971 - 1972.


Mini-afiș de sală.



Draga Olteanu și Dem. Rădulescu în
Coana Chirița de Tudor Mușatescu după Vasile Alecsandri.


Consemnare publicată în Caiet, Nr. 61. Teatrul Național București.
Stagiunea 1982 - 1983. 



Consemnare publicată în Caiet Nr. 67, Teatrul Național București.
Stagiunea 1983 - 1984.


Mihai Mălaimare, Draga Olteanu Matei și Marian Hudac în
Coana Chirița de T. Mușatescu după V. Alecsandri.


Al. Giugaru, Cosma Brașoveanu, Ileana Stana Ionescu, Eugenia Popovici,
în Coana Chirița de Tudor Mușatescu.


Scenă din Actul I din Chirița de Tudor Mușatescu după Vasile Alecsandri.


Draga Olteanu, Florin Piersic și C. Bărbulescu.


Valeria Gagealov și Alfred Demetriu.



Draga Olteanu-Matei, Florin Piersic și C. Bărbulescu.

Elefanți, cuci, cai și EU - Expoziție interactivă




Muzeul Etnografic al Transilvaniei 


Cluj - Napoca 


1 - 17 septembrie 2017





   Asociația Da’DeCe și Muzeul Etnografic al Transilvaniei invită copiii însoțiți de părinți să ia parte la o aventură culturală care pornește de la obiectele lor preferate: jucăriile. Elefanți, cuci, cai și EU, dar și păpuși, marionete, cerbi, mingi, mașinării delicate, mici instrumente muzicale și clopoței se prezintă ochilor, mânuțelor și curiozității copiilor, după ce au stat ascunse în lumea domnului Iosif Herțea. Și pentru că lumea aceasta devenise prea mare, diversă și interesantă, a fost numită colecție și a fost dăruită asociației Da’DeCe pentru că ea să fie deschisă și disponibilă celor care știu cel mai bine ce să facă cu ea. Expoziția este realizată după ce colecția a fost atent cercetată de o echipă de specialiști în obiecte atât de mici, conservată (adică îngrijită astfel încât toate obiectele să se păstreze într-o stare bună). 
    Și pentru că obiectele erau fie frumoase, fie pufoase, fie jucăușe, fie zornăitoare, fie păreau că acum încep să vorbească, curatorii (oamenii care știu să creeze povești din obiecte și să le așeze într-o expoziție astfel încât să bucure oamenii) au conceput o expoziție special pentru copii dar și pentru adulții care vor să-și amintească de copilărie și de obiectele cele mai dragi de atunci.
    Vernisajul expoziției are loc vineri, 1 septembrie, ora 11:00, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei (str. Memorandumului, nr. 21, Cluj-Napoca), iar expoziția este deschisă până pe 17 septembrie 2017. 
    Programul de vizitare este: miercuri-duminică 10:00-18:00, (ultimul acces se face la ora 17:00), iar accesul este gratuit. Proiectul este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
    Expoziția aduce un concept nou pentru muzeele din România prin faptul că este special concepută pentru copii, aceștia având la dispoziție 5 spații interactive (adică colțuri în care copiii se joacă în voie), fiecare dezvăluind câte o poveste și câte un obiect sau o serie de obiecte.      Expoziția care a fost deschisă și la București și urmează să fie itinerată și în Brașov este completată la Cluj- Napoca cu o selecție de replici de jucării aflate în colecția muzeului, obiecte realizate de meșteri populari contemporani, mici jucării care pot să fie manevrate și animate de către copii. Acest tip de expoziție face parte din inițiativele asociației Da’DeCe și a muzeelor partenere care propun expoziții și programe de educație muzeală sub generosul nume de Start! Muzeul copilului, un muzeu viu, interactiv, special dedicat curiozității și bucuriei copiilor de a descoperi prin patrimoniu diferite valori culturale.
     Cine e cel care a fost atât de generos încât a dăruit obiectele lui atât de dragi? Iosif Herțea, donatorul colecției, este etnomuzicolog (adică e pasionat de muzica populară, dar aceea ascunsă în sate izolate și cântată cu instrumente autentice), compozitor de muzică de teatru (să meșterești și să amesteci sunetele într-o manieră proprie e o bucurie pentru el) iar pasiunea pentru jucării l-a însoțit toată viața pentru că așa face un colecționar. Cu bucurie și o rar întâlnită generozitate, el a donat colecția de jucării pentru a ajunge în mâinile copiilor.
Detalii pe: