Romania de-altadata
Inscrisuri de toate felurile (VIII)
Colectii si Colectionari
Extract din Registrul notelor de NASTERE pe anul 1911. Din acesta aflam ca Alexandru Alexandru Andreescu s-a nascut pe 30 august, ora 10:00 post meridian (interesanta notare anglo-saxona in aceste acte oficiale) acasa la parintii lui, strada Minotaur nr. 27, Bucuresti.
Dupa cum se vede, inregistrarea nasterii s-a facut a doua zi, pe 31 august 1911, la ora 9 1/4 antemeridian (impresionanta acuratetea notificarii). Parinti i-au fost Alexandru Andreescu, 33 ani (initial citisem 83 !), functionar si Wilhelmina (nascuta Schmidt), 35 ani, fara profesie.
Inregistrarea a fost facuta de "tatal" ..."care ne-a prezentat copilul". La procesul inregistrarii nasterii a faost nevoie si de 2 martori.
Extractul (datat 17 iunie 1938) "s-a eliberat fara nici-o rasatura, stersura, adaugire sau indreptare" (vezi stampila rosie din stanga documentului).
Peste doua zile (19 iunie 1938), este obtinuta si eliberarea certificatului de botez (nr. 77 din 25 decembrie 1911 "al pruncului Alexandru A. Andreescu) crestinat, la aproape patru luni, la Biserica Spirea Veche, str. 13 Septembrie nr. 45, Bucuresti (adica pe aceeasi strada unde locuiesc eu in prezent !).
Inscrisul de mai sus (cu extractele de nastere si de botez) i-au folosit lui Alexandru pentru casatorie. Dupa cum se vede mai jos...
Si din acest inscris (devenit din "extract" extras, datat 26 ianuarie 1942) aflam numeroase informatii. Alexandru A. Andreescu are 27 de ani si este, ca si tatal lui, functionar (la C.F.R.) Domicilieaza la Cluj, Imp. VII-a h. (halta ?) C.F.R. Mireasa ii este Ana C. Enache (nascuta la Galati), 27 ani, casnica, domiciliata la Bucuresti, Depul B. h (C.F.R.). Martori au fost Ecaterina Enache (functionara) si Corneliu Andreescu (student) probabil (dupa nume) rude ale celor doi.
In dreapta documentului este trecuta mentiunea: "Nu s-a incheiat Conventiune Matrimoniala".
Inscrisul este taxat si cu o pereche de marci postale pe care nu le-am avut pana acum in colectie (cele din stanga). Din 1941, acestea poarta inscriptionarea: "Puterea tarii sta in numarul fiilor sai". Nu am indentificat cu ceritudine daca este vorba despre o alegorie sau portretul reprezinta vreo personalitate romaneasca.
In continuare vom face cunostinta si cu personajele principale ale randurilor de mai sus...
Alexandru Andreescu (cel din stanga. Constanta, 26 iulie 1938. Este fotografiat alaturi de N. Dragusanu si de D. Brailescu. Cel imbracat in alb (marina comerciala) pare a tine in mana stanga un ceas (de buzunar) sau o medalie iar pe brat poarta o banderola neagra (de doliu presupun).
Alexandru A. Andreescu - Sandy (cel din stanga) intr-o fotografie facuta la Cluj (se vede si firma Bancii Comerciale Italiene) pe 29 octombrie 1934. "Intr'una din zile cand gandul meu alearga departe, spre fiinta care nu poate fi uitata...Anny !"
Ana Enache - Anny (dupa casatorie Andreescu) ii scrie lui Tyty (sora ei), de la Sabareni,
pe 17 septembrie 1939: "Sa te gandesti totdeauna cu drag la surioara ta".
S-ar putea sa ne mai intalnim cu aceste personaje, intr-un viitor album, sub genericul
Un album cat o viata. E vorba de Tanti si Cornel asa ca fiti pe faza !