sâmbătă, 10 iulie 2021

Artă sacră - Mozaikon

 


Museikon 


Alba Iulia 


9 iulie 2021



Pe simezele băimărene - Întoarcere în timp

 


Arta plastică contemporană românească


Alexandru Szabo 


Galeria de Artă UAP Baia Mare 


7 - 20 iulie 2021



Prinde din zbor cea mai frumoasă expoziție a verii!

 


Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa


București


10 iulie - 12 septembrie 2021




      Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa vă invită să Prindeți din zbor cea mai frumoasă expoziție a verii! care va poposi în grădina muzeului în perioada 10 iulie - 12 septembrie 2021!

     Cea mai frumoasă expoziție a verii vă oferă prilejul să observați îndeaproape un grup de animale cu un mod de viață fascinant și să admirați bogăția de culori și forme atât de des întâlnită la fluturii din zonele tropicale.

     În sera din curtea muzeului își vor întinde aripile fluturele Împărat, Fluturele coada rândunicii de smarald, Trandafirul de catifea, o serie de specii din grupul spectaculoșilor fluturi cap-de-bufniță, dar și câteva specii din fauna africană, cum ar fi fluturele lună african.

    Expoziția de la Muzeul Antipa vă oferă prilejul de a putea admira specii care în natură pot fi văzute zburând în partea superioară a coronamentului arborilor, la mulți metri deasupra nivelului solului, cum este fluturele de malachit.

    Vizitatorii curioși și iscoditori vor putea descoperi cu surprindere specii de fluturi care prezintă metode extrem de ingenioase de apărare, cum ar fi fluturii frunză, care imită aproape perfect frunzele uscate sau fluturele cu aripi de sticlă, care prezintă porțiuni extinse din aripi lipsite de solzi, transparente. Totodată, vizitatorii vor avea prilejul să urmărească zborul elegant al acestor insecte, dar și privilegiul de a fi martorii unor momente emoționante: "naşterea" unor fluturi, momentul în care insectele adulte părăsesc învelişul crisalidei şi încep o existență complet diferită de cea din cursul perioadei larvare.

     Cu toate că nici una dintre speciile prezente în cadrul expoziției nu este amenințată cu dispariția, frumusețea și fragilitatea exponatelor vii atrage atenția asupra necesității conservării acestor insecte delicate prin măsuri specifice, adaptate fiecărui caz în parte.

   Preţul unui bilet de intrare este de: 15 lei pentru adulți, 10 lei pentru copii, studenți și pensionari și 11 lei prețul unui bilet de copil, în care este inclus abonamentul pentru 3 luni la aplicația Da Vinci Kids.

     Muzeul Antipa vine în întâmpinarea publicului cu o ofertă avantajoasă: biletul comun de vizitare al expozițiilor temporare Prinde din zbor cea mai frumoasă expoziție a verii! și Moon Impact, a geological story. Prețul acestui bilet este: 25 lei pentru adulți, 15 lei pentru copii, studenți și pensionari și 16 lei prețul unui bilet de copil, în care este inclus abonamentul pentru 3 luni la aplicația Da Vinci Kids.

     Copiii cu vârsta mai mică de 3 ani beneficiază de acces gratuit în cele două expoziții. Biletele pot fi achiziționate de la receptia muzeului, online prin: https://antipa.iabilet.ro/, sau www.iabilet.ro.

     Expoziția de fluturi tropicali vii poate fi vizitată de marți până duminică, între orele 10:00 și 18:00 (ultimul vizitator intră la ora 17:30).


În cinstea Festivalului...

 


Concursul tinerilor soliști 


1955







Articol publicat în Revista Teatru și Muzică, Nr. 6. 1955.
Coperta ilustrează același subiect.

Simpozion internațional

 


Arta plastică contemporană românească 


Hărman 


ediția a XXII-a, 10 - 19 iulie 2021



Grafician, caricturist dar mai ales ilustrator de carte

 


Gheorghe Marinescu (1926 - 1995)




L-ați întâlnit deja în postările mele. 
Și mă refer la cele care se referă la Colecția Povestirilor Științifico-Fantastice
sau la Colecția Fantastic Club.
Încet, încet, să-l mai descoperim și în alte ipostaze.



I-a apărut prima carte.



Desene publicate în Revista Urzica, Nr. 23. 20 decembrie 1955.



Desene publicate în Scînteia pionierului de miercuri, 16 decembrie 1964.


Coperta volumului. Editura Tineretului. 1965.



Desene publicate în 
Scînteia pionierului de miercuri, 21 decembrie 1966.



Coperta. Editura Tineretului. 1967.


Coperta și ilustrațiile. 1977.












Coperta a IV-a.


Realizează coperta volumului. Editura Albatros. 1981.


Realizează coperta și ilustrațiile volumului. Editura Ion Creangă. 
ediția a II- (adăugită), 1983.








































Coperta a IV-a.


Coperta și ilustrațiile. Editura Ion Creangă. 1989.