vineri, 16 octombrie 2020

"Artistul care a imortalizat stări de spirit"

 


Arta plastică contemporană românescă, 


Ion Nicodim (1932 - 2007)





Desen publicat în Revista Teatrul, Nr. 2. Februarie 1965.




Cronică publicată în Adolescența, revista Liceului Nicolae Bălcescu, București.
Nr. 4. 1970.


La Galeria Romană, București. 


***Mai multe despre acest artist puteți afla și de aici:  Wikipedia


Baltagul

 


De pe ecranele cinematografelor de-odinioară 


Cinemateca





Cronică publicată în Adolescența, revista Liceului Nicolae Bălcescu, București.
Nr. 4. 1970.





Cora Benador în pas de deux...

Consemnare publicată în Almanah Cinema '70. Decembrie 1969.

Obiectul lunii octombrie

 


Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici 


București 


octombrie 2020




    La mijloc de toamnă și început de octombrie, colecția etnografică a doctorului Nicolae Minovici ne relevă o nouă piesă legată de ocupațiile tradiționale ale acestui sezon.

    Proiectul Obiectul lunii la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici continuă în luna octombrie cu un obiect tradițional care a ocupat un loc important în arta lemnului la români. Artefactul propus de noi - tiparul de caș - era folosit în secolul XIX în mediul pastoral.

    Tiparul de caș poate fi confecționat din lemn de paltin, carpen, tei sau fag și este întâlnit în zonele pastorale din Moldova (îndeosebi în Vrancea), în zona Branului și în Muscel. Aceste piese pastorale se întâlneau în zonele în care păstoritul se practica intens. Din punct de vedere al formei, tiparele de caș se împart în două categorii: dreptunghiulare - compuse din două plăci care se suprapun, și rotunde - cu o singură față, înconjurată cu o ramă subțire de lemn.

    Tiparul de caș din colecția Dr. Nicolae Minovici are o formă dreptunghiulară și este alcătuit din două părți care se suprapun, fiind decorate pe ambele fețe. Datorită formei antropomorfe a capacului, tiparul de caș are denumirea populară de păpușar. Tiparele de caș de formă dreptunghiulară redau profiluri antropomorfe cu multă fidelitate, însă puternic stilizate. De regulă, cele două plăci care se îmbină au la un capăt două prelungiri ca niște picioare, iar la celălalt capăt o prelungire la mijloc, sugerând capul și gâtul unui om. Păpușarele sunt decorate cu motive antropomorfe rezultate din forma cioplită a celor două părți componente. Motivele sunt realizate prin incizii adânci și în profiluri reliefate. Tiparul de caș din colecția noastră este datat 1915 și are inițialele meșterului Al și A.

Pe simezele Capitalei - Fine Art Vision 20/20

 


Arta plastică contemporană românească 


Galeria Romană, București 


12 - 24 octombrie 2020 




     Fine Art Vision 20 / 20 prezintă publicului lucrări de artă originală (picturi și fotografii), disponibile pentru vânzare. Expoziţia prezintă un concept original, şi anume tehnica Giclée fine art print - reproducere digitală după opere de artă pe suport imprimat cu jet de cerneală Această tehnică este folosită de artişti şi galerii pentru reproducerile de înaltă calitate.

    Vor expune în acelaşi spaţiu 5 artiști români contemporani, clienți ai studioului Fine Art Imaging, fiecare cu stilul său propriu, într-un eveniment unitar şi de înaltă calitate artistică.

    În premieră la București, vor fi expuse față în față lucrarea originală și reproducerea digitală Giclèe.

Vă invităm astfel să descoperiți 5 artiști – 5 colecții – 5 vernisaje

JEANINA RAȚ_The Greatness of Yantras 14 Octombrie 18:30

DACIANA TARAȘI _Vibrație, Lemn şii Culoare 15 Octombrie 18 :30

LAVINIA FALCAN_ Culoarea emoțiilor 16 Octombrie 18 :30

ȘTEFAN SURUGIU_ Naked Soul 17 Octombrie 11:00

ȘERBAN BONCIOCAT_Detalii ritmice 22 Octombrie 18 :30

   Expoziția este organizată de Fine Art Imaging cu sediul in București, Căderea Bastiliei nr. 12. Studioul Fine Art Imaging este specializat în imprimare artistică și reproducere digitală la calitate muzeală, cu 9 ani de experiență în Praga, Montreal și București.

    Veți găsi mai multe informații despre expoziţie aici: https://www.fineartimaging.studio/fine-art-vision-2020

    Expoziţia Fine Art Vision 20 / 20 este deschisă în perioada 12 - 24 oct 2020, aceasta putănd fi vizitată conform orarului galeriei: Luni-vineri: 10:00-18:00 & Sâmbătă : 10:00-15:00.

    Acest proiect face parte din programul de susținere a galeriilor de artă din București inițiat de Primăria Capitalei prin Direcția Generală de Arhitectură Peisagistică și Monumente de For Public și Centrul Cultural Expo Arte.