Viitorul in educatie
Am fost indemnat, ca si alti bloggeri, sa scriu o poveste despre cum vad viitorul in educatie. Chiar ca ar fi vorba de o poveste daca tinem cont ca echipe de oameni invatati, din comisii ministeriale, de partid sau prezidentiale, s-au straduit sa "vada" viitorul educatiei de ani buni.
Ca n-au reusit, nici macar sa-l intrezareasca d'apai sa-l "vada" este deja o alta "poveste".
Cunoscand aceste antecedente o sa incerc doar sa astern pe hartie cateva opinii, pareri personale.
In mod evident tehnologia va avea un cuvant de spus din ce in ce mai apasat. Ca este bine sau mai putin bine vom stii in timp. Nu militez pentru formele depasite, gen toc cu penita, manuale terne si in conditii grafice (si nu numai) neatractive. Dar nici pentru inlocuirea totala a cartii in general, manualului in cazul de fata, cu ecrane (ca sa nu zic screen-uri), tablete si alte minunatii. Netul este foarte bun dar nu trebuie sa ajunga singura sursa de informare pentru elev.
Si despre metodologia folosita in invatamant pot emite o parere. Eu cred ca trebuie sa se ajunga la un echilibru intre cele doua mari scoli/curente. Una occidentala, mult prea ingaduitoare ("libertina") cu elevul, dar mai aplicata si scoala est-europeana din tarile ex-socialiste inclinata mai mult spre informare, de multe ori chiar "fortata".
Nu stiu cum va arata viitorul in educatie; probabil vor fi in continuare "varfuri", generatie de generatie si ceilalti (cu pregatire medie sau "loaze"). Unii, care indiferent de dotare tehnica, se vor stradui in cunoastere si acumulare cognitiva si ceilalti dispusi mai putin la efort, chiar si intelectual.
Proportia dintre "unii" si "ceilalti" cred ca va reprezenta cheia dezvoltarii ficarei natii in parte si poate chiar a intregii omeniri.
Una peste alta, tema viitorului educatiei este de actualitate si cred ca va mai fi multi ani de-acum inainte; prezenta campanie a plecat de la lansarea manualului “Lecția Verde – Creează-ți mediul” (www.lectiaverde.ro), inițiat de Holcim România. Il puteti descarca accesand http://bit.ly/iPadLectiaVerde si va puteti face singuri o parere.
Eu cred ca este o initiativa pozitiva venita, nu-i asa, de la reprezentanta unei industrii puternic poluatoare. Mai bine mai tarziu decat niciodata se poate spune si in ceea ce priveste mediul si protejarea naturii (www.lectiaverde.ro).
Faptul ca acest manual digital a fost realizat de catre Holcim Romania mi se pare un lucru de lauda. Probabil ca s-a dorit a fi un fel de "spalarea pacatelor" dupa milioanele de euro platite ca amenda Consiliului Concurentei. Sanctiune aplicata in urma incheierii unui cartel prin care a controlat preturile la ciment in Romania cativa ani buni. Ciment platit la suprapret de noi toti.