luni, 11 octombrie 2021

La Muzeul Colecționarilor

 


Colecții și Colecționari 


Sun Plaza, București 


11 - 24 octombrie 2021




     4 colecționari vor expune în premieră în centrul comercial obiecte deosebite adunate de-a lungul anilor: trench art, aparate foto de epocă, sticle si alte produse Coca – Cola, ceasuri de buzunar celebre

     Parte a proiectului Pop-Up Museums, Muzeul Colecționarilor va putea fi vizitat gratuit de către clienții Sun Plaza, în perioada 11 - 24 octombrie.

    Patru colecții private vor fi prezentate în premieră în Sun Plaza în cadrul Muzeului Colecționarilor, proiect ce se va desfășura în perioada 11 - 24 octombrie 2021, în incinta centrului comercial din București. Muzeul Colecționarilor încheie seria Pop-Up Museums 2021, prin care Sun Plaza își propune să aducă arta si cultura mai aproape de bucureșteni.

    Muzeul Colecționarilor reprezintă o premieră și reunește într-o expoziție creată de la zero de către Sun Plaza, membrii comunității, colecționari amatori sau profesioniști, oferindu-le ocazia să își expună obiectele cu valoare culturală. Astfel, în cadrul unei ediții unice și originale, aceștia își vor putea prezenta colecțiile pe care le-au adunat cu pasiune. Vizitatorii centrului comercial vor avea ocazia sa admire obiecte unicat, expuse pentru prima dată publicului larg.

    Cele 4 colecții incluse în cadrul Muzeului Colecționarilor au fost selectate prin votul unui juriu dintr-un număr de peste 350 colecționari care s-au înscris în proiect. În perioada 12 – 24 octombrie, publicul va putea vota colecția preferată pe pagina de Facebook SUN Plaza, iar cea mai apreciată dintre cele patru va câștiga un premiu de 5000 de lei.

   Arta Tranșeelor (Trench Art) în România, deținută de către inginer Cristian Dumitru – cea mai mare colecție de obiecte decorative de acest gen din România, cu peste 350 de piese, adunate în 30 de ani, toate realizate de către soldați, personal auxiliar al armatei, prizonieri de război sau civili și a căror proveniență este direct legată de un conflict armat sau de urmările acestuia. Vizitatorii vor putea să descopere parte din colecție: tuburi de obuz de diferite dimensiuni transformate în vaze, frapieră, cană; proiectile transformate în brichete; scrumiere realizate din grenade și multe alte obiecte interesante.

   Colecția Coca-Cola a lui Adrian Preda numără 500 de sticle Coca-Cola și 450 de coastere. Publicul va descoperi mini-colectii tematice adunate din toata lumea, în serii limitate, produse speciale, dar și ediția specială dedicată eclipsei de soare din 1999, care a fost cea mai vizibilă în România în acel an.

    Colecție Aparate Foto Vintage, deținută de către Raluca Chipriade si Paul Aioanei – cuprinde 67 de aparate ce prezintă evoluția tehnicii fotografice folosite în captarea imaginilor timp de un secol. Exponatul cu cea mai atrăgătoare poveste este aparatul Carl Paul Goerz Atelierkamera din 1901, ce realiza fotografii pe sticla sau pe metal și despre care pasionații de fotografie pot descoperi mai multe începând cu 11 octombrie.

   Colecția Ceasuri de Buzunar deținută de Cristian Galeru cuprinde 15 ceasuri mecanice, funcționale, replici ale ceasurilor celebre din secolele XVIII – XIX, originalele fiind produse de firma Atlas, un sub-brand al mult mai faimoasei companii de ceasuri Elgin Watch Company. Ceasurile pe care le puteți admira în cadrul expoziției sunt fabricate în secolul XXI, dar se doresc a fi un omagiu adus seriei foarte populare din secolele trecute. Sunt ceasuri mecanice, cu carcasă placată cu argint, iar fiecare model poartă un nume diferit (Loire, Viena, Weimar, Tweed etc.).

 ***SUN PLAZA

Pe simeze, în Kolonie Wedding

 


Prezențe românești peste hotare 


Berlin, Germania 


14 octombrie - 15 noiembrie 2021



Pe simezele târgoviștene

 


Arta plastică contemporană românească


ZuZu Caratănase, Ovidiu Ionescu 


Muzeul de Artă Târgoviște 


8 - 30 octombrie 2021




Arhitecți și proiecte din Constanța antebelică

 


Muzeul de Artă Constanța 


octombrie 2021



Pe simezele ieșene - Discreții sentimentale

 


Arta plastică contemporană românească


Florin Preda Dochinoiu 


Muzeul de Istorie a Medicinei, Iași


14 - 24 octombrie 2021  



O călătorie în timp

 


Expoziție de fotografie 


Ion Cucu 


Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, București


22 septembrie - 22 octombrie 2021





Tinerii în competiție

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară


Concursul republican al tinerilor artiști din teatrele dramatice


București


ediția a IV-a, 21 - 27 decembrie 1962













































Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 1. Ianuarie 1963.
Pe copertă: Rodica Tapalagă în rolul Ortansa și Octavian Cotescu în rolul Gogu
(distinși cu Premiul I pentru interpretare) din Proștii sub clar de lună,
Teatrul Lucia Sturdza Bulandra (Premiul I pentru spectacol).