miercuri, 7 februarie 2018

Revista Filatelia - Nr. 39 - 40 (45/46) - 1946




Colecții și Colecționari 


Filatelie



































Exponatul lunii




Muzeul Civilizației Dacice și Romane 


Deva 


februarie 2018





Comunicat

    Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva propune vizitatorilor, în luna februarie 2018, o nouă piesă în cadrul acţiunii intitulate Exponatul lunii, piesă ce poate fi admirată în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.
   Exponatul lunii februarie face parte din colecțiile de istorie ale instituției noastre, intrând în patrimoniul MCDR la 1 ianuarie 1954, împreună cu alte piese ce s-au constituit într-o donație cuprinzând mai multe obiecte din inventarul fostei bresle a olarilor din Hațeg, alături de originalul diplomei, scris pe pergament și având pecetea atârnată, caietul cu numele olarilor, cartea de judecăți și pedepse, lada breslei, unelte, oale, ștampila breslei și roata olarului.
    Datând de la anul 1776 și confecționată din lemn sculptat și pictat, tabla breslei olarilor din Hațeg este traforată în formă de "cruce cu raze”, sau, după alte interpretări, de "inimă stilizată”. Pe una dintre fețe este reprezentat Tatăl ceresc dând viață din lut omului, având deasupra inscripția "când au făcut Dumnezeu pe Adam”, iar dedesubt „A. 7284”, adică 1776 după Hristos, cel mai probabil anul în care tabla a fost zugrăvită. Pe cealaltă față a tablei este reprezentat un ulcior, un "pieptene” (unealtă în formă de echer, întrebuințată de olari la netezitul pe carigă, al oalelor) și o "carigă” (utilaj olăresc, compus din două discuri rotunde, de lemn, unul mai mic sus și altul mai mare jos, unite printr-un ax perpendicular care se învârtește pe un suport. Pe discul de sus se pune lutul destinat modelării oalelor, iar cel de jos, sub acțiunea picioarelor, dă aparatului o mișcare circulară, ajutând olarul să-și facă produsele), alături de trei reprezentări florare (lalele), patru sori reprezentând cele patru anotimpuri și câteva stele pe fond, alături de semnătura celui care a făcut-o: "Popa Simion Zugravu”.
    Piesa a făcut parte, în cursul anului 2017 dintr-o expoziție colectivă, intitulată Bresle transilvănene – Istorie și simbol, organizată de Muzeul Țării Făgărașului Valer Literat în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Național Brukenthal, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva și Muzeul de Istorie Sighișoara. (Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva)

Pe simezele călărășene




Arta plastică contemporană românească 


Consiliul Județean Călărași 


9 februarie 2018




    Artiștii plastici călărășeni își reunesc lucrările pe simezele foaierului Consiliului Județean Călărași,vineri, ora 11:00, când publicul iubitor de pictură și grafică va putea admira recentele creații ale acestora. Vor participa: Rodica Iacob, Silviu Ioan Soare, Victor Grigore, Petronela Milea, Maria Măncianu Bogatu, Dorin Manea, Jimmy Stănescu, Mariana Gheorghe, Daniela Mariniță, Camelia Tudor, Simona Dumitru, Cornel Ursu, Cîrstina de la Studina, Noni Ștefănescu, Niculae Dumitru, Aura Giurcă, Ana Maria Păpurică, Valentina Mereuță, Ariana Ignat, Alin Barbu, Lăpădat Mihnea, Lăpădat Florin, Ionuț Bogdan Georgescu. 
    Rigorile profesionale, dar și libertatea imaginației, se regăsesc în compozițiile selectate pentru această manifestare artistică, reunind atât plasticieni cu experiență, cât și reprezentanți ai generației mai tinere. Temele diverse, înglobând tehnici variate și stiluri distincte, se remarcă prin acuratețea expresiei plastice și prin forța cromatică. (Ana Amelia Dincă, curatorul expoziției)

Să ne cunoaștem artiștii




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Dinu Manolache (1955 - 1998)





Consemnare publicată în Gong '82,
Almanahul Revistei Teatrul. Decembrie 1981.


În ținută sportivă, aliniați ca pentru a urca pe podiumul învingătorilor
la un concurs de săniuțe, acești copii cuminți sînt în realitate cîteva dintre
"stelele" echipei tinere a Teatrului Mic: Rodica Negrea, Florin Călinescu, 
Dinu Manolache, Gheorghe Visu, gata de drum pentru a juca un spectacol 
în "deplasare".


Consemnare publicată în Gong '85,
Almanahul Revistei Teatrul. Decembrie 1984.







Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 7 - 8. Iulie - august 1985.






Articol publicat în Spectacol, Almanah al Revistei Tribuna.
Aprilie 1988.





Articol publicat în Revista Teatrul, nr. 3. Martie 1989.


***Mai multe despre acest artist puteți afla și de aici:

Dinu Manolache - Wikipedia