vineri, 20 iulie 2012

Pro Istoria Fest




 Enisala


21 - 22 iulie 2012



     Cetatea Enisala e singura cetate medievala care a supravietuit de-a lungul veacurilor pe teritoriul Dobrogei.  Pe 21 si 22 iulie, Pro Istoria Fest invie spiritul genovez al cetatii prin parade cu printi si printese si multe alte activitati cu specific medieval. In cadrul atelierelor pentru copii, micutii au ocazia de a invata sa manuiasca spada, dar isi pot imbogati si cunostintele despre teatru, dans, cioplit, olarit si pictura. Atelierele pentru adulti implica aruncarea cutitelor, folosirea spadei si a sabiei, tranta — lupta romaneasca si chiar un concurs de tras franghia.
      Sambata, spre dupa-amiaza, ansambluri traditionale specifice zonei dau startul concertelor la  Enisala, iar catre seara, nume mari ale muzicii romanesti urca pe scena: trupa de teatru Zurli, Corina, Foisorul de Folk, Anna Lesko si Holograf.
      Duminica, publicul este invitat la un spectacol de teatru de papusi, iar atelierele pentru adulti si copii continua. Dupa concertele artistilor locali, spectacolul continua cu Vunk si Elena Gheorghe. Cele doua zile de festival vor fi incheiate de concertul trupei Sistem, impreuna cu un spectaculor foc de artificii.


Program 


21 Iulie 2012

Ora 09:00 – 12:00 – Parada medievala deschidere eveniment
            Parada va avea loc la Enisala, Sarichioi, Babadag si Jurilovca
Ora 16:00 – 19:00 – Ateliere de creatie artistica copiii
            Atelier de spada si miscare scenica
            Atelier de cioplit si olarit
            Atelier de teatru si dans
            Atelier de tir si tras cu arcul
            Scoala de iconografie si heraldica (pictura pe scut de lemn)

Ora 16:00 – 19:00 – Ateliere adulti
            Aruncarea cutitelor
            Folosirea spadei si a sabiei
            Tranta – lupta romaneasca
            Concurs tras franghie si demonstratii

Ora 13:00 – 14:30 si 17:30 – 19:00 – Face painting, baloane modelate si animatie copiii
Ora 16:00 – 17:00 – Teatrul Zurli
Ora 17:00 – Ansamblu folcloric local
Ora 17:30 – Concert Foisorul De Folk
Ora 18:00 – Concert Ad Hoc
Ora 19:00 – Concert Corina
Ora 20:00 – Concert Anna Lesko
Ora 21:00 – Concert Holograf
Ora 21:50 – Laser Show

22 Iulie 2012


Ora 09:30 – 11:30 – Teatru de papusi
Ora 14:00 – 18:00 – Ateliere de creatie artistica copiii
              Atelier de spade si miscare scenica
              Atelier de cioplit si olarit
              Atelier de teatru si dans

              Atelier de tir si tras cu arcul
              Scoala de iconografie si heraldica (pictura pe scut de lemn)

Ora 14:00 – 18:00 – Ateliere adulti
              Aruncarea cutitelor
              Folosirea spadei si a sabiei
              Tranta – lupta romaneasca
              Concurs tras franghie si demonstratii

Ora 13:00 – 14:30 si 17:30 – 19:00 – Face painting, baloane modelate si animatie copiii
Ora 17:00 – Ansamblu folcloric local
Ora 19:00 – Concert Elena Gheorghe
Ora 20:00 – Concert Vunk
Ora 21:00 – Concert Sistem
Ora 21:50 – Artificii si incheierea evenimentului

      In aceeasi organizare, a Asociatiei Star Education, manifestarea Pro Istoria Fest isi continua desfasurarea la Rasnov (04-05 august), Sarmizegetusa (11-12 august), Poenari (18-19 august), Suceava (01-02 septembrie) si Sighisoara (15-16 septembrie)

Dintre comorile Capitalei



Bucurestiul meu frumos


Casa Arhitectului Ion Mincu


Iulie 2012




  Am avut, pe la mijlocul lui Ciresar, interesanta ocazia sa vizitez aceasta cladire, monument istoric si de arta. Aflat in plin proces de restaurare va deveni, sunt sigur, un spatiu de referinta pentru cei care admira si sporesc frumosul de orice fel.



















   Alese felicitari tuturor restauratorilor, unii voluntari entuziasti, tineri si mai putin tineri, idealisti sau mai pragmatici.

   Si pentru ca va deveni sediul Ordinului Arhitectilor din Romania, reproduc in continuare motivatia acestuia asa cum este trecuta pe site-ul institutiei.

    "Amplasarea sediului Ordinului Arhitectilor din Romania in Casa arhitectului Ion Mincu (1852-1912), fondatorul curentului de arhitectura nationala, al modernitatii arhitecturale romanesti si invatamantului superior de arhitectura, se inscrie in directia de recuperare a traditiei culturale si mostenirii spirituale autohtone. Optiunea membrilor OAR de a valorifica acest spatiu memorial cu o puternica amprenta arhitecturala si culturala presupune un efort financiar sustinut pe termen lung, dublat de o chestiune de mandrie profesionala pentru breasla arhitectilor ce revitalizeaza un monument istoric (Cod LMI 2004 B-II-m-B-19835), reper in istoria arhitecturii romanesti. Valoarea istorica exceptionala a constructiei, unul din primele exemple de arhitectura civila realizata de arhitecti in Bucuresti, cea arhitecturala (fatadele reprezentand unul din primele exemple de arhitectura neoromaneasca), precum si valoarea memoriala (locuinta arhitectului si loc faimos de intalnire a unor cercuri intelectuale ale vremii) innobileaza acest spatiu, actual sediu al arhitectilor romani. Cumpararea proprietatii de 910 mp din Bucuresti, str. Pictor Verona nr. 19, de catre membrii OAR din intreaga tara, teren pe care se afla si casa, remodelata de Ion Mincu pentru biroul si familia sa - unde a locuit si a lucrat din 1890 pana la disparitia sa in 1912 - presupune restaurarea locuintei si functionarea Memorialului Mincu in spatiul imaginat si executat de arhitect pentru sine. Valorificarea proprietatii Mincu, situata in proximitatea casei boieresti Dimitrie Sturdza si a Bisericii Anglicane (exemplu de eclectic tipologic, construita de arh. Victor Stefanescu in 1916), ambele monumente istorice, vizeaza un dialog cu arhitectura de referinta a imobilului ARO - Patria, creatie manifest pentru opera arhitectului interbelic Horia Creanga. Plasat in rezervatie prestigioasa a capitalei, ce a atras in cursul istoriei functiuni de prim rang, acest program face apel la conjugarea unor eforturi importante de naturi diferite, de la conceptia si implantul unui obiect nou de arhitectura in nucleul central, la montajul financiar si executie pentru a asigura apoi exploatarea de succes, spre beneficiul prestigiului si activitatilor Ordinului, al patrimoniului astfel realizat."