vineri, 22 martie 2013

Clubul de lectura Institutul Blecher


Dan Cristian Iordache, Florin Dan Prodan, Matei Hutopila


Tramvaiul 26, Bucuresti


editia a 72-a, 24 martie 2013







   Clubul de lectură Institutul Blecher vă invită, duminică 24 martie 2013, de la ora 19:00, în Tramvaiul 26 (strada Cercului nr. 6, sect. 2, București), la întâlnirea cu Dan Cristian Iordache, Florin Dan Prodan și Matei Hutopila. Lecturile vor fi urmate de discuții și de prezentarea grupului Zidul de hârtie și a celor mai recente apariții semnate de membrii acestuia.

   Dan Cristian Iordache (n. 1970) a fost redactor la Monitorul de Suceava și a publicat în 1996 un jurnal de călătorie în India. Membru al Societății Scriitorilor Bucovineni, a publicat cinci volume de poezie: Poate există (2008), Achtung maybe (2009), Abel și eu (2010), Karawane (2012) și Avatarurile domnului Oanea (2013).
  Florin Dan Prodan (n. 1976) a publicat volumele de poezie Pe scurt (2006), Poem pentru Ulrike (2012) și On the road. Poeme de călătorie, 2008-2011 (2012). Este coordonatorul cenaclului Zidul de hârtie. Din 2007, a călătorit, pentru diferite perioade, pe mai multe continente, ajungând în India și Nepal. Se pregătește pentru o expediție în Anzi și în jungla amazoniană.
   Matei Hutopila (n. 1987) a absolvit Facultatea de istorie la Iași. A debutat cu volumul Copci (2011), câștigător al primei ediții a Concursului de debut organizat de Casa de editură Max Blecher și Editura Herg Benet. Volumul a fost nominalizat la Premiul Național de poezie „Mihai Eminescu” și a primit premiul Societății Scriitorilor Bucovineni. În 2013 a publicat o plachetă în tiraj limitat intitulată In prezența lucrurilor. căldura soarelui în iarnă.

Eveniment organizat de Claudiu Komartin.

Asociatia Crestina Ortodoxa Nasterea Maicii Domnului


Expozitie de Icoane


Caminul Cultural, Galda de Jos


24 martie 2013







Gazeta de Arta Politica


Intalnirile G.A.P.


Manufactured Landscapes


Dianei4, Bucuresti


23 martie 2013






Gazeta de Artă Politică vă invită la Întâlnirile G.A.P. 

   În cadrul acestor evenimente, vor avea loc vizionări de filme și dezbateri pornind de la texte care tratează relația dintre artă și politică.
   Selecția filmelor și a textelor propuse pentru discuții este legată de tema următorului număr al Gazetei de Artă Politică, care va fi lansat pe data de 1 mai 2013: Munca și muncitorii. Reprezentări, contexte și relații în instituțiile artistice".
  Întâlnirile G.A.P. vor avea loc în fiecare sâmbătă la Dianei4 (strada Dianei numărul 4, București). 
  Sâmbătă, 23 martie, la ora 15.00, va avea loc proiecția filmului documentar Manufactured Landscapes (Canada, 2006, regia: Jennifer Baichwal). Filmul va fi urmat de o discuție.
  Durata film: 90 minute

  Pornind de la documentarea activităţii fotografului Edward Burtynsky în China, filmul Manufactured Landscapes prezintă o viziune de ansamblu asupra peisajelor industriale afectate de activitatea umană. Spre deosebire de filmele care apelează la comentarii, Manufactured Landscapes se axează pe tablouri vivante ale muncii surprinse atât din interiorul fabricii, cât şi din exterior. O lume prezentată microscopic prinde contur în faţa noastră oferindu-ne resortul pentru formularea unor întrebări legate de muncă, exploatare, post-industrializare, viitor.
Vă așteptăm !

Gazeta de Artă Politică este o publicaţie trimestrială independentă și autofinanţată. 
G.A.P. se distribuie gratuit.
www.artapolitica.ro

Arta plastica contemporana romaneasca


Ofelia Hutul


Expozitia de pictura: Metamorfoze


Galeria Cupola, Iasi


21 - 31 martie 2013






   Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Iași organizează expoziția de pictură Metamorfoze, semnată de plasticianul Ofelia Hutul.
  Picturile subtile, rafinate și diafane, sunt expuse grupate selectiv în tandem cu stările emoţionale şi atitudinile care ilustrează ideile conceptuale și discursul creator al artistei.
  Parcursul expozițional dimensionează unicitatea compozițiilor plastice și redau interpretări care argumentează profunzimea starilor interioare ale pictoriței.
  Vernisajul va avea loc miercuri, 27 martie 2013, ora 15.00. Prezintă: profesor univ. dr. Petru Bejan, lector univ. dr. Emanuela Ilie și lector univ. dr. Horia Costin Chiriac.
  Expoziția este găzduită de Galeria Copola Iași şi poate fi vizitată zilnic, în perioada 21 – 31 martie 2013, între orele 10.00 -17.00 iar sâmbăta intre orele 10.00 – 14.00.
PR & coordonator promovare mass-media, profesor Carmen Sirbu
Grafica materiale promotionale: profesor Raluca Hreniuc


Un parcours - Ionela Manolescu



Diaspora română


Quebec, Canada


23 martie 2013





   Sambata aceasta, 23 martie, la Asociatia Culturala Romana si Comunitatea Moldovenilor Din Quebec, de la ora 11.00, la sala 697 de la Centrul comunitar 6767 Cote-des-Neiges, va avea loc conferinta UN PARCOURS: IONELA MANOLESCO, organizata in cadrul proiectului initiat de cele doua asociatii Une belle vie a tout age. 
   Autoare, traducatoare si ilustratoare de carte, publicand la edituri prestigioase precum Guerin si Humanitas, Ionela Manolescu se distinge in mod special prin traducerile in versuri din franceza in romana, dar si invers, a operei marilor clasici, a asa-zisilor "poeti blestemati”: Villon, Eminescu şi Nelligan. In cadrul conferintei de sambata, vor vorbi: Eva Halus, Ana Tolcaci, Ala Mindicanu.
***Accent Montreal




Consemnare publicată în Revista Cronica, Nr. 20, de vineri, 18 mai 1973.


Consemnare publicată în Revista România literară, Nr. 6, de joi, 3 februarie 1972.

Noi, poienarii, voua mostenire



Muzeul National al Unirii


Colocviile de Etnografie si Folclor Gheorghe Pavelescu


Sala Unirii, Alba Iulia


editia a X-a, 23 martie 2013





   Cei 90 de ani pe care Maria Poienaru din Laz îi împlineşte de Buna Vestire, luni, 25 martie vor fi sărbătoriți sâmbătă, de la ora 13.00, la Sala Unirii din Alba Iulia, când va avea loc vernisajul expoziţiei Noi, poienarii, vouă moștenire. 
   Cu această ocazie, va fi evocată activitatea celebrei familii de zugravi din satul de pe Valea Sebeşului, activitate care a debutat în anul 1800.
  Vor fi expuse lucrări realizate de Savu, Simion, Toma, Ilie, Partenie, Ilie şi Maria Poienaru, dar şi cele ale ucenicilor lor, Pavel şi Savu Zamfir, Aurel Rodean şi Ioan Morar. 
  Publicul va putea admira icoane pe lemn şi sticlă, cruci şi prapori care vor completa spaţiul unic şi atât de încărcat de simboluri al Sălii Unirii. Printre piesele expuse se vor mai găsi și registre de stare civilă, care consemnează naşterea/botezul zugravilor, decesul acestora, chitanţe, contracte şi jurnale de casă care înregistrează sumele plătite pentru lucrările realizate în diferitele parohii.
  Exponatele provin atât din colecţiile muzeului albaiulian şi a Muzeului Municipal Ion Raica din Sebeş, cât și de la Arhivele Naţionale, Serviciul Judeţean Alba. 
  Manifestarea face parte din programul Colocviilor de Etnografie şi Folclor Gheorghe Pavelescu, ediţia a X-a.
  Organizatorii evenimentului sunt: Consiliul Judeţean Alba, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Arhivele Naţionale – Serviciul Judeţean Alba, Muzeul Municipal Ion Raica Sebeş și Asociaţia Prietenii Muzeului Unirii.
***alba24.ro

Un pianist recunoscut în întreaga lume...



Valentin Gheorghiu (1928 - 2023)











Articol publicat în Revista Scena și Ecranul, Nr. 6. Martie 1957.




Consemnare publicată în Contemporanul, nr. 35. Vineri, 1 septembrie 1961.



Articol publicat în Contemporanul, nr. 23. Vineri, 7 iunie 1961.






Articol publicat în Contemporanul, nr. 30. Vineri, 26 iulie 1963.




Articol publicat în Revista Muzica, Nr. 3. Martie 1964.

Sala Radio, București. 31 ianuarie 2014.



***
    Avea 15 ani când şi-a făcut debutul pe scena Filarmonicii din Bucureşti: 16 mai 1943. După 70 de ani, care se împlinesc în curând, marele pianist Valentin Gheorghiu mărturiseşte că îşi aminteşte cu drag şi emoţie de primul concert pe scena Ateneului, alături de marele dirijor George Georgescu şi de orchestră, şi care în prima parte includea Concertul nr. 1 în Do major, pentru pian şi orchestră de Beethoven: “În sală era un public de cunoscători, care aştepta ca în partea a II-a a concertului să audă şi Simfonia a 9-a de Beethoven, pe care maestrul George Georgescu o dirija magistral în fiecare an. Pianul la care cântam, un Bechstein, era nou şi suna minunat. Pentru mine, acea zi a fost o adevărată sărbătoare, iar Ateneul cu fresca lui accentua această impresie. În decursul anilor, întotdeauna când am privit spre această frescă, cea cu istoria ţării noastre, mi-am explicat de ce nu am putut să o părăsesc. Sunt recunoscător publicului nostru drag, care întotdeauna m-a încurajat cu generozitate”.
   De atunci, din 1943, şi până la dispariţia lui George Georgescu (1963), Valentin Gheorghiu s-a aflat frecvent alături de marele dirijor.
   Joi, 21 martie 2013, pianistul nostru, valoare incontestabilă recunoscută în întreaga lume, a împlinit 85 de ani, iar sâmbătă, 23 martie 2013, de la ora 19:00, publicul meloman îl poate vedea şi asculta pe aceeaşi scenă a Ateneului Român. Aşa îl sărbătoreşte, cu prilejul celor 85 de ani de viaţă şi 70 de ani de activitate scenică în acest templu al muzicii, Filarmonica George Enescu pe cel care în 1950 devenea aici solist (pe atunci Filarmonica din Bucureşti). La evenimentul de sâmbătă seară sunt invitaţi să cânte violonistul Gabriel Croitoru şi violoncelistul Marin Cazacu. În program au fost incluse lucrările Sonata nr. 9 pentru pian şi vioară, op. 47, Kreutzer de Ludwig van Beethoven şi Trio nr. 4 pentru pian, vioară şi violoncel, în mi minor, Dumky, de Antonin Dvorak.
   Născut la Galaţi în 1928, Valentin Gheorghiu a început să studieze pianul de mic. În 1934 ajunge la Bucureşti, unde este audiat de pianista Constanţa Erbiceanu şi compozitorul Mihail Jora. Este admis la Academia Regală de Muzică şi Artă dramatică, studiind pianul, teoria muzicii şi armonia cu aceşti renumiţi profesori.
  În 1936 debutează cu un recital la Sala Dalles din Bucureşti. Este anul când îl ascultă şi George Enescu, care intervine personal, prin scrisori adresate forurilor competente precum şi profesorilor Noël Gallon şi Lazare Lévy de la Conservatorul Naţional din Paris, pentru a i se acordat lui Gheorghiu o bursă de studii la Paris, unde şi pleacă în 1937. Reîntors la Bucureşti, îşi continuă studiile la Academia Regală de Muzică, absolvind-o în 1947.
   A colaborat în anii frumoasei sale activităţi muzicale cu dirijori de renume, printre care Seiji Ozawa, Rafael Kubelik, John Pritchard, Sir Simon Rattle, Kurt Masur, Antal Dorati, Charles Dutoit, Constantin Silvestri, Sergiu Comissiona, Georges Prêtre. S-a aflat pe scenă în compania orchestrelor Gewandhaus, Wiener Symphoniker, Suisse Romande, Bayerische Rundfunk, Filarmonica Regală din Stockholm, Filarmonica Regală din Madrid, dar şi a orchestrelor simfonice din Ierusalim, Baltimore, Houston etc. A înregistrat pentru casele de discuri His Masters Voice, Deutsche Gramophon, Supraphon, Electrecord. (Maria Sârbu)
***georgeenescu.ro

Ziua Pasarilor



Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti


Bucuresti


31 martie 2013




Institut Francais


Dan Mititelu


Expozitie de fotografie


Iasi


20 martie - 27 aprilie 2013






Vernisaj: 27 martie 2013, ora 18:00.
Sala Benjamin Fondane.
***culturainiasi.ro

Bazar de Lucruri Gratis


Brasov, Bucuresti, Cluj-Napoca, Sibiu


martie 2013







Brasov, editia a VII-a.

   Hai si tu la Bazarul cu Lucruri Gratis, unde oamenii doneaza obiectele pe care nu le mai folosesc si isi aleg complet gratuit orice lucru de care au nevoie :)

   Organizat cu ajutorul voluntarilor, Bazarul este o intalnire periodica a comunitatii locale in care participantii aduc si ofera complet gratuit: produse in stare de functionare, discutii, prietenie, bunatati, servicii, buna dispozitie, jocuri, si orice alte lucruri care pot fi impartasite intr-o comunitate.

  Fara bani, fara schimburi, fara negocieri. Totul Gratuit !



Bucuresti: 23 martie 2013, str. Sborului nr. 2 - in incinta Basm. Editia a V-a.


Cluj-Napoca, editia a IV-a.


Sibiu, editia a III-a. 30 martie 2013, Casa de Cultura a Studentilor.

Evreii din Harlau



Lansare de carte


Carol Iancu: Istoria unei comunitati


Institutul Cultural Roman, Bucuresti


3 aprilie 2013




   Miercuri, 3 aprilie 2013, ora 11.30, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38, București) va avea loc lansarea cărții Evreii din Hârlau. Istoria unei comunităţi de Carol Iancu, apărută în acest an la Editura Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iași. Lucrarea va fi prezentată de prof. dr. Vasile Morar, prof. dr. Alexandru-Florin Platon și dr. Aurel Vainer, președintele Federației Comunităților Evreiești din România. În deschiderea evenimentului va lua cuvântul prof. dr. Andrei Marga, președintele Institutului Cultural Român. Autorul cărții va fi prezent la eveniment.

   Hârlăul,  străveche vatră de cultură şi spiritualitate românească, a fost timp de peste 250 de ani şi leagănul unei importante comunităţi evreieşti. Scrierea istoriei acesteia a însemnat pentru profesorul Carol Iancu, o „datorie a memoriei“ dar şi o necesitate ştiinţifică, deoarece nici un studiu de ansamblu nu i-a fost consacrat până în prezent localității. Bazat pe o vastă documentaţie adunată în arhivele din România, Franţa, Israel şi Statele Unite, şi pe numeroase mărturii orale, volumul de faţă relatează destinul unui grup minoritar care a reprezentat la sfârşitul secolului al XIX-lea peste 50% din populaţia localităţii şi care a jucat un rol economic deosebit în dezvoltarea sa. Universul religios şi cultural, şcoala israelito-română, mişcarea sionistă, tragedia Şoahului, exodul comunităţii sub regimul comunist, ataşamentul faţă de locurile natale al evreilor hârlăuani stabiliţi în Israel şi în alte ţări, toate aceste subiecte, tratate cu rigoare şi cu pasiune, sunt completate cu numeroase anexe, tabele, documente în facsimil şi ilustraţii.    

   Carol Iancu este profesor de istorie contemporană la Universitatea Paul Valéry din Montpellier şi Directorul Şcolii de Înalte Studii ale Iudaismului (Ecole des Hautes Etudes du Judaïsme) din Franţa. Doctor honoris causa al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, al Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi şi al Universităţii din Oradea, a fost ales membru  al Academiei din Nîmes, fondată în 1682. Îndeplineşte şi funcţia de preşedinte al Asociaţiei de prietenie iudeo-creştină (secţia Jules Isaac) din Franța. Este autorul a numeroase studii consacrate istoriei evreilor şi relaţiilor internaţionale, apărute în franceză, ebraică, engleză, germană şi română.    

   Pentru prestigioasa sa activitate ştiinţifică şi pentru servicii aduse  Educaţiei Naţionale a fost promovat Ofiţer al ordinului Palmelor Academice printr-un decret al Primului ministru al Franţei (2012).

Accesul publicului este liber.

Prezente romanesti peste hotare


Salonul de Carte


Paris, Franta


21 martie 2013






Programul autorilor români la Salonul de Carte de la Paris

   Joi, 21 martie 2013, s-a deschis Salonul de Carte de la Paris, ajuns la ediția a 33-a, manifestare la care România este țară invitată de onoare. 
  Programul celor peste 50 de autori și artiști români participanți la Salon include mese rotunde, recitaluri, ateliere, sesiuni de autografe. Statutul de țară invitată de onoare va prilejui, pe lângă programul derulat la standul României și în spațiile dedicate din incinta Salonului, evenimente găzduite de ICR Paris, de Ambasada României, la Centre National du Livre, la Sorbona, la Pen Club Paris precum și la Librăria l’Ecume des Pages, Saint Germain.
   Literatura română actuală, raporturile scriitorilor cu istoria secolului trecut, legăturile culturale cu Franța, diaspora literară sunt câteva dintre temele care vor fi abordate în cadrul dezbaterilor.    
   Menționăm, din program, mesele rotunde: Cum se reflectă criza societății în literatura română contemporană ? (moderator: acad. Eugen Simion); Thrilller-ul între senzațional și politic (moderator: Horia Gârbea); Est-Vest: regăsiri literare; Avangarda în Franța și România, destine încrucișate (moderator: Raphaël Sorin); Literatura emigrației române – A scrie dincolo de granițe (moderator: Eugen Simion); România lui Ovidiu (moderator: Paul de Sinety); PIF, un personaj francez în România (moderator: Didier Dutour); Culisele Scriiturii: principiul incertitudinii (moderator: Basarab Nicolescu); Spiritualitate românească în Europa secolului XX: Alteța Sa Regală Principele Radu de România (moderator: Adrian Cioroianu); Exilul literar românesc în Franța secolului XX –  Marile figuri (moderator: Catherine Durandin); Prospețime și înflăcărare. Noul val al teatrului românesc (moderator: George Banu).
  Vor avea loc, de asemenea, lecturi de basme românești și o prezentare și demonstrație culinară – Latinitatea unei bucătării orientale – realizată de Mircea Dinescu.

Asociatia Primul Pas


Evenimentul: Protejeaza Viata !


Iasi


22 - 24 martie 2013





afis 2013 Asociatia Primul Pas organizează evenimentul „Protejează viața”

  In perioada 22 -24 martie 2013, Asociatia Primul Pas in colaborare cu Centrul Diecezan Caritas Iasi si Palas Mall lanseaza evenimentul Protejeaza Viata !.
  Scopul acestui eveniment este de a sensibiliza opinia publica cu privire la dreptul la viata al copilului incepand de la conceptie si pana la moartea naturala. Prin intermediul acestui eveniment dorim sa celebram viata copilului nenascut ca dar de la Dumnezeu si sa accentuam necesitatea apararii si respectarii acesteia.

PROGRAM

  • 22 – 24 martie la Palas Mall (Atrium) expozitie de imagini care prezinta diferite etape ale dezvoltarii intrauterine a copilului si desene avand ca tema copilul nenascut.
  • 23 martie Marsul pentru Viata manifestatie de strada care va avea loc incepand cu ora 16 (plecare din fata Universitatii de Medicina si Farmacie Gr. T. Popa)
  • 23 martie incepand cu ora 17:00 concert coral si instrumental sustinut de catre elevii colegiului National de Arta Octav Bancila Iasi (Parc Palas).
Sunteți invitați să participati la aceste evenimente si sa sustineti viata !
***ziaruldeiasi.ro

Orchestra de Camera a Filarmonicii Transilvania Cluj


Concert extraordinar


Sinagoga, Bistrita


24 martie 2013






Recuperari



Lansare de carte


Mircea Motrici


Biblioteca Bucovinei I. G. Sbiera, Suceava


22 martie 2013





lansare de carte

   Consiliul Judeţean Suceava, Biblioteca Bucovinei I.G. Sbiera, Asociaţia Culturală Mircea Motrici şi Societatea Scriitorilor Bucovineni organizează vineri, 22 martie, la ora 14.00, în Sala de Artă Elena Greculesi a bibliotecii publice sucevene, lansarea unui volum de recuperări din scrierile lui Mircea Motrici (24 martie 1953 - 16 mai 2007).
   Volumul postum, care apare la momentul la care jurnalistul şi scriitorul Mircea Motrici ar fi împlinit vârsta de 60 de ani, va fi prezentat de Rozalia Motrici, Nicolae Cârlan şi Alexandru Ovidiu Vintilă.
***monitorulsv.ro

Dialogul Artelor



Muzeul Obicieiurilor Populare


Gura Humorului


21 martie 2013





dialogul artelor

    Dialogul Artelor, manifestarea itinerantă care a debutat la Vatra Dornei şi a poposit apoi la Câmpulung Moldovenesc, ajunge în aceste zile la Gura Humorului.
    Organizat de Consiliul Judeţean Suceava prin Centrul Cultural Bucovina - Centrul Pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, în parteneriat cu Cenaclul de Pictură şi Grafică Dimitrie Loghin, Primăria Oraşului Gura Humorului şi Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina,    
    Dialogul Artelor, inceput pe 21 martie, la muzeul din localitate, a circumscris vernisajului unei expoziţii de pictură, care reuneşte lucrări semnate de artiştii plastici suceveni Ana Candrea Constantin, Doina Vianora Catargiu, Cristina Hreamătă Macoveiciuc, Grigore Micu şi Iosif Csukat, o suită de lansări de carte şi momente artistice susţinute de Ammalya Elena Istrati (poezie), Ruzandra Ionaşcu şi Tudor Vasilcovici (dans modern), formaţia Ciutura din Băişeşti (folclor), Carmen Veronica Steiciuc şi Călin Brăteanu (poezie şi muzică).
***monitorulsv.ro