marți, 21 mai 2019

"...între arhaic și modern..."




Arta plastică contemporană românească 


Petre Jucu






Meditație.




Împăratul Traian.
Consemnare publicată în Revista Flacăra, Nr. 23. 1 iunie 1968. 


Din ciclul  omagial dedicat lui Blaga. 



Din ciclul Eminescu.


Chip de dac.


Din ciclul Blaga.


Din ciclul Eminescu.

Articol publicat în Revista Holidays in Romania.
Nr. 11. Noiembrie 1973.

Obiecte din os și corn, preistorice și medievale




Cetatea de Scaun a Sucevei - Casa Custodelui 


Suceava 


21 mai - 30 iunie 2019




    Muzeul Bucovinei organizează, în perioada 21 mai – 30 iunie 2019, la Cetatea de Scaun a Sucevei, în incinta Casei Custodelui, expoziția temporară Obiecte din os și corn, preistorice și medievale, din colecția Muzeului Bucovinei.
   Obiectele din os și corn expuse provin atât de pe cuprinsul orașului Suceava, cât și din localitățile limitrofe, demonstrând astfel, utilizarea acestora în medii diferite. Cei care trec pragul acestei expoziții vor descoperiri o lume diferită, îndepărtată în timp. Osul și cornul au constituit, încă din cele mai vechi timpuri, materii prime pentru confecționarea armelor pentru vânătoare, a uneltelor pentru activitățile agricole, a obiectelor de uz casnic, a podoabelor și a accesoriilor vestimentare, interesul pentru prelucrarea materialului osos, datorându-se ușurinței de intervenție asupra sa, cât și a durabilității rezultate din elasticitate.
    Prin organizarea acestei expoziții temporare, cu piese osteologice aflate în colecția Muzeului Bucovinei, ne propunem să punem în evidență complexitatea patrimoniului local, dar și importanța acestuia în viața socială.
    Ca o completare la organizarea acestei expoziții venim cu proiectul educațional Să descoperim istoria împreună! Te provoc să citim! aflat în desfășurare în cadrul Serviciului Cetatea de Scaun. Acest proiect își propune stimularea lecturii în rândul tinerei generații, prin abordarea unor teme și subiecte legate de istoria locală, iar piesele expuse, pot fi astfel folosite drept material didactic. În acest mod, putem mai ușor corela informația istorică cu piesele care provin din epoci istorice îndepărtate.
   Pentru participarea la proiectul Să descoperim istoria împreună! este nevoie de o programare, în prealabil, la numerele de telefon 0784 275644 sau 0230-216439.

Nea Tonel




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Nicolae Neamțu-Ottonel (1885 - 1982)









Articol publicat în Spectator cu Umor, Nr. 4. Caiet al Teatrului Mic. Aprilie 1988.

***Mai multe despre acest actor puteți afla și de aici:  Wikipedia



Valea Neagră de Jos - Urme noi spre timpuri vechi



Muzeul Municipal Beiuș 


21 mai 2019





Comori şi mărturii ale preţuirii




Colecția Emil Constantinescu 


Muzeul Național de Geologie, București 


18 mai - 30 iunie 2019




   Expoziția Comori şi mărturii ale preţuirii / Minerale. Artefacte de metale preţioase şi pietre semipreţioase - colecţia Emil Constantinescu poate fi vizitată până pe data de 30 iunie 2019.
   Organizată în parteneriat de Institutul Geologic al României și Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, expoziția oferă publicului ocazia de a admira in premieră colecții geologice, artefacte de mare valoare estetică, diplome, medalii, oferite domnului Emil Constantinescu ca semn al prețuirii de care s-a bucurat în calitate de Președinte al României.

Expoziție de acuarelă




Arta plastică contemporană românească 


Anastasia Stoiciu


Muzeul Național al Unirii, Alba Iulia 


22 mai - 14 iunie 2019 






Servirea mâncării, între medieval și modern




Muzeul Țării Făgărașului Valer Literat 


Făgăraș 


18 mai - 30 septembrie 2019





   Expoziția Servirea mâncării, între medieval și modern prezintă o istorie a evoluției veselei și tacâmurilor folosite în spațiul european, la trecerea dintre medieval și modern.
   De la servirea mâncării pe felii de pâine uscată, până la folosirea vaselor speciale pentru păstrarea temperaturii calde sau reci a mâncării, poveștile cuprinse în această expoziție urmăresc evoluția cuțitului de la armă-tacâm la stadiul de cuțit de masă, materialele alese în producerea lingurilor sau povestea Cenușăresei tacâmurilor – furculița, a cărei folosire generalizată a reușit abia în era industrializării. De asemenea, narațiunea expoziției urmărește felul în care statutul social este subliniat prin intermediul achiziționării și folosirii instrumentarului de masă. În cadrul expoziției sunt prezentate piese din argint, cupru și oțel din colecțiile Muzeului de Istorie - Casa Altemberger, datate în secolele XVI – XIX, mai puțin cunoscute sau care nu au fost expuse până la această dată.
   Expoziția face parte din proiectul Bucătăria la curtea princiară a Transilvaniei în secolul XVI, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și implementat de Muzeul Național Brukenthal, înscris în direcția strategiilor de dezvoltare durabilă ale județului Sibiu, pentru recunoașterea alimentației și gastronomiei la nivelul politicilor locale și regionale, parte a proiectului Sibiu 2019 – Regiune Gastronomică Europeană.

O scrisoare pierdută




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Mic





Începînd cu luna aprilie 1988 la Teatrul Mic pe Sărindar
puteți găsi...O scrisoare pierdută.
Foto: Paul Agarici.
Premieră: 26 aprilie 1988.
















Foto: Paul Agarici.


Consemnări publicate în Spectator cu Umor, Nr. 4. Aprilie 1988.
Caiet al Teatrului Mic.




Nume de străzi și cartiere ieșene




Deslușiri etimologice (I) 


Mircea Ciubotaru 


Muzeul Municipal, Iași 


23 mai 2019






Mânăstirea Agapia, loc de rugăciune, creație și odihnă




Interferențe culturale 


Victor Simion 


Cercul Militar Național, București 


23 mai 2019




Intrarea liberă.

Casa Storck - un paradis al artelor




Prezențe românești peste hotare 


Institutul Cultural Român, Viena, Austria 


29 mai - 23 septembrie 2019




   Muzeul Municipiului București invită publicul interesat la vernisajul expoziției Casa Storck - un paradis al artelor. Evenimentul va avea loc pe data de 29 mai 2019, ora 19:00, la sediul Institutului Cultural Român din Viena (Argentinierstraße 39, 1040).
   Galeria ICR - Viena găzduiește această expoziție foto-documentară care va putea fi vizitată în perioada 29 mai - 23 septembrie 2019, scopul fiind acela al popularizării uneia dintre cele mai valoroase case - atelier de artist din București.
   Unic în peisajul muzeal bucureștean, Muzeul Storck impresionează prin spectaculozitatea decorației sale interioare, prin operele de artă valoroase pe care le deține și prin modul unic în care doi mari artiști autohtoni și-au conceput spațiile de creație.
   Reședința cuprinde două spaţioase ateliere: cel de pictură, al Ceciliei Cuţescu Storck, care atrage atenția prin monumentalitate şi decorativism și cel de sculptură, al lui Frederic Storck, care se remarcă prin funcţionalismul şi simplitatea sa. Muzeul deține piese reprezentative de pictură, sculptură, artă grafică şi decorativă, prezentând creația unei adevărate dinastii artistice, pentru că alături de opera celor doi soți, Cecilia și Frederic, sunt expuse și sculpturi realizate de Carol Storck, fratele lui Frederic, și de Karl, tatăl celor doi. În anul 1948, colecția a fost declarată de utilitate publică, iar muzeul a fost deschis pentru public în anul 1951, cu lucrările donate de pictoriţa Cecilia Cuţescu Storck şi de fiicele acesteia, Gabriela Florica Storck şi Cecilia Frederica Storck Botez.
   Proiectul expozițional Casa Storck - un paradis al artelor se desfășoară în contextul Bienalei de Artă și Arhitectură Viena, una dintre cele mai importante manifestări culturale organizate în acest an în Capitala Austriei.
Curator expoziție: Elena Olariu, Director Adjunct Artă MMB
Asistent curator: Ana Maria Măciucă
Concept grafic: Ștefan Csampai
Foto: Cristian Oeffner Oprea

"Vă place..."




România de-altădată 


Electrocasnice - Radio Brahms 


Colecții și Colecționari - Înscrisuri de toate felurile




Prospect.










Vi-l prezint parțial. Și numai pentru cunoscători...