vineri, 18 iunie 2021

De la I(zvoad)E la IE

 


Muzeul de Artă Piatra Neamț


22 iunie - 15 iulie 2021




    După 35 de ani de la data când a fost donat, o parte din Fondul Elena Niţă Ibrian vede lumina unei expoziţii pentru prima dată. Anterior, manifestarea organizată în anul 2000, care şi-a propus să prezinte personalitatea complexă a acestei prietene a Muzeului de Etnografie Piatra-Neamţ, a cuprins numeroase tapiserii şi măşti realizate în aceeaşi tehnică. Venisajul de atunci scos în evidenţă o altă preocupare a Elenei Niţă Ibrian, aceea de promovare a unei alimentaţii sănătoase, a bucătăriei fără foc. Temă aleasă Obiceiuri din Postul Paştelui a fost un prilej ca publicul numeros să deguste din "hrana vie" preparată chiar de domnia sa.

    Elena Niţă Ibrian (1921-2009), profesor de lucru manual şi mare iubitoare a artei populare, nu a fost numai un pedagog devotat ci şi o colecţionară de motive decorative, pentru care fiecare petic de pânză cusut de femeile de altădată avea o valoare inestimabilă. O parte din munca sa a fost valorificată în lucrarea realizată împreună cu Nicolae Dunăre, Broderii tradiţionale şi artizanale moldoveneşti (Ed. Ceres, Bucureşti, 1984), o altă parte aşteptând să fie "descoperită" de urmaşi. Lucru care se întâmplă acum: aceste mici bucăţi, uneori de doar câţiva centimenti pătraţi (îngălbenite de vreme şi decolarate de atâta purtat), din ceea ce a însemnat cândva o cămaşă de sărbătoare, un ştergar, o năframă, au devenit izvoade, surse de inspiraţie pentru femeile zilelor noastre, într-o încercare de recuperare şi de "îmbrăcare" a autenticului în straie noi. 

    De la Izvoade la IE, de fapt De la IE la IE, este proiectul propus de Muzeul de Etnografie Piatra-Neamţ, în colaborare cu Şezătoarea de Piatra (din cadrul Centrului pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare) şi cu invitaţi de la Şezătoarea de Târgu-Mureş.

    Expoziţia prezintă izvoade, cămăşi, ştergare, năfrămi, planşe, fotografii, documente inedite şi edite ce au aparţinut Elenei Niţă Ibrian, alături de 23 de cămăşi femeieşti de sărbătoare, noi, realizate în decurs de un an pentru acest proiect. De la vechi la nou, un drum parcurs cu acul pe pânză, într-un omagiu adus celei căreia îi datorăm evenimentul.

    Manifestarea este organizată cu prilejul Zilei Universale a Iei, în anul când se împlinesc 100 de ani de la naşterea Elenei Niţă Ibrian. Este o întoarcere la obârşie, cu dorinţa lucrului bine făcut, care să dureze și în care se investesc sentimente, pasiune, timp. IA a devenit o carte de vizită a fiecărei participante!

Expoziţia va fi deschisă la Muzeul de Artă Piatra-Neamţ, în perioada 22 iunie - 15 iulie. 

Vernisajul: marţi, 22 iunie, ora 17:00.

Muzeograf Florentina Buzenschi, coordonator proiect

Pe simezele Capitalei - Pictorial Affinities

 


Arta plastică contemporană românească 


Mihai Moldovanu, Iris Bianca Teodorescu, Lucian Liciu 


Artoteca, București


23 iunie - 11 iulie 2021



Oamenii de artă trimiși în mijlocul poporului

 


România de-altădată















Articol publicat într-un ziar neidentificat (probabil al Regiunii București), anii '50 - '60.
Din arhiva lui Arcadie Donos.

Un medic italian pe meleaguri romașcane: dr. Vafrino Marini (1864 – 1870)

 


Muzeul de Istorie Roman


18 iunie - septembrie 2021




   Vineri, 18 iunie 2021, are loc vernisajul expoziției temporare Un medic italian pe meleaguri romașcane: dr. Vafrino Marini (1864 – 1870), la sediul instituției organizatoare, Muzeul de Istorie Roman, corp B (Casa dr. Fălcoianu).

    În cadrul aceluiași eveniment cultural va avea loc și lansarea de carte a dr. Dan Gabriel Arvătescu, Un medic italian în Principate: dr. Vafrino Marini (1823 – 1892). Omul și epoca sa, ed. Cetatea Doamnei, Piatra Neamț, 2021. La acestea se adaugă prezentarea a două scurtmetraje având drept subiect chirurgia la Roman și în special activitatea doctorului V. Marini, realizate de dr. Dan Arvătescu.

    Etalând materiale fotografice și documentare inedite, carte veche medicală și instrumentar medico – chirurgical, expoziția reprezintă, în primul rând, o colaborare între instituția muzeală, ce deține în patrimoniul său o bogată colecție de iatroistorie fondată de dr. Epifanie Cozarescu și Societatea de Istorie a Medicinei și Farmaciei din Roman, prin contribuția dl. dr. Dan Gabriel Arvătescu, președintele acesteia. Expoziția tratează, cu predilecție, perioada din viața și activitatea dr. V. Marini ce este legată de Roman și spitalul Precista Mare, respectiv 1864 – 1870. Pentru publicul iubitor de istorie această nouă expoziție temporară (ce rămâne deschisă în perioada iunie – septembrie 2021) aduce un plus de valoare, ea aflându-se în același circuit de vizitare cu expoziția permanentă de de istorie romașcană din Casa Fălcoianu.

   Prezentarea volumului va fi realizată de dl. dr. Lucian Strochi și de către autor. Moderator și curator de expoziție: muzeograf Iulia Butnariu.

  Organizatorii: Consiliul Județean Neamț, Complexul Muzeal Național Neamț – Muzeul de Istorie Roman, Primăria Municipiului Roman, Societatea de Istorie a Medicinei și Farmaciei Dr. Epifanie Cozarescu din Roman și Asociația Cultural – Științifică Urbana.

"Foarte frumoasă, înaltă, subţire, blondă cu ochi albaştri..."

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Tania Filip (1959 - )








Articol publicat în Corina, Nr. 6. Decembrie 1986.
Supliment la programul Teatrului C. I. Nottara.







Interviu, semnat Dorin Măran, publicat în
Almanahul literar 1988. Decembrie 1987.

Filmografie


1978.


1980.


1981.


1981.


1982.


1982.


1983.

1984.

1984.


1986.

1987.

***Mai multe despre Tania puteți afla și de aici:  Wikipedia

Loc de oftat/Carte cu scriitori

 


Lansare de carte


Laurențiu-Ciprian Tudor 


Muzeul Național al Literaturii Române, București


25 iunie 2021




    Muzeul Național al Literaturii Române vă invită vineri, 25 iunie, de la ora 17:00, în Grădina MNLR din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, la dubla lansare a cărților Loc de oftat, Editura Școala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2021 și Carte cu scriitori, Editura Creator, Brașov, 2020, ce poartă semnătura Laurențiu-Ciprian Tudor.

   Participă: Liliana Ursu, Florin Caragiu, Dumitru Manolache. Moment artistic susținut de cantautorul Ovidiu Mihăilescu și Mira Maria Popa, harpă, elevă la Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti. Moderator: Loreta Popa.

   Laurențiu-Ciprian Tudor, născut în 1973, la Brașov, este poet, eseist, jurnalist cultural, sociolog, trainer și consilier educațional. Este membru al Filialei Braşov a Uniunii Scriitorilor din România din 2014 şi membru al Societăţii Scriitorilor Târgovişteni din 2011. A debutat publicistic și editorial în anul 2003. A scris până acum șapte volume de poezie: Teama de cerc și fuga după aripi (2003), Memoria clipei sărutate – 70 cupidopoeme (2004), Apostolul verilor (2007), Capul cu păsări (2012), Nervi (2014), Licantropia poftei – poemele vârstei de mijloc (2017) și Jurnal de cuplu. A Couple’s Diary (2019), volum bilingv, traducerea în limba engleză fiind realizată de poetele Liliana Ursu și Tess Gallagher. Pe lângă acestea, semnează două cărți de dialog: Adevărul are coaja tare – convorbiri cu scriitorul Daniel Drăgan (2009) și 365 de lămuriri în compania lui Laurențiu-Ciprian Tudor (2019), un volum realizat împreună cu scriitorul și diplomatul Teodor Baconschi.

    Prezent în antologii și reviste culturale, cu distincții și premii importante, criteriile de care ține seama atunci când scrie Laurențiu Ciprian Tudor sunt limpezimea, claritatea, emoția, empatia, adevărul, frumusețea și talentul.

   Intrarea este liberă, iar accesul la eveniment se va face în limita locurilor permise de situația pandemică.

Pe simezele Sloboziei - Armonia contrastelor

 


Arta plastică contemporană românească


Marieta Besu, Ion Tițoiu 


Galeria Arcadia, Slobozia


19 - 28 iunie 2021



Zadarnice jocuri de iubire

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Mic




Broșură - program. Premieră: 21 februarie 1971.
Adnotări făcute de Arcadie Donos.
























Coperta a IV-a.