Muzeul Castelul Corvinilor
Hunedoara
28 noiembrie 2017
Primaria Municipiului Hunedoara împreună cu Muzeul Castelul
Corvinilor vă invită marți, 28 noiembrie, ora 12:00, la vernisarea
expozitiei Gastronomia istorică intre știință și reenactment. Despre obiceiuri
culinare in Transilvania medievală.
Expoziția a fost realizată de către Muzeul Municipal Ioan
Raica – parte a Centrului Cultural Lucian Blaga, in cadrul proiectului cu
același nume, având ca parteneri: Universitatea
1 Decembrie 1918 din Alba
Iulia şi Institutul de Cercetări Socio-Umane al Academiei Române, cu sediul în
Sibiu.
Membrii echipei de proiect sunt arheologi, muzeografi şi
istorici medievişti, a căror expertiză este recunoscută în mediul academic,
respectiv Beatrice Ciută, (cercetător științific dr. în cadrul Universităţii 1
Decembrie 1918 din Alba Iulia – coordonator al proiectului), muzeografii, drd.
Radu Totoianu şi lect. univ dr. Călin Anghel (Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia/Muzeul Municipal Ioan Raica Sebeş), lect. univ. dr. Cosmin
Popa-Gorjanu, istoric, dr. Călin Șuteu, conservator-restaurator Alin Cădan,
lect. univ. dr. Cornelia Popa-Gorjanu, Alin Tomuș, sociolog (Universitatea 1
Decembrie 1918 din Alba Iulia), Maria Ţiplic, cercetător științific dr.
(Institutul de Cercetări Socio-Umane al Academiei Române din Sibiu).
Obiceiurile culinare din Transilvania medievală vor fi
promovate printr-o expoziţie cu două componente complementare (arheologică şi
gastronomică). Vor fi valorificate în premieră atât datele documentare
referitoare la istoria alimentației și gastronomiei medievale, cât și
elementele de cultură materială descoperite în castel și care fac parte din
același domeniu.
Publicul prezent va avea ocazia să pătrundă în atmosfera
secolelor XIV-XVI, iar cavalerii de Mühlbach și Hunedoara vor asigura partea de
reenactment la acest eveniment.